En Sıcak Konular

Türk: "Türbanı insan hakkı olarak görüyoruz"

12 Şubat 2008 20:08 tsi
Türk: DTP Grup Başkanı Ahmet Türk türbana neden destek verdiklerini açıkladı. Türk, türbanla ilgili anayasa değişikliğine “türbanı insan hakkı olarak gördükleri” için olumlu oy kullandıklarını belirtti.

Türk, “türbancılarla urgancılar bir araya geldiler ve gerçekten demokrasiyi hiçleştiren, demokratik anlayışı önemsemeyen bir duruşu, mantığı ortaya koydular” diye konuştu.

Türk, AKP ve MHP’nin, türbanla ilgili anayasa değişikliği teklifiyle ilgili CHP ve DSP’ye gitmelerine rağmen DTP’nin kapısını çalmamalarını da eleştirdi. Türk, Meclis Danışma Kurulu’nda bundan sonra hep karşı duruş sergileyeceklerini belirterek “DTP uzlaşma zemininin dışına itiliyor biz de gereğini yaparız” diye konuştu. Türk, YÖK Kanunu’nun ek 17’nci maddesi için bütün grupların bir araya gelerek konsensus oluşturmasını önerdi.

DTP Grup Başkanı Ahmet Türk, partisinin Meclis grup toplantısında son siyasi gelişmeleri değerlendirdi. Almanya’daki yangın felaketinde yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı dileyen Türk, olayın ciddi bir şekilde araştırılması gerektiğini kaydetti. Türk, “Türkiye’de de buna benzer olaylar yaşadık. Malatya katliamı, Santoro cinayeti, Hrant Dink suikastı gibi. Bu olaylar ırkçılığın, şovenizmin, milliyetçiliğin hangi boyutlara geldiğini gösteriyor. Bu anlayışa karşı hepimize büyük görev düşüyor.” Dedi. Başbakan Erdoğan’ın Almanya’da yaptığı konuşmayı eleştiren Türk, “Türkiye’deki olaylara karşı demokratik bir duruş sergilemezseniz Almanya’da söylediklerinizin anlamı olmayacaktır” dedi.

TÜRBAN SİYASİ RANT İÇİN GETİRİLDİ

Türkiye’nin hassas bir süreç yaşadığını ve Türkiye’nin türbanla ilgili tartışmalarla kilitlendiğini ifade eden Türk, parti olarak türban konusundaki eleştirilerini açık bir şekilde Meclis gündemine getirdiklerini ancak “türbanı insan hakkı” olarak gördükleri için de olumlu oy kullandıklarını kaydetti. Türk, kendilerinin özgürlük anlayışının gereği olarak gördükleri türbanı, AKP ve MHP’nin demokrasi ve özgürlük çerçevesinde görmediğini savunarak

“Türbancılarla urgancılar bir araya geldiler ve gerçekten demokrasiyi hiçleştiren ve demokratik anlayışı önemsemeyen bir duruşu, mantığı ortaya koydular” diye konuştu. Türk, hükümete demokratik ve özgürlükçü bir anayasa için konsensus sağlanması çağrısında bulundu. Ahmet Türk, YÖK Kanunu’nun ek 17’nci maddesi içinde bütün parti gruplarının bir araya gelmesi ve konsensus oluşturmasını önerdi. Türk, “ancak hükümetin beyninde barış, demokrasi ve özgürlük diye bir kavram yok. Siyasi rant olarak gördüğü için bunu getiriyor. İnanç özgürlüğü sadece türban özgürlüğü değil, azınlıklar var, alevi yurttaşlar var. Onların inanç özgürlüğü yok. Bu mantık halkı aldatmaya yönelik, siyasi çıkar sağlamaya yönelik bir anlayış”diye konuştu.

“HOŞGÖRÜ SADECE TÜRBAN İÇİN Mİ GEÇERLİ?”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya’da yaptığı konuşmada “asilimasyona karşı olduğu”nu söylediğini ifade eden Türk, Başbakan’ın Almanya’da “Kürtçenin serbest olduğunu, Kürtçe gazete bile çıktığını” söylediğini ifade ederek “ama bir vatandaş Kürtçe dilekçe verdiği için 5 aya mahkum edildi. Sayın Başbakan yurtdışına gittiğinde farklı konuşuyor, ayağı toprağa bastığında Türkiye’ye geldiğinde farklı bir kişilik sergiliyor. Bu çok tehlikeli bir anlayış. Kimse şekerle kömürle kürt halkını aldatabileceğini sanmasın. Kürt halkı izlediğiniz politikayı dikkatle izliyor” diye konuştu. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “hoşgörü ortamı yaratılması”na ilişkin sözlerini de değerlendiren Ahmet Türk “o hoşgörü Kürtler için maalesef gösterilmiyor. Sadece türban için mi geçerli bu hoşgörü. Gelin bu ülkenin bütün sorunlarını hoşgörüyle ele alalım.” Dedi.

“DANIŞMA KURULU’NDA KARŞI DURUŞ SERGİLEYECEĞİZ”

Türbanla ilgili değişiklik teklifinin mantığının “bedelini öderiz, hasadını toplarız mantığı” olduğunu savunan Türk, anayasa değişikliği teklifi için CHP’yle, hatta Meclis’te grubu olmayan DSP’yle bile görüşüldüğünü ancak DTP’yle görüşülmediğini kaydetti. Türk, “DTP’nin düşüncesini alma ihtiyacı duyulmuyor. 2 milyon kişinin oyunu almış bir siyasi partiyi dışlayarak, ötekileştirerek nasıl demokratik bir geleceği halka sunacaksınız” dedi. Türk, hükümetin bu tavrı nedeniyle bundan sonra Meclis Danışma Kurulu’nda hep karşı duruş sergileyeceklerini belirtti. Türk, “DTP uzlaşma zemininin dışına itiliyor, biz de gereğini yaparız” diye konuştu. Türk türban konusunda özgürlük anlayışlarından kaynaklanan bir duruş sergilediklerini de belirterek “ancak dinin siyasete alet edilmesine izin vermeyeceğiz. Oy kaygısıyla dini siyasete alet edenleri teşhir edeceğiz” dedi.

BASINA KINAMA

Grup konuşmasında geçen hafta Güneydoğu’da sınırötesi operasyonun durdurulması talebiyle yapılan eylemi de değerlendiren Ahmet Türk, yaptıkları yürüyüşle barış mesajı verdiklerini belirterek, “Çözümün ABD’de olmadığını, burada yaşayan insanların çözümü bulacağını söyledik. Halkımızdan büyük destek gördük. Onbinler bizi coşkuyla karşıladı.Bu bizim için büyük onurdur. Bizim de o halka layık olacak siyasi duruşu göstermemiz gerekir.” Dedi. Basında, yaptıkları eylem için “gerginlik otobüsleri” ifadesinin kullanıldığını kaydeden Türk, “olayların çıkması için herkes beklenti içindeydi. Ancak eylemimizi büyük bir olgunluk içinde yaptık. Kürt halkı barış için yürüdüğünü ispatladı. Medyanın yaklaşımını kınıyorum” dedi. Türk geçen hafta yapılan Barış Meclis’i toplantısını da hatırlatarak “demokratik özerklik” anlayışının gerçekleştirilmesinin zorunluluk haline geldiğini ifade ederken hükümetin Barış Meclis’inde ortaya çıkan düşünceleri mutlaka dikkate alması gerektiğini kaydetti. 

 



Bu haber 452 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,876 µs