En Sıcak Konular

150 avukata, hâkim olma fırsatı

13 Şubat 2008 11:02 tsi
Adalet Bakanlığı, ÖSYM'nin yapacağı sınavla 35 yaşını doldurmamış avukatlar arasından 150 adlî yargı hâkimi ve savcı adayı alacak. Başvurular, 18 Şubat-7 Mart tarihleri arasında yapılacak.

Hâkimler ve Savcılar Kanunu'nda yapılan yasa değişikliğinden sonra Adalet Bakanlığı, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) yapacağı sınavla 35 yaşını doldurmamış avukatlar arasından 150 adlî yargı hâkimi ve savcı adayı alacak. 
 
Bakanlık, avukatlıktan yargıçlığa geçmek isteyenler için yazılı sınav ve mülâkat ile 150 adlî yargı hâkim ve savcı adayı alınacağını duyurdu. Başvurular 18 Şubat-7 Mart tarihleri arasında Adalet Bakanlığı'na veya bulunulan yer cumhuriyet başsavcılıklarına ya da bölge idare mahkemesi başkanlıklarına yapılacak. Yazılı sınav, ÖSYM tarafından 26 Nisan 2008 Cumartesi günü Ankara'da yapılacak. Genel başarı puanı sıralamasına göre en yüksek puan alan adaydan başlanmak üzere ilân edilen kadronun (150) bir katı fazlası olan 300 aday mülâkata katılmaya hak kazanacak. 300'üncü aday ile aynı puanı alan adaylar da mülâkata çağrılacak.

2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanunu'nun değişik 8'inci maddesi uyarınca adaylığa atanacakların, avukatlık mesleğinde fiilen en az 5 yıl çalışmış ve giriş sınavının yapıldığı yılın ocak ayının son günü itibarıyla 35 yaşını doldurmamış (doğum tarihi 31.1.1973 ve daha sonra olanlar) olması gerekiyor.

Avukatla bir saatlik görüşme 550 YTL

İstanbul Barosu, Ocak-Haziran 2008 dönemine ait asgari ücret tarifesini yayınladı. Buna göre avukatla bürosunda yapılacak bir saatlik sözlü danışma ücreti en az 550 YTL olarak belirlendi. Avukata yazılı danışmanın bedeli ise bin 100 YTL. Tarifede ilginç başlıklar yer aldı. Bunlardan biri aile mahkemelerinde görülen duruşmalarla ilgili. Eğer eşinizden anlaşmalı olarak boşanmak istiyorsanız 2 bin 750 YTL'yi gözden çıkarmanız gerekiyor. Ancak boşanma şekliniz 'çekişmeli' olursa bu rakam kişi başı en az 4 bin 400 YTL'ye mal olacak. Davanız çekişmeli ve maddi, manevi tazminat istemli ise fatura kabarıyor. 4 bin 400 YTL'nin yanı sıra avukatınıza dava değerinin yüzde 15'ini daha ödemelisiniz. Barolar, avukatların hukukî yardım talep eden müvekkillerinden alacağı ücret tarifelerini 6 ayda bir yeniliyor. Şehirler arasında küçük farklar olsa da en yüksek ücreti İstanbul Barosu'na bağlı avukatlar alıyor.

Zaman
 



Bu haber 512 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,492 µs