En Sıcak Konular

Hilmioğlu: Yasak devam edecek

11 Şubat 2008 15:33 tsi
Başörtüsü karşıtı ve darbe yanlısı tutumuyla nam salan İnönü Ünv. Rektörü Fatih Hilmioğlu başörtüsü yasağının kalkması için yapılan Anayasa değişikliğini yeterli bulmadı.

Rektör Hilmioğlu, YÖK Yasası'nda da değişikliğe gidilmesi gerektiğini iddia ederek, bu yasada değişiklik olmadığı sürece üniversitelerde mevcut uygulamanın devam edeceğini iddia etti.

Başörtüsü ile ilgili Anayasa değişikliğinin ardından eğitim ve öğretime başlayan üniversitelerden biri de İnönü Üniversitesi idi.

1999 yılında türban olayları ile ülke gündemine gelen İnönü Üniversitesi'nde gün boyu sukunet hakimdi. Öğrenciler uygulama Cumhurbaşkanının onayından çıkmadığı için daha önceki gibi başlarını açarak okula girdi.

Rektör Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, öğrencilerin büyük bir çoğunluğunun üniversitelerdeki mevcut uygulamadan memnun olduğunu iddia etti.

Anayasa'da başörtüsü konusunda yapılan değişikliğinin yeni bir uygulamaya geçilmesi için yeterli olmadığını belirten Hilmioğlu, YÖK Yasası'nda da değişikliğe gidilmesi gerektiğini ileri sürdü.

Yapılan değişikliğin ardından öğrencilerin üniversiteye başörtüsü ile girme talebi olup olmadığı yönündeki bir soruya Rektör Hilmioğlu, şu cevabı verdi: "Biliyorsunuz kılık kıyafetle ilgili yeni bir uygulama yapıldı. 1998 yılından bu yana geçen 10 yıllık süre içinde kılık kıyafet açısından hiçbir sorun yaşanmadı. Bütün öğrenciler de mevcut uygulamaya alışmış durumda ve öğrencilerin büyük bir çoğunluğunun da uygulamadan memnun olduğunu belirtmek isterim." dedi. Üniversitelerde böyle bir sorun olmadığını ancak Anayasa uygulamasıyla bir sorun çıkarıldığını savunan Rektör Hilmioğlu, "Çünkü 10 yıldır üniversitelerde bu sorun aşılmıştı. Anayasanın 10 ve 42. maddeleri değişti. Beklenen o ki, Cumhurbaşkanı tarafından onaylanıp Resmi Gazete'de yayınlanacak. Ancak bu da herhangi bir şekilde türbanın önünü açmıyor. Bütün hukuk otoriteleri söylüyor. Bu anlamda bir işlem değişikliği yapmamız mümkün değil. Buna uygun olarak da YÖK Yasası'nda gereken değişikliğin de yapılması gerekir. Mevcut uygulamaya bütün üniversitelerde devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

Bu değişiklikten sonra öğrencilerden hiç birinin üniversiteye türbanla girmek için en ufak bir talebi olmadığını dile getiren Rektör Hilmioğlu, 500'den fazla öğrencinin türbanını kapıda çıkararak içeri girdiğini söyledi.

Hilmioğlu şunları kaydetti: "Bunların hiçbirinden böyle bir talep olmadı. Sorun aslında öğrencilerden kaynaklı bir sorun değil. Sorun kendi siyasal dünya görüşlerine türbanı alet eden siyasi anlayıştır. Asıl suçlu bunlardır. Öğrencileri kullanmaktan hiç bir şekilde çekinmiyorlar.''

Rektör Hilmioğlu, yapılan değişikliğin üniversitelerle sınırlı kalmayacağını da iddia etti. Rektör Hilmioğlu, bu şekilde böyle bir yasal düzenlemeyle türbanın serbest bırakıldığında bunun üniversiteyle sınırlı kalmayacağını dile getiren Hilmioğlu, "Herkes kendince bir takım dini inanç, siyasal simgemdir diye her türlü giysiyi giyecek. Örneğin bir terör örgütü mensubu kendi bayrağıyla gelecek. Başına geçirerek, bu da benim siyasi simgemdir diyecek." dedi. Üniversitelerin inanç özgürlüklerinin yaşandığı yerler olmadığını ifade eden Rektör Hilmioğlu şunları söyledi: "Üniversiteler inançların tartışıldığı yerlerdir. Ama inançların özgürlüğünün olduğu yerler değildir. Üniversiteler ibadet kurumu değildir. Üniversiteler eğitim kurumlarıdır. Üniversitelere giren insanlar ister öğretim üyesi, akademik, idari personel ve ya öğrenci olsun herkes dini inancını kapıda bırakıp üniversiteye girecek." şeklinde konuştu.

 haber 7



Bu haber 494 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,485 µs