En Sıcak Konular

Gaz kesintilerinin akla getirdiği soru:

11 Şubat 2008 23:27 tsi
Gaz kesintilerinin akla getirdiği soru: İran bu yıl ilki 7 Ocak, ikincisi 7 Şubat'ta olmak üzere 2 kez gaz kesintisine gitti. Söz konusu iki tarihin devletin tepesindeki 2 ismin, Amerika ve Almanya'ya yaptığı ziyaretlerle aynı güne denk gelmesi tesadüf mü?

İKİ KESİNTİ İKİ ÖNEMLİ ZİYARET

İran bu yılın başından itibaren ikinci doğalgaz kesintisine 7 Şubat'ta gitti.  Bu yıl ilk gaz kesintisini 7 Ocak’ta yapan İran, ikinci doğalgaz kesintisini ise 7 Şubat Perşembe günü gerçekleştirdi.
İran tarafı her iki doğalgaz kesintisi için de aynı gerekçeyi gösterdi: Sert geçen iklim koşulları

Ancak, İran tarafından Türkiye’ye Doğubeyazıt üzerinden sağlanan gaz sevkiyatındaki kesintiler ile aynı tarihlerde  Türkiye’den diplomasi alanında gelişen iki önemli ziyaretin çakışması, kafalarda soru işareti yarattı. Zira İran’ın ilk kesintiyi yaptığı gün, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Amerika yolcusuydu, ikinci kesintinin yapıldığı 7 Şubatta ise Başbakan Tayyip Erdoğan  Almanya yolcusuydu. 

İran, bu yılın ilk doğal gaz kesintisini 7 Ocak 2008’de gerçekleştirdi. İran doğalgazı  7 Ocak sabahı tamamen kesildi.

İran’ın gaz akışını tamamen durduğu gün, Cumhurbaakın Abudllah Gül de 5 günlük Amerika seyahatine başlıyordu.

Başkan George Bush'un davetlisi olarak ABD'ye giden Cumhurbaşkanı Gül, 5 günlük ziyareti çerçevesinde, ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Savunma Bakanı Robert Gates ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban ki-Moon'la da bir araya geldi.

İran’ın ikinci doğalgaz kesintisini yaptığı tarih ise 7 Şubat Perşembe...    Enerji bakanlığı ve Botaş yetkilileri İran'ın Türkiye'ye gaz ihracatını herhangi bir gerekçe göstermeden  7 Şubat günü kestiğini ve akışın durduğunu bildirmişti.


Enerji Bakanı Hilmi Güler'in 7 Şubat akşamı Türkiye’ye İran tarafından yapılan gaz sevkiyatının durduğu haberini verdiği saatlerde Başbakan Tayyip Erdoğan’da Almanya’yaya varmıştı.

 Doğalgaz: Enerji arenasında yeni silah

İran'ın, sert kış koşulları ve Türkmenistan'dan gelen doğalgaz sevkıyatının durmasını gerekçe göstererek bu yılın  başında iki kez gaz sevkiyatını durdurması ve ve söz konusu sevkiyatların kesilmesiyle Türkiye’den diplomasi alanında yapılan iki önemli ziyarete denk gelmesi kafalarda soru işareti yarattı. Zira enerji konusu özellikle doğalgaz son yıllarda uluslararası siyasette önemli bir şantaj aracına dönmüş durumda.  Bu oyunun en büyük oyuncusu ise kuşkusuz Rusya. Ancak dünyadaki en büyük ikinci gaz rezervine sahip ülke ise İran.  İran'ın bu yılın başında gittiği gaz kesintileriyle,  yukarıda belirtilin iki önemli diplomatik ziyaretin aynı günlere denk gelmesi acaba tamamen tesadüf mü?.

Enerji oyunun aktörlerinin fırsat buldukları anda bu alanda şantaja başvurmaları bu konuda kafalarda soru işaretleri yaratıyor.  İran'ı dünyada izole eden ABD ve onun destekçileri ülkelerle Türkiye'nin yakınlaşma işbirliği çabaları bu alandaki şantajın devreyi girmesi için tetikleyici rol oynayabilir. Enerji arenasındaki büyük oyunlar bize bu konuda öğretici dersler veriyor esasında.

İran büyük gaz rezervlerine sahip. Öte yandan İran Türkiye’nin, en büyük ikinci doğalgaz tedarikçisi. İran’dan günlük yaklaşık 28-30 milyon metreküp doğalgaz alınması taahhüdü bulunmakta. 

Enerji konularında uzman, TUSAM Rusya-Ukrayna Araştırmaları Masası’ndan Anar Somuncuoğlu, bu tür durumlarda, kesin konuşmamakla birlikte, enerji konusunun siyasi şantaj olarak kullanılma ihtimalinin yüzde 50 yüzde 50 seviyesinde olduğuna dikkat çekti. Uluslarası siyaset ve çıkar ilişkilerinin karmaşık bir denklem içinde sürdürüldüğüne dikkat çeken Somuncuoğlu, bu alandaki gerçeğin ise bir süre sonra açığa çıkacağı görüşünde.

rotahaber



Bu haber 483 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,217 µs