En Sıcak Konular

Yapma ya, McCain öyle mi? Liberal yani!

12 Şubat 2008 14:58 tsi
Yapma ya, McCain öyle mi? Liberal yani! ABD Başkanlık seçimlerinde Demokratlar çekişedursun, Cumhuriyetçiler meseleyi bitirdi. Karar McCain diyebiliriz. Fakat bu sefer de McCain’in ‘liberal’ olduğu tevatürü ortaya atıldı. Tabii buna ilk önce bizim basın atladı. Halbuki McCain

Siz bizim cevval basına bakmayın efendim. Onlar daha Obama ile Clinton arasındaki delege sayılarını tutturamıyorlar. Son rakamlara göre Obama fark atmış diyorlar ama, gazetelerdeki delege sayılarına bakarsanız iki adayın kazandığı delegeler bile buharlaşmış durumda.

Şu an iki aday arasındaki durum başabaş. Obama’nın üstünlüğü de seziliyor. Muhtemelen bu akşam Obama lehine bir delege sayısı ortaya çıkacak.

Bu işin “demokrat” tarafı. Bir de Cumhuriyetçi kanat var. Cumhuriyetçi Parti (CP) aday konusunu halledince kafasına biraz daha genel seçimleri doğru kaldırdı. Ve buna göre strateji belirlemeye başladı.

Ancak şu sıralar CP çevresinde adaylığı neredeyse kesinleşmiş McCain üzerinden bir “liberallik” tartışması yapılıyor. Gazeteler her ne kadar “McCain liberalmiş” minvalli yazılar döşense de, konu daha çok Cumhuriyetçi entelektüeller arasında tartışmalı.

Söylenen Senatör John McCain’in fikirlerinin "fazla liberal" bulunduğu. Sağ kanat yazarlar ve kanaat önderleri örneğin, McCain’in vergi politikaları eleştiriyor. Mesela Ann Coulter, "Hitler’in vergi politikaları bile McCain’inkinden iyiydi" dedi.

Bir başka konu da McCain’in yaşı. Gerçi bunun liberallikle ilgisi yok ama McCain biraz yaşlı bulunuyor. (71) Yine bazı talk-showcular ve partiye destek veren cemaat önderlerinin liberallik iddiaları duyuluyor.

Başkan George W. Bush ise, McCain’in "gerçek bir muhafazakar olduğunu" söylüyor. Bush’a göre McCain, “ulusal güvenlik, mali politikalar, vergi kesintileri ve kürtaj konularında” doğruları savunuyor. Ve Bush artık bir parti büyüğü olarak şüpheleri olanları ben ikna ederim diyor.

Obama’yı istemek!

Bunlar CP’nin popüler ve okunması kolay yorumları. Daha derinde ise CP, Demokrat Parti’nin adayı olarak karşısında kimi görmek istiyor sorusunu tartışıyor. Kimine göre Obama tehlikeli.

Yarattığı hava genel seçimlere kadar devam ederse CP için risk olabilir. Kimine göre de Clinton daha tehlikeli. İki partinin başbaşa kalacağı seçimlerde Clinton, McCain’e denk bir pozisyon tutabilir. Obama ise bir fantezi.

Ancak şu andan DP, bu stratejileri okumaya müsait değil. Tamamen kendi iç seçimlerine dönmüş durumda. Bu öyle bariz ki, Başkan Bush bile “Demokrat Parti’nin, kendisine odaklanarak seçim kazanmayı düşünmesinin ‘büyük taktik hata’ olacağını söyledi.
Peki McCain’in liberalliği nereden çıktı? CP, genel seçimlerde Barack Obama ile başbaşa kalacağını düşünüyor. Clinton’un bazı temel konularda muhafazar bir yapısı olmasına rağmen Obama son derece esnek ve liberal bir duruşa sahip.

Hatta çoğu zaman CP, Obama’nın neyi savunduğunu bile tam çözemiyor. Bu yüzden McCain’in başta “kararsızlar” ve ardından “liberal kararsızlar, nihayetinde de “Obama’yı istemeyen Demokratlar’a bir mesajı var.

İşte o mesaj, CP’nin sözde mualiflerinin-dikkat edilirse hep kamuoyu önündeki kimseler ve FOX TV-McCain nasıl bir liberal olduğu. Yani CP başını kendi içinden kaldırıp, başkanlık seçimlerine yöneliyor.

Ve saydığımız hedef kesimleri McCain, Bush gibi hatta Clinton gibi bile değil. O bir liberal, hatta neredeyse Demokrat selamını gönderiyor.



Bu haber 564 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,361 µs