En Sıcak Konular

İhalelere 'Sarko' freni

12 Şubat 2008 09:52 tsi
Türkiye'nin AB üyeliği hedefi büyük şirketlere fırsatlar sunarken, bundan yararlanmayanlar da var.

 Bunların başında, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin AB üyeliği başta olmak üzere her fırsatta Türkiye'ye karşı olumsuz bir tavır takınan Fransa geliyor. Fransa ile Ermeni yasa tasarısının onaylanması sürecinde gerginleşen ticari ilişkiler, Sarkozy'nin değişmeyen tavrı nedeniyle yara almaya ve sadece Türk işadamlarını değil, Fransız işadamlarını da olumsuz etkilemeye devam ediyor.

YENİ YATIRIMLAR GELECEK

AB adaylarının en büyüğü olan Türkiye'ye şimdiye kadar Avrupalı şirketler tarafından 16 milyar euro yatırım yapılırken, Türkiye'nin altyapısını modernleştirdikçe ve önemli sektörlerde özelleştirmeyi sürdürdükçe, daha onlarca milyar euroluk yeni yatırımı çekmesi bekleniyor.

Bu doğrultuda Reuters tarafından yapılan bir analiz haberde, "Alman ticaret ve yatırımları canlı bir gelişme izlerken, Fransız yatırımları, Sarkozy'nin Türkiye'nin üyeliğine karşı düşmanca tavrı yüzünden zarar görüyor" ifadesi kullanılırken, TÜSİ- AD'ın Brüksel temsilcisi Bahadır Kaleağası'nın "Fransa sürekli Türkiye'ye saldıran söylemiyle ihaleleri Almanya, İngiltere, İspanya, İtalya ve Yunanistan'a kaptırdı" sözlerine yer verildi.

İSTEKSİZLİK YARATABİLİR

Türk yetkililerin, yakında açılacak olan özelleştirmelerde, nükleer enerji , çevre, atık yönetimi ve su projelerinde Fransız şirketlerinin zararlı çıkacağını öne sürerken, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Murat Mercan, Türkiye'nin üyeliğine karşı Avrupalı hükümetlerin alacağı tavrın, Türkiye'nin kamu ihalelerindeki kararını mutlaka etkileyeceğini söyledi.

Mercan, “Önde gelen AB ülkelerindeki isteksizlik ve Türkiye’nin üyeliği konusundaki yanlı tartışmalar Türk tarafında da bu ülkelerin önemli projeleri almasına karşı bir isteksizlik yaratabilir” şeklinde konuştu. Avrupa genelinde iş dünyasının Türkiye'nin AB'ye katılımını desteklediği belirtilirken, BusinessEurope Genel Sekreteri Philippe de Buck, "Biz güçlü bir ekonomik ilişkiden yanayız. Ancak siyasi konulara karar vermek bizim işimiz değil" dedi.

SON DARBE NABUCCO

Fransa'nın aldığı en son darbe, Türkiye'den Orta Avrupa'ya uzanacak 5 milyar euroluk (7.3 milyar dolar) Nabucco doğalgaz hattı projesinde, Fransız devlet kuruluşu Gaz de France'ın yerine, geçen hafta Türkiye'nin isteği doğrultusunda Alman şirketi RWE'nin seçilmesi oldu.

Türkiye daha önce de, büyük bir askeri helikopter ihalesini, Fransa'da yerleşik uzay ve havacılık kuruluşu EADS'ın yerine bir İtalyan şirketine vermişti. Bu, Fransız Ulusal Meclisinin 1915 yılında Osmanlı İmparatorluğu'nda Ermenilerin öldürülmesinin "soykırım" olduğunu inkar etmeyi suç sayan bir karar almasının ardından meydana geldi. Henüz yasalaşmamış olan bu kararın meclisin üst kanadında onaylanmasını engellemek için, Fransız işverenler örgütü MEDEF'in başkanı Laurence Parisot lobi faaliyeti sürdürüyor.

bugün



Bu haber 426 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,300 µs