En Sıcak Konular

Hürriyet ‘Bozkurt’u öldürdü!

12 Şubat 2008 12:22 tsi
Hürriyet ‘Bozkurt’u öldürdü! Bugün Hürriyet uzun aradan sonra (!) MHP’ye sert vurdu. Daha doğrusu biraz faullü vurdu. Bu ‘belaltı’ vuruşun nedeni biraz karışık. Üstelik, MHP’ye eski bir ‘bölünmeyi’ anımsattı. Metinde ülkücüleri kızdıracak ne ararsa

MHP’nin arası TÜSİAD ve Doğan Grubu ile pek sıcak olmasa da, günlük haberler üzerinden bir bakış atıldında rahatlıkla görülebilir ki Hürriyet MHP ve Bahçeli’yi o kadar hırpalamış değil bugüne kadar.

Tersine, özellikle şehit cenazelerinin sık geldiği zamanlarda ve 22 Temmuz seçim kampanyalarının yaşandığı dönemde Hürriyet MHP’yi hep olumluyordu. Hürriyet’in MHP’ye bakışındaki genel çizgi, Bahçeli’nin “yapıcı, çatışmadan ve sokaklardan uzak duran” politikalarını övdü.

Bilindiği gibi tek istisnası, Bahçeli’nin seçim meydanında fırlattığı “urgan” oldu. Bunun dışında Bahçeli’de o televizyon kanalı senin bu köşe yazarı benim diyerek Doğan Grubu basın organlarına fazla yaklaşmadı.

Seçim döneminde “Sayın Genel Başkanım ara sıra televizyona çıksanız” önerileri ve Öcalan’ın idamı dolayısı ile gelen eleştirilere yanıt için de bir başka TV kanalı seçti.

Tılsımı ne bozdu?

İşte bugün o tılsım bozuldu. Artık Bahçeli’nin TÜSİAD çıkışı mıdır neden, medya eleştirileri midir yoksa türban mıdır bilinmez Hürriyet MHP’ye uzun aradan sonra ilk kez sert çıktı.

Sert çıkmak bir tarafa, ülkücü camianın tabu sembolü “Bozkurt”u başlıkta öldürürek  işe girişti. Gerçi, haberini “çıkış noktası” olarak bir başka gazeteyi, rakip (!) bir gazetenin yazarını gösterdi ama olsun.

Haberin özü şuydu;  “AKP’ye üniversitede türban serbestisi konusunda verilen destek, MHP’de özellikle ’Bozkurt’çu tabanda ciddi tepki çekmişti. Akşam Gazetesi yazarı Rıza Zelyut’un ‘MHP’deki ümmetçi kanadın zaferi" yorumuna destek veren MHP’nin bazı önemli isimlerine göre, parti ve ülkücü tabanda da bu konuda ciddi rahatsızlıklar vardı.”

Hürriyet’in bu haberine neden olan Zelyut’a göre, “ABD teslimiyetçi bir İslam anlayışını, kaynağını Türk milliyetçiliğinden (Atatürk Milliyetçiliği) alan laiklik yerine oturtmak istemiş, bunun için de türban simgesi üzerinden toplum ikiye bölmüştü.

MHP de laiklikle simgelenen Cumhuriyet devletinin yanında değil, çatışmanın dinci ucunu temsil eden AKP’nin yanında yer alarak kuruluş amacına uygun davranmıştı. MHP sembolündeki Bozkurt’un öldürülmesi, ümmetçilik üzerinden ABD’nin zaferiydi.

Hal böyle olunca da Hürriyet, bazı isimleri fikirlerini sormuştu. Altemur Kılıç, Gündüz Aktan, Servet Kabaklı, Mustafa Erkal, İlham Gencer’e de fikirleri sorulmuştu. Gerçi çoğunun söyledikleri ana temaya oturmuyordu ama nihayetinde mesaj belliydi.

Hürriyet, 1969 yılında yaşanan “Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi”nin İslami ağırlıklı milliyetçilikle, Bozkurtçu gençlerin mücadelesinin yaşandığı kongreyi işaret ederek, MHP’yi ikaz ediyordu. Tabii merhum Alpaslan Türkeş’i de anarak.

Peki ama Hürriyet bunu niye yaptı, MHP ile arasındaki zoraki barışı neden bozdu. Görünürdeki sebep Türban konusu. Genel Yayın Yönetmeni Özkök’ün türban konusuna bakışı ve MHP’yi bu yüzden eleştirdiği biliniyor.

Haberin sunumunda da bu etken imâ ediliyor. Yüzeydeki anlam bu. Tabii tez doğruysa, Hürriyet bu manada ABD’nin yaklaşımına da karşı çıkmış oluyor! Gerçek anlamını ise MHP’nin ve ülkücülerin bu haberi nasıl algıladıkları, ne anlam yükledikleri gösterecek.



Bu haber 2,630 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,737 µs