En Sıcak Konular

Doğu Timor’da olağanüstü hal ilan edildi

11 Şubat 2008 15:41 tsi
Doğu Timor Devlet Başkanı Jose Ramos-Horta, Dili’de uğradığı silahlı saldırı sonucu yaralandı. Ülkede 48 saat olağanüstü hal ve sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Başbakan Gusmao, saldırıyı “hukuk devletini hedef alan yıkıcı bir girişim” o

BM yetkilileri, Ramos-Horta’nın evine düzenlenen silahlı saldırıda yaralandığını belirtti. Saldırıda birçok kişinin daha yaralandığını kaydeden yetkililer, özellikle Dili’de güvenlik önlemlerinin arttırıldığını açıkladı. Başbakan Xanana Gusmao, yaptığı yazılı açıklamada, 48 saat süreyle ülke genelinde olağanüstü hal ve sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini belirtti.

Gusmao ayrıca, “hukuk devleti ve demokrasiyi hedef alan yıkıcı bir girişime tanık olduklarını” ifade etti.

Başbakan Yardımcısı Jose Luis Guterres de, saldırıların koordineli olarak düzenlendiğini, silahlı kişilerin önce devlet başkanlığı rezidansına saldırdıklarını, daha sonra da Başbakan Xanana Gusmao’ya pusu kurulduğunu, Gusmao’nun saldırıdan kurtulduğunu ve bürosunda bulunduğunu açıkladı.

Ordu sözcüsü Binbaşı Domingos da Camara, Devlet Başkanına düzenlenen saldırıda isyancı lider Alfredo Reinado ve bir adamının öldüğünü, Ramos-Horta’nın korumalarından da birinin hayatını kaybettiğini söyledi. Camara, başkent Dili’deki Ramos-Horta’nın evine iki araçla saldıran isyancı askerlerin ateş açtığını, güvenlik güçlerinin de karşılık verdiğini belirterek, eski askeri inzibat komutanı Reinado’nun başında olduğu saldırıda, Reinado ve bir arkadaşının öldüğünü ifade etti.

Bu arada Başbakan Gusmao, düzenlediği basın toplantısında, “durumun kontrol altında” olduğunu belirtti.

Gusmao açıklamasında, “Devlet silahlı bir grup tarafından saldırıya uğrasa bile, Devlet Başkanı yaralansa bile, devletimiz durumu kontrol altına almıştır.” dedi.

DURUMU CİDDİ

Avustralya Başbakanı Kevin Rudd, saldırıya uğrayan Doğu Timor Devlet Başkanı Jose Ramos-Horta’nın sağlık durumunun “çok ciddi olduğunu, ancak hayati tehlikesinin bulunmadığını” bildirdi.

Rudd, “Jose Ramos-Horta’nın sağlık durumu çok ciddi, ancak hayati tehlike yok” dedi. Rudd, Ramos-Horta’nın acilen tedavi edilmek üzere uçakla Avustralya’ya getirileceğini kaydetti.

Doğu Timor Dışişleri Bakanı Zacarias da Costa ise, kurşunun Ramos-Horta’nın sırtından girerek midesini deldiğini, acilen ameliyata alınan Devlet Başkanının “hayati tehlikesinin bulunmadığını” açıkladı.

İSYANCI LİDER REINADO ÖLDÜRÜLDÜ

Bu arada, Jose Ramos-Horta’ya düzenlenen saldırıda çıkan çatışmada isyancı lider Alfredo Reinado’nun öldürüldüğü bildirildi.

Başbakan Yardımcısı Jose Luis Guterres, çatışmada Reinado’nun öldürüldüğünü, devlet başkanlığı korumalarından birinin de yaralandığını belirtti.

Doğu Timor ordusundaki görevini önceki yıl terk eden Reinado, hükümetin devrilmesine neden olan kanlı çatışmalardan sorumlu olduğu iddiasıyla aranıyordu.

Avustralya hükümeti de özellikle turistlere yönelik mesajında, Doğu Timor’da şiddet hareketleri riskine karşı uyararak, bu ülkeye gidilmemesi tavsiyesinde bulundu.

Öte yandan Endonezya hükümeti, Doğu Timor sınırına takviye birlik konuşlandırdığını ve bölgede kontrolleri arttırdığını bildirdi.

SALDIRILAR DARBE GİRİŞİMİ

Yetkililer, Nobel Barış Ödülü sahibi Ramos-Horta’nın karnından vurulduğunu ve durumunun ciddi olduğunu, Gusmao’nun ise saldırıdan yara almadan kurtulduğunu bildirerek, saldırıları darbe girişimi olarak nitelediler.

Gusmao ise Horta’ya yönelik saldırının Reinado tarafından tezgahlanan başarısız bir darbe girişimi olduğunu düşündüğünü belirtti.

İsyancıların iyi planladığı belli olan operasyonunun hükümeti çalışmaz hale getirmeyi ve istikrarsızlık yaratmayı amaçladığını belirten Gusmao, “hükümet bu saldırılardan dolayı düşmeyecek” dedi.

Doğu Timor’da 2006’da ordudan atılan 600 kadar isyancı askerin yol açtığı karışıklıkta 37 kişi ölmüş, 150 bin kişi yerlerinden olmuştu.

Karışıklığın ardından hükümet düşmüştü. Reinado isyana katılan ordu komutanlarından biriydi. İsyanın ardından askerlerin çoğu evine dönmüş, Reinado ve bazı silahlı destekçileri saklanmaya devam etmiş, teslim olun çağrılarını reddetmişlerdi.

Reinado, daha sonra isyandaki rolü nedeniyle gıyabında yargılanmıştı. Aynı yıl yakalanan Reinado, daha sonra hapisten kaçarak kayıplara karışmıştı.

1996 yılında rahip Carlos Belo ile Nobel Barış Ödülünü paylaşan Devlet Başkanı Ramos-Horta, hakkındaki suçlamalara rağmen geçen yıla kadar birkaç kez Reinado ile görüşmüş ve teslim olması için iknaya çalışmıştı.

Başlangıçta Ramos-Horta’nın devlet başkanı seçilmesini destekleyen Reinado, birkaç aydır Ramos-Horta ve Gusmao’ya yönelik eleştirilerini artırmıştı.

BM isyanın ardından Doğu Timor’a Avustralya önderliğinde 1400 kişilik barış gücü askeri konuşlandırmıştı. Avustralya Başbakanı Kevin Rudd, saldırının ardından Doğu Timor’un isteği üzerine bölgeye yeni takviye güvenlik gücü göndereceğini açıklamıştı.

BM barış gücü askerleri 1 milyon kişinin yaşadığı Doğu Timor’da 2006’daki isyanın ardından güvenliği sağlamıştı. Ramos-Horta ise 2007 yılının mayıs ayında yapılan barışçıl seçimde devlet başkanı olmuştu. Seçimden sonra ufak tefek şiddet olayları meydana gelse de ülkedeki barış ortamı sürüyordu.

2006’daki isyandan sonra görevden uzaklaştırılan eski başbakan Mari Alkatiri ise Ramos-Horta hükümetinin yasa dışı olduğunu iddia ediyor. Alkatiri’nin partisi yaptığı açıklamada, bugünkü saldırıları kınadı.

Eski Portekiz sömürgesi Doğu Timor, Endonezya’nın 20 yıldan fazla süren işgalinin ardından 2002 yılında BM denetiminde yapılan oylama sonucunda Cakarta’dan bağımsızlığını ilan etmişti. İşgal döneminde Endonezya’ya karşı verilen silahlı mücadelenin lideri olan Gusmao, Ramos-Horta ile birlikte ülkedeki fakirliği bitirmek ve polisle ordunun bozulan ilişkilerini düzeltmek için beraber çalışma sözü vermişti.

Merkezi Brüksel’deki Uluslararası Kriz Grubu da, geçen ay yayımladığı raporda Doğu Timor’da karışıklık çıkabileceği uyarısında bulunmuştu.

NTV

 



Bu haber 620 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,994 µs