En Sıcak Konular

Nükleer enerjinin ilan tarihi belli oldu

12 Şubat 2008 19:13 tsi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, nükleer santral yapımı için 21 Şubat 2008 tarihinde firmalara yönelik davet ilanına çıkacaklarını açıkladı

Türkiye Atom Enerji Kurumu (TAEK) tarafından gerçekleştirilen ''Nükleer Teknoloji Toplantısına'' katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, toplantı sonunda katılımcıların ve basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Özel sektörün TAEK tarafından belirlenen nükleer santral kriterlerini sağlayamaması durumunda devletin devreye girip girmeyeceğine dönük bir soru üzerine Bakan Güler, nükleer santral konusunda şu anda Bakanlar Kurulunun onayına sunulan bir yönetmelik bulunduğunu, söz konusu yönetmelikte nükleer santral yapımı için davet ve yarışın şekli ile özel sektörün dışındaki alternatiflerin belirlendiğini söyledi. Bakan Güler, ''Ne şekilde olursa olsun ülkemiz bu teknolojiye sahip olacak'' diye konuştu.

Söz konusu yönetmelikle ilgili Sayıştay'ın da görüşünün alınacağını vurgulayan Güler, ''Yönetmelik yayımlandıktan sonra sonra davet ilanına çıkacağız. Firmaların yoğun ilgisi var. Söz konusu yönetmelik kısa zamanda yayımlanır ve 21 Şubat tarihi sarkmaz diye düşünüyorum. En kötü ihtimalle ise 21 Şubat tarihi 1-2 gün sarkar'' diye konuştu.

Davet ilanına çıkıldıktan sonra istekli firmalardan 3 zarf isteyeceklerini belirten Güler, birinci zarfta firmanın TAEK tarafından hazırlanan 9 kriteri nasıl yerine getireceğini ayrıntılı şekilde belirteceğini, ikinci zarfta teminatın yer alacağını, üçüncü zarfta ise firmanın fiyatla ilgili teklifinin yer alacağını ve tüm firmaların bu değerlendirmeye göre belirleneceğini söyledi.

 Nükleer santral yapımı için Türkiye'de iki yer belirlendiğini hatırlatan Güler, Mersin Akkuyu'nun yer lisansının hazır olduğunu ve nükleer santralı hemen yapmak isteyen firmalara bu yerin verileceğini, Sinop'ta belirlenen alanda da yer lisansı çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğini bildirdi.


-''DENENMİŞ TEKNOLOJİ OLACAK''-

Nükleer santral için hangi teknolojinin benimseneceğinin sorulması üzerine Bakan Güler, eski teknolojileri Türkiye'ye sokmayacaklarını, fakat yeni bir macera peşinde de olmadıklarını vurgulayarak, ''Yeni ve denenmiş teknoloji olacak'' dedi.

 Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun nükleer enerji işinin neresinde yer alacağının sorulması üzerine ise Güler, yer, inşaat ve işletme lisansının TAEK tarafından verileceğini, EPDK'nın ise işin enerji boyutunda yer alacağını kaydetti.

 Nükleer enerjinin toplumun her kesimi tarafından sahiplenilmesini istediğini ifade eden Enerji Bakanı, ''Biz nükleeri sadece enerjide değil, tıpta, tarımda... vesaire kullanılmasını sağlamak istiyoruz'' dedi.


 



Bu haber 552 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,214 µs