En Sıcak Konular

Eurovision da format değiştirdi

12 Şubat 2008 09:57 tsi
Geçen yıl Kenan Doğulu'nun "Shake It Up Şekerim"le yarışıp dördüncü tamamladığı Eurovision Şarkı Yarışması'nda kurallar değişmese bu yıl ülkemizi temsil edecek "Mor ve Ötesi" direkt finalde yarışacaktı.

Ancak Avrupa Yayın Birliği (European Broadcasting Union) Eurovision'un formatını değiştirdi. 1950'de kurulan EBU, Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmak isteyen üye sayısı artınca yarışmayı şöyle formatladı:
Beş ülke Eurovision Finali'ne direkt katılacak. Bu ülkeler bu organizasyona en büyük katılım payını ödeyen İngiltere, Fransa, Almanya ve İspanya ile 2007'nin Eurovision Birincisi Sırbistan...
Diğer ülkeler aynı gün iki grup halinde yarı finale yarışacak. Her gruptan 10'ar ülke finalist olmaya hak kazanacak.
Hangi ülkenin hangi grupta yarışacağı ise kurayla belirlenecek.
Ülkeler, yer almadığı grubun yarı final yarışmasını yayınlamak mecburiyetinde değil, ama yarıştıkları grubun yarı finalini ekrana getirmek zorunda. Her gruptan çıkacak 9'ar ülke yine tele oylama ile belirlenecek. Aldıkları puanlarla ilk 9'a girenler finalde yarışmaya hak kazanacak. Ancak ülkelerden yarı finalde yarışmadıkları gruptaki ülkelere oy gidemeyecek. Her ülke sadece kendi grubundakilere oy verebilecek.
İki gruptan da gelecek 10. şarkıları ise jüri belirleyecek. Mayıs ayında Sırbistan'da gerçekleşecek 53. Eurovision'da 25 ülkenin yarışacağı final yine eskisi gibi yapılacak. Ama eskiden olduğu gibi ilk 10'a girenler bir yıl sonra direkt finalist olma hakkını artık elde edemeyecek.
O yüzden geçen yıl Kenan Doğulu'nun 163 puanla Türkiye'ye kazandırdığı dördüncülüğün bu yıl Türkiye adına yarışacak "Mor ve Ötesi"ne sağladığı hiçbir avantaj olmayacak.
Nasıl ki geçen yıl Kenan Doğulu, Sibel Tüzün'den devraldığı enkaz nedeniyle önce yarı finalde yarıştı, orada başarılı olunca finalist oldu... "Mor ve Ötesi" ise bu yıl aynı süreci format değişikliği yüzünden yaşayacak. Fransa, İngiltere, Almanya ve İspanya'nın dışındaki ülkelerin bir yıl sonra direkt finalist olmak için artık tek bir seçenekleri var birinci olmak... Anlayacağınız ekmek eskiden aslanın ağzındaydı, şimdi midesinde... O ekmeği kapmak artık daha da zorlaşacak.

Milliyet



Bu haber 575 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,609 µs