En Sıcak Konular

Aydınlardan Erdoğan'a tepki

12 Şubat 2008 11:10 tsi
Aydınlardan Erdoğan'a tepki Başbakan Erdoğan'ın Almanya'da "Entegrasyona evet, asimilasyona hayır" çıkışına tepki geldi. Aydınlara göre Başbakan ve yetkililer dışarıda demokrat içeride ise değil! İşte aydınların Erdoğan'a tepkileri...

Ankara'da Barış Meclisi'nin ikinci günkü 'Kültürel Haklar ve Kimlikler" oturumunda, Abdullah Demirbaş, Prof. Dr. Doğu Ergil ve Prof. Dr. Baskın Oran konuştu.

Birgün gazetesinin haberine göre, konuşmacılar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya Başbakanı Angela Merkel'in yanındayken söylediği "Entegrasyona evet, asimilasyona hayır" lafından yola çıkarak Başbakan'ı eleştiri yağmuruna tuttu.

PROF. DR. ERGİL: "BUNUN ADI TOPLUMSAL ŞİZOFRENİ"

Demirbaş'ın ardından söz alan Prof. Dr. Doğu Ergil de Erdoğan'ın sözlerine değinerek, "Başabakan Markel'le birlikteyken çok güzel bir şey söyledi
'Entegrasyona evet asimilasyona hayır' Muhteşem bir tespit. Ama bu bizim siyasetçilerimizin aklına Karaağaç'ı geçince geliyor. Başka ülkelerin yapmasını istediğimiz şeyi neden biz yapmak istemiyoruz. Bunun adı toplumsal şizofreni oluyor" dedi.

"FARKLI DİLLERİ YASAKLAMAK SAÇMA"

Farklı kültürlerin çatışmadan yaşamasının 3 temel koşulu olduğuna işaret eden Ergil, bunlar hukuksal eşitlik, laiklik ve demokrasi olduğnunun altını çizdi. Ergil, farklı etnik grupların bulunduğu bir devlette farklı dillerin olması doğal olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Bunun siyasal olarak yasaklanması, gerektiğini düşünürseniz böyle saçma sapan şeyler meydana gelir. Tarihsel olduğunu düşürseniz sorun yok"

BASKIN ORAN: "Q, W, X HARFLERİNE HAPİS VERİLİYOR"

Baskın Oran'ın ise Başbakan Erdoğan'ın asimilasyon eleştirisinin Türkiye gerçeklerinden ne kadar uzak olduğunu ifade ederek "Kürtçe kasete ceza verildi, oysa Kürtçe kaset Yargıtay tarafından serbest bırakıldı. Mahmut Alınak q, w, x harflerini kullandığı için 6 ay hapis istemi ile davalık oldu." dedi.

AZINLIKLARLA İLGİLİ CEZALAR

Oran Türkiye'de azınlık hakları ve bunlar için getirilen çözüm önerilerine karşı büyük bir karşıtlık ifade ederek şu tespitlerde bulundu..

"Azınlık raporu, 'üst kimlik Türk değil Türkiye olmalıdır' dedi. Kin ve düşmanlığa tahrikten 5 yıldan yargılanıyor. 19 Ocak'ta Hrant Dink katledildi. 'Hepimiz Mehmetiz' eylemleri başlatıldı. Beyaz bere satışları patladı. Malatya katliamı ile ilgili davada 32 klasör hazırlandı 8'i davayla 24' ü misyonerlikle ilgili."

Oran, "Azınlık değiliz esas kurucu unsuruz" demenin "Ben ikinci sınıf değilim. Gayrimüslimlerle aynı kefeye koymayın" yaklaşımının sonucu olduğunu söyledi.

DEMİRBAŞ: "ERDOĞAN KENDİSİ O SUÇU İŞLİYOR"

Çokdilli belediyecilik yaptığı için görevinden alınan Diyarbakır Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Erdoğan'ın aynı konuşmada söylediği "Asimilasyon bir insanlık suçudur" lafını hatırlattı ve AK Parti'nin bu konudaki tutumunu eleştirdi. Türban konusunda toplumsal konsensüsün gerçekleşmesi gerektiğine dikkat çeken Demirbaş, "Erdoğan 2 gün önce Almanya'da 'Asimilasyon insanlık suçudur' diyordu. Katılıyorum size Başbakan, ama siz aynı suçu işliyorsunuz. Bizi görevden aldılar aynı AKP'nin adamları Kosova'da aynı projeyi uygulamaya başladılar. Kosova'nın Giran Belediyesi üç dille hizmet edeceğini bizim görevden alındığımız gün açıkladı" diye konuştu.

Birgün



Bu haber 457 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,801 µs