En Sıcak Konular

İngiltere'de 17 bin 'namus' kurbanı

11 Şubat 2008 14:18 tsi
The Independent gazetesi dünkü sayısında kadına yönelik şiddete dikkat çekti.

Kadına yönelik şiddet sınır ve gerekçe tanımıyor... İngiltere'de resmi rakamlara göre her yıl 17 bin kadın şiddet mağduru. Gerçek sayıysa kat kat fazla. Yoğunluk, Asya kökenli ailelerde...

LONDRA - Namus, töre, gelenek gibi gerekçeler dünyanın her köşesinde kadınların şiddete maruz kalmasına, cinayetlere kurban gitmesine neden oluyor. Uluslararası Af Örgütü'nün rakamları her üç kadından birinin şiddet gördüğünü gösterirken, dün İngiliz basınının önde gelen gazetelerinden The Independent, ülkelerindeki namus cinayetlerinin yarattığı endişeyi manşetine taşıdı.
'Her yıl kadınlara yönelik 17 bin saldırı' başlığıyla yayımlanan haberde İngiliz polisinin ülkede her yıl 17 bin kadının namus bahanesiyle işlenen şiddet suçlarının kurbanı olduğunu söylediğine dikkat çekildi.
Habere göre devlet de namus suçları ve zorla evlendirmeye karşı yürüttüğü mücadeleyi genişletiyor. Resmi rakamların buzdağının sadece görünen yüzü olduğunu söyleyen Polis Amirleri Derneği'ne göreyse zorla evlilik, kaçırılma, cinsel taciz, dayak ve namus nedeniyle aile içi cinayete kurban giden kızların gerçek sayısı resmi rakamlardan 35 kat fazla. 11 yaşındaki çocukların bile evlendirilmek üzere ülke dışına yollanması dışişleri bakanlığını harekete geçirdi ve Bangladeş, Hindistan ve Pakistan'daki büyükelçiliklerden geçtiğimiz yıllarda zorla evlendirilen İngiliz vatandaşlarına yardımda daha aktif olmaları talebinde bulunuldu.
İçişleri Bakanlığı da namus temelli cinayetlere karşı hareket planı oluştururken yıl sonuna doğru yürürlüğe girecek yeni Sivil Korunma Yasa Taslağı mahkemelere zorla evlilikle mücadelede daha fazla yetki veriyor.


Zorla evliliğe müdahale ediliyor
Devletin Zorla Evlilik Birimi geçtiğimiz yıl ilgilendiği 400 vakadan 167'sinde evlendirilmek üzere yurtdışına götürülen genç İngilizlerin ülkeye geri dönüşünü sağladı. Zorla evlendirmenin kurbanı sadece kadınlar değil. İçişleri Bakanlığı verilerine göre vakaların yüzde 15'i erkeklere ait.
Polis Amirleri Derneği'nin namus şiddeti biriminin başındaki Steve Allen, Zorla Evlendirme Birimi ile birlikte yılda toplam 500 vakaya baktıklarını söylüyor. Allen'a göre, istatistikler kurbanların ancak 35 kez şiddet deneyimine maruz kaldıktan sonra şiddeti rapor ettiğini gösterdiğine göre ancakbu rakamı 35 ile çarpmak gerçek rakamlara yaklaşmaya olanak verebilir.


İntihar oranı da yüksek
Eviçi Şiddet Çalışma Grubu Başkanı Marilyn Mornington kurbanların yardım istemekten korkmasının ardında cezalandırılma korkusu ve otoritelerin problemi anlamada eksik kalmasının olduğunu belirtiyor.
Habere göre namus cinayetlerinin yarısında kadınlar kocaları tarafından öldürülürken kimi zaman da cinayeti işleyenler erkek akrabalar ya da kiralık katiller olabiliyor. İngiltere'deki Asya kökenliler arasında artan intihar eğiliminin sebebi de yine namus şiddeti. Yaşları 16 ile 24 arasında değişen Pakistan, Hindistan ve Bangladeşli kadınlar arasındaki intihar oranı ulusal ortalamanın üç katı.
(The Independent)

Radikal



Bu haber 448 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,568 µs