En Sıcak Konular

AP yasağın kalkmasından memnun

12 Şubat 2008 11:00 tsi
AP yasağın kalkmasından memnun TBMM'nin rekor bir oyla başörtüsü yasağını kaldırması Avrupa Parlamentosu (AP) vekilleri tarafından memnuniyetle karşılandı.

"YASAĞIN KALKMASINI OLUMLU KARŞILIYORUM"
AP üyesi ve Türkiye raportörü Ria Oomen-Ruijten ile AP üyesi Türk kökenli Emine Bozkurt yaptıkları açıklamalarda, yasağın kaldırılmasından dolayı duydukları memnuniyeti dile getirdi. Yasağın kaldırılmasının sorunun çözülmesi yolunda atılmış olumlu bir adım olduğunu belirten AP üyesi Emine Bozkurt, daha önce hazırladığı "Türkiye'de Sosyal, İktisadî ve Siyasî Hayatta Kadının Rolü" adlı raporda da bu yasağın mutlaka çözülmesi gerektiğini gündeme getirdiğini hatırlatarak başörtüsü yasağının baştan beri kaldırılmasını savunduğunu hatırlattı. Meclisin oy çokluğu ile başörtüsü yasağını kaldırması ile sorunun çözüldüğünü söyleyen AP'nin İşçi Partili milletvekili Emine Bozkurt şu değerlendirmede bulundu: "Meclisin oy çoğunluğu ile yasağı kaldırmasından memnun oldum. Bu yasak gerçekten Avrupa yolunda ilerleyen bir ülkeye yakışmıyordu. Yüzlerce kız öğrenci üniversite kapılarından geri çevriliyordu. Şimdi yasağın kaldırılması ile bayanların iş piyasasında daha çok aktif olacaklarını ümit ediyorum. Tabii ki bu yasağın kaldırılması ile iş bitmiyor. Bundan sonra daha çok çalışmak gerekiyor. Daha çok adımlar atmak gerekiyor. Özellikle yeni iş istihdamlarında kadınların da erkeklerle birlikte eşit bir şekilde dağılımın yapılması lazım. Bunun yanı sıra insan hakları ve demokratikleşme yolunda atılan adımların hızlandırılması gerekir. Başörtüsü yasağının Türkiye'de 'dolaylı ayrımcılığa' sebep olduğu yolundaki endişeyi her toplantıda dile getiriyordum zaten." şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE'Yİ AB ÜYESİ OLARAK GÖRMEK İSTİYORUM"
Türkiye'yi Avrupa Birliği üyesi olarak görmek istediğini ve bu üyeliğin her iki kesiminde yararına olacağını belirten AP Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten de tıpkı AP üyesi Bozkurt gibi yasağın kaldırılmasını olumlu karşıladığını söyledi. Yasağın kaldırılmasının Türkiye'nin bir iç meselesi olduğunu anlatan Ria Oomen-Ruijten, şöyle konuştu: "Üniversitelerde başörtüsünü serbest bırakan yasal düzenlemeye Avrupa Birliği'nin kesinlikle karışmaması yönünde beyanat vermiştim. Yine tekrarlıyorum. Bu, Türkiye'nin kendi iç meselesi. Kimse bu yasağın kaldırılması yönünde karşı tepki göstermesine gerek yok. Demokratik ortam sonucunda yapılan seçimle bu meclis büyük bir çoğunluk ile bunu kabul etti. Yasağın kalkmasını istedi. Ve istenilende oldu. Bu konuda Avrupa Birliği'nin diyecek fazla bir şeyi yok. Bundan sonra yapılacak ilk iş bunu hayata geçirmek yani uygulamaya koymak."

İŞADAMLARINA DÖNÜK VİZE OLAYINI AP'YE TAŞIYACAĞIM

İşadamlarının Avrupa' da karşılaştığı vize ilgili sorunlar konusunda da bir açıklamada bulunan Emine Bozkurt, bu sorunu AP' ye taşıyacağını söyledi. Hollanda'nın Türk işadamlarına vize konusunda uyguladığı zorlukları kabul etmenin mümkün olmadığını ve bu konuda Türk işadamlarından son zamanlarda onlarca şikayet aldığını hatırlatan Bozkurt, konuyu yakında takip ettiğini kaydetti. Vize konusunda hazırlayacağı bir raporu önümüzdeki haziran ayında AP' ye sunacağını da anımsatan Emine Bozkurt şöyle konuştu: "AB ile Türkiye arasında daha önce imzalanan Ortaklık Anlaşması ve ondan sonra gelen Katma Protokol ve Ortaklık Konseyi kararları, Avrupa ülkelerinde yaşayan Türk vatandaşlarına önemli haklar sağladı. Bu haklar kâğıt üzerinde kaldı. Bu hakların alınması kabul edilemez. Hukuki belgeler yaşama geçirildiği sürece etkilidir."

8 sütun



Bu haber 244 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,915 µs