En Sıcak Konular

Chavez, ABD'yi petrolle tehdit etti

11 Şubat 2008 16:07 tsi
Chavez, ABD'yi petrolle tehdit etti Başkan Chavez, "Venezüella'nın malvarlığına el koymak için açılan dâvâların kaybedilmesi halinde ABD'ye petrol satışlarını durduracağını" söyledi.

Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez, "ABD'li petrol şirketi Exxon Mobil'in ABD, İngiltere ve Hollanda mahkemelerinde Venezüella 'nın mal varlıklarına el konulması için açtığı dâvâları kazanması halinde, ABD'ye bir damla petrol göndermeyeceklerini" söyledi.

Chavez'in milyarlarca dolarlık petrol projelerini devletleştirme girişimine karşı Exxon Mobil, Venezüella devlet petrol şirketi Petroleos de Venezuela'nın (PDVSA) mal varlıklarına el koyabilmek için ABD, İngiltere ve Hollanda mahkemelerinde dâvâlar açtı.

İngiltere'deki mahkeme Venezüella 'ya ait 12 milyar dolarlık mal varlığını dondurma kararı verdi.

Chavez, haftalık televizyon ve radyo konuşmasında, "Venezüella'nın mal varlıklarını dondurursanız ve bizi incitirseniz, biz de sizi inciteceğiz. (ABD Başkanı George Bush'a yönelik) Merhaba Başkan. Bunu nasıl yapacağımızı biliyor musun? ABD'ye petrol göndermeyeceğiz. Bunu not al, Sayın Bush, Sayın Korku" dedi.

Chavez, Washington'un kendisini iktidardan uzaklaştırmak istemesi halinde, sık sık ABD'ye petrol sevkiyatını durdurmakla tehdit ediyor. ABD, Venezüella 'nın bir numaralı petrol müşterisi.

Chavez, pazar günü, "ABD imparatorluğuna konuşuyorum. Çünkü ABD bunların ustası. Göreceksiniz, ABD imparatorluğuna bir damla petrol gitmeyecek. Exxon Mobil'in kanun dışı hareketleri bizi tekrar soyamayacak" dedi.

Exxon Mobil, merkezi ABD'nin Teksas eyaletinde bulunan bir petrol şirketi ve Washington ile birlikte hareket ediyor. Exxon Mobil sözcüsü Margaret Ross, Chavez'in son açıklamaları hakkında şirketin bir yorumunun bulunmadığını belirtirken, ABD'nin Caracas'taki büyükelçilik sözcüsü de, gazetecilerin telefonlarına çıkmadı.

Venezüella, ABD'nin kasım ayındaki petrol ithalatının yüzde 12'sini karşıladı. Günde ortamala 1,23 milyon varil petrol Venezüella'dan ABD'ye gidiyor. Venezüella, ABD'nin petrol ithal ettiği ülkeler arasında Kanada, Suudi Arabistan ve Meksika'dan sonra dördüncü sırada.

Venezüella Petrol Bakanı Rafael Ramirez, Exxon Mobil'nin kazandığı dâvâların devlet petrol şirketi PDVSA'ya bir etkisinin olmayacağını savunarak bunların sadece "geçici tedbirler" olduğunu ileri sürdü. Venezüella'nın New York ve Londra'daki mahkemelerde Exxon Mobil'e karşı dâvâlar açtığı bildirildi.

Venezüella geçen sene dünyanın en büyük petrol bölgesi olan Orinoco River havzasındaki dört büyük petrol projesini devletleştirdi. Devletleştirmeden etkilenen diğer uluslararası petrol şirketleri ABD'li Chevron Group, Fransız Total, İngiliz BP PLS, Norveç StatoilHydro ASA Orinoco petrol projesinde azınlık ortağı olabilmek için Venezüella ile görüşmelerini sürdürüyor.

ConocoPhilips ve Exxon Mobil ise, devletleştirme şartlarının ağır olduğunu iddia ederek PDVSA ile tazminat görüşmeleri yürütüyor.

Dünya bülteni



Bu haber 302 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,146 µs