En Sıcak Konular

İsrail, casus uydu için Ankara'yı ikna peşinde!

12 Şubat 2008 09:23 tsi
İsrail, casus uydu için Ankara'yı ikna peşinde! İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Tel Aviv'in teklif ettiği, ancak Türkiye'nin şartlarını beğenmeyerek geri çevirdiği casus uydu projesinin satışını tekrar gündeme getirmek için bugün Ankara'ya geliyor.

Üst düzey kabul görecek olan Barak'ın ziyaretinde başka askerî anlaşmalar da ele alınacak. Reuters haber ajansına konuşan İsrailli askerî kaynaklar, Barak'ın temaslarında uzun yıllardan beri gündemde olan yaklaşık 300 milyon dolar değerindeki istihbarat uydu projesinin konuşulacağını bildirdi. Haberi yalanlamayan diplomatik kaynaklar da, bu meselenin büyük ihtimalle görüşmelerde ele alınacağını kaydetti. Terörle mücadelede istihbarata büyük önem veren Türkiye, Casus Uydu Projesi için teklifler almıştı. Projeye teklif veren İsrail Uzay Sanayi (IAI) firması, 50 santimetre netlikten tespit ettiği ses ve görüntüleri aktaracak olan gelişmiş Ofek uydusunun İsrail'in üzerine gelince 2 metreden aşağıyı izlememesi şartı koymuştu. Devlet firması olan IAI, Ankara'nın itirazına rağmen bu ısrarından vazgeçmeyince ihaleden elenmişti.

İsrail Savunma Bakanlığı Sözcüsü Shlomo Dror, Barak'ın özellikle uydu satışı için Ankara'yı ziyaret edeceği yönündeki açıklamalar hakkında yorumda bulunmadı. Ancak, ziyaretin amacının uzun vadeli stratejik ilişkileri geliştirmek ve ikili anlaşmalar yapmak olduğunun altını çizdi. Jerusalem Post, Türkiye'nin geçtiğimiz aralık ayı başında İsrail firmasını ihaleden elemesinin ardından "Hâlâ şans var" değerlendirmesinde bulunmuştu.

'Heron'lar teslimat aşamasında'

İsrailli askerî kaynaklar, 'insansız casus uçak' olarak bilinen 10 adet Heron'un şu günlerde Türkiye'ye teslimat aşamasında olduğunu bildirdi. Özellikle terör örgütü PKK mensuplarının faaliyetlerini yakından izlemeyi sağlayacak 10 adet Heron için, İsrail'e yaklaşık 183 milyon dolar ödenecek. Heron, 1.000 kilometre menzile, 10 kilometre irtifaya sahip ve yakıt ikmali yapmadan 52 saat süreyle uçabiliyor. Kaynaklar, Türkiye'nin Arrow balistik füze savunma sistemiyle de yakından ilgilendiğini aktardı. Görüşmelerde ele alınacak önemli bir konu da Alman ordusunun Türkiye'de denemelerini sürdürdüğü Skyshield füze savunma sistemi olacak. Barak, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün yanı sıra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile de bir araya gelecek.
 
zaman



Bu haber 324 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,403 µs