En Sıcak Konular

Korkunç provakasyon son anda önlendi

12 Şubat 2008 08:13 tsi
Anayasa değişikliğine karşı yapılan mitingin provoke edilmek istendiği ortaya çıktı. Mitingden önce Sıhhiye'de bir camide el bombası bulundu. Bombanın, Cumhuriyet Gazetesi'ne atılanlarla bağlantısı araştırılıyor.

 Meclis, üniversitelerde yıllarca süren 'kanunsuz yasağı' ortadan kaldırmak için Anayasa değişikliği için adım atınca ülkeyi 'kaos' ortamına sürüklemek isteyen provokatörlerin de harekete geçtiği ortaya çıktı. Anayasa'nın 10. ve 42. maddelerinde yapılan değişikliğin ikinci tur görüşmeleri öncesi Ankara Sıhhiye'de yer alan Osmanlı Camii'nde bir el bombası bulundu. Bombanın bulunduğu caminin hemen yanında ise bir gün sonra 'laiklik ve bağımsızlık mitingi' düzenlendi. Cami cemaatinin dikkati mitingde yapılması muhtemel bir kanlı eylemi engellerken, bombanın MKE yapımı olduğu ve seri numaralarının kazındığı tespit edildi. Polis, el bombasının Ümraniye'de ele geçirilen bombalarla aynı seriden olup olmadığını araştırıyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi, yükseköğretimde kılık kıyafet serbestisi getiren Anayasa değişikliklerini rekor oyla kabul etti. Uzmanlar, 411 milletvekilinin 'evet' dediği değişikliklerle ilgili yaşanan tartışmaların provoke edilebileceğine dikkat çekerek kamuoyunu 'daha dikkatli olmaya' çağırdı. Provasyon endişelerini haklı çıkaracak bir olay ise 8 Şubat Cuma günü Ankara'da yaşandı.

Üniversitelerde başörtüsü yasağınının kaldırılmasına yönelik anayasa değişikliğinin ilk turu 6 Şubat Çarşamba günü gerçekleştirildi. Değişikliğe konu olan maddeler 400'ün üzerinde oyla kabul edilirken 'özgürlük' karşıtları oylamanın ikinci turunun yapılacağı 9 Şubat Cumartesi günü miting yapmak için harekete geçti. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin öncülüğünde gerçekleştirilen, CHP ve DSP'yle birlikte sol örgütlerin desteklediği mitingin kana bulunmak istendiği ortaya çıktı. Bağımsızlık ve Laiklik Mitingi'nden bir gün önce, 155 Polis İmdat hattına Sıhhiye Köprüsü altındaki Osmanlı Camii'nde şüpheli paket ihbarı yapıldı. Camiye giden polis ekipleri ayakkabılıkta kamufle edilmiş şekilde bir el bombası buldu. Bomba, Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne getirilirken, cami cemaatinin de ifadesi alındı.

Cami cemaati, "Bombayı fark eder etmez 155'e bildirdik. Daha önce burada görmemiştik. Paket akşam saatlerinde konulmuş olabilir." dedi. El bombasının daha önce Ümraniye'de ele geçirilen ve Cumhuriyet Gazetesi'ne atılan bombalarla ilgisinin bulunup bulunmadığı araştırılıyor. El bombasının gizlendiği Osmanlı Camii, "Bağımsızlık ve Laiklik Mitingi"nin yapıldığı Sıhhiye Meydanı'nın hemen yanında yer alıyor. Polis eyleme katılacakların üstlerinin aranması için oluşturduğu arama noktasını Sıhhiye Köprüsü'nün önüne kurmuştu. Eyleme katılan yaklaşık 25 bin kişi bu arama noktalarından geçerek eylem alanına girdi.

KRİMİNAL İNCELEME YAPILIYOR

Polis kaynakları muhtemel bir eylemde el bombası ile Sıhhiye Meydanı'na girişin oldukça zor olduğunu belirtiyor. Ancak bombanın pimi çekildikten sonra aşırtma şeklinde eylem alanına atılma ihtimali üzerinde duruluyor. Böyle bir eylemde onlarca kişinin hayatını kaybedebileceği değerlendiriliyor. El bombasının bulunmasının ardından polis olayla ilgili geniş çapta soruşturma başlattı. Caminin çevresindeki tüm güvenlik kameralarının görüntüleri kriminal incelemeye alındı. Olay yerinde parmak izi çalışması da yapıldı. Bulunan bomba ile sarılı olduğu gazete, parmak izi araştırması için Kriminal Polis Laboratuvarları'na gönderildi. Kriminal incelemede, kazınan seri numaraları da tespit edilmeye çalışılacak.

MKE YAPIMI BOMBANIN SERİ NUMARASI SİLİNMİŞ
Sıhhiye Köprüsü altındaki bombayı cemaatin dikkati ortaya çıkardı. Cuma günü yatsı namazı için Osmanlı Camii'ne gelen cemaat, ayakkabılıktaki şüpheli paketi polise ihbar etti. Bunun üzerine camiye gelen polis, MKE yapımı olan ve seri numaralarının silindiği tespit edilen el bombasını buldu. Bir gün sonra düzenlenen mitinge binlerce kişinin katıldığına dikkat çeken uzmanlar, "Bomba patlatılsaydı çok sayıda kişi ölebilirdi" dedi.

Taksim mitinginde 34 kişi ölmüştü
1 Mayıs 1977 günü İşçi Bayramı'nı kutlamak üzere çeşitli illerden İstanbul'a gelen yaklaşık 500 bin kişi Taksim Meydanı'nda toplandı. Dönemin DİSK Başkanı Kemal Türkler konuşmasının sonuna geldiğinde etraftan silah sesleri duyuldu. Sular İdaresi binasının üstünden açılan ateş sonucu insanlar panik halinde kaçmaya başladı, kısa bir süre içinde Intercontinental Oteli'nin de üst katlarından ateş edildi. 28 kişi izdihamdan ezilerek ya da boğularak, 5 kişi vurularak, 1 kişi de panzer altında kalarak hayatını kaybetti, yaklaşık 130 kişi de yaralandı. 470 kişi gözaltına alındı; ancak hiçbirinin olayla ilgisi kurulamadı.

zaman

 



Bu haber 552 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,316 µs