En Sıcak Konular

Başpiskopos şeriatta ısrarlı

12 Şubat 2008 15:28 tsi
Başpiskopos şeriatta ısrarlı

Geçen hafta İngiltere'de 'şeriat' tartışmalarını başlatan ve sert eleştirilere maruz kalan Anglikan Kilisesi Başpiskopos Dr Rowan Williams'a başbakan Brown'da destek verdi.

Anglikan Kilisesi Başpiskoposu Dr Rowan Williams, geçen hafta İngiltere'de yaşayan Müslümanların şeriat hukukunu kısmen uygulamasının kaçınılmaz olduğunu söyleyerek büyük tartışma başlatmış ve istifa çağrılarına kadar giden eleştirilerle karşı karşıya kalmıştı.

Williams dün yapılan Anglikan Kilisesi Meclisi toplantısındaki konuşmasında sözlerinin yanlış anlaşıldığını savundu. Ancak Başpiskopos, yanlış anlaşıldığını savunsa da, sorumluluğu üstlendi.

"Duyulanlar, geçen perşembe günü Adalet Sarayı'nda söylenenlerin aslında çok ötesindeydi. Ancak yine de tabii ki hem konuşma metninde, hem de radyo röportajındaki belirsizlikleri açıklığa kavuşturmalıyım."

"Ayrıca halkta, özellikle de Hristiyan kardeşlerim arasında yanlış anlamaya ve kaygıya yol açan yanlış kelime seçimimin sorumluluğunu üstlenmeliyim."

Başpiskopos Williams, tartışmalı sözlerini Adalet Sarayı'ndaki bir hukuk konferansında yaptığı konuşmada sarf etmeden önce, BBC radyo 4'te katıldığı programda da dile getirmişti.

Williams sözlerine böyle açıklık getirmeye çalıştı, ancak bir yandan da, inanç ve hukuk alanında yorum yapmanın hakkı ve görevi olduğunu vurguladı.

"Bu, ulusun kilisesi olmanın hem yükü hem de ayrıcalığıdır. Burada yaşayan tüm topluluklar arasında ahenkli bir ses arayışıdır. Bu örnekte her ne kadar sakarca kullanılsa da, bu önemli bir ayrıcalık ve umarım ileride iyi kullanabiliriz."

"Kendimizinkilerin yanı sıra, bu ülkeki diğer insanların da özgürlükleri ve vicdanları adına konuşabilirsek, kilise olarak İsa peygamber için yapmak durumda olduğumuz bir görevi yerine getirmiş oluruz."

Williams'a yöneltilen eleştiriler, şeriata mevcut İngiliz medeni hukukuna paralel bir konum verilmesini savunduğu tezine odaklanıyordu. Başpiskopos buna da şu yanıtı verdi:

"Burada paralel bir hukuktan bahsetmiyoruz. Bu anlamda açık çekler olamayacağını da açıkça belirtmeye çalıştım. Özellikle de kadınların statüsü ve özgürlükleri gibi hassas sorunlar konusunda."

"Bu ülkenin hukuku, insan onurunun temel bileşenlerini garanti altına alıyor. Yani mesele şu; İngiliz yasalarında sorunların çözümü ve bazı mali işlemler konusunda belli ek tercihlere yer verilmeli mi, verilmemeli mi?"

"İslami kurallara göre mali işlemler yapılması zaten yasalarda tanınan bir durum. Bu da mahkemeler ve bu ülkedeki Müslüman din adamlarının uygulamaları arasında faydalı bir etkileşim yaratır."

Williams yılda iki kez toplanan Anglikan meclisindeki bu konuşmayı yapmadan kısa süre önce Başbakan Gordon Brown da kendisine destek verdi.

Williams'ı kendisini kamu hizmetine adayan sağlam karakterli bir kişi olarak tanımlayan Brown, Başpiskopos'un karşılaştığı zorlukları anladığını da sözlerine ekledi.

 Haber 7



Bu haber 363 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,712 µs