En Sıcak Konular

MTA'da köstebek

11 Şubat 2008 10:30 tsi
MTA'nın Eskişehir'de bulduğu 3 milyar dolarlık linyit rezerviyle ilgili bir skandal ortaya çıktı. Ciner grubuna bağlı Park Enerji, MTA'dan 25 dakika önce başvurup linyitten pay alınca kurumda köstebek soruşturması başlatıldı. Enerji Bakanı'nın tepkisi

Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü, Eskişehir'de Eti Maden A.Ş. adına yaptığı sondaj çalışmasında zengin linyit yataklarına rastladı. Kurum içinden bilgi sızdırılması nedeniyle Ciner grubuna ait Park Enerji, MTA'dan 25 dakika önce başvurarak bu bölgede 30 kilometrekarelik arazi için maden ruhsatı almaya hak kazandı. Ancak köstebek skandalını öğrenen Enerji Bakanı Hilmi Güler'in devreye girmesi ve soruşturma başlatılması üzerine Park Enerji, ruhsat harcını geciktirerek alanın tamamının MTA'ya kalmasını sağladı.

Gecikme soruşturuluyor

İlk olarak denizhaber adlı sitede yer alan habere göre, MTA, Eskişehir'in İnönü ilçesi Oklubalı köyünde yaptığı bor madeni sondaj çalışmasında yaklaşık 3 milyar dolarlık linyit yatağı buldu. MTA, sondaj yapılan alanları ve çevresindeki araziyi tamamen ruhsatlandırmak için girişimde bulundu. Ancak MTA Enerji İşleri Daire Başkanlığı, Maden İşleri Genel Müdürlüğü'ne yapması gereken ruhsat başvurusunu 5 gün geciktirdi.

Yapılan 12 sondaj çalışması sonucunda linyit yatağı keşfedildiğinini, bölgeden Ankara'ya 24 Ocak'ta bildirilmesine karşın ruhsat dilekçesi 29 Ocak'ta verildi. MTA yetkilileri başvuru için gittiğinde ruhsatı istenen saha için 25 dakika önce Ciner grubuna ait Park Enerji'nin başvuru yaptığını öğrendi. Böylece zengin linyit yatağı bulunan arazinin bir bölümü MTA yerine Ciner grubu tarafından ruhsatlandırılmış oldu.

MTA Genel Müdürü Mehmet Üzer, yaptığı açıklamada konuyla ilgili olarak soruşturma başlatıldığını ve 2 personelin açığa alındığını söyledi. Bölgede 6 yıldır sondaj çalışması yaptıklarını, önemli bir yatak keşfettiklerini aktaran Üzer şöyle konuştu:


'Ahlaki bir sorun var'

"Biz her zaman maden yatağı bulduğumuz sahanın çevresini de kapatırız. Yani, 'Buralarda maden olabilir' diye sondaj yapma hakkını alırız. Sektördeki madenciler bizi takip eder ama burada bizim başvurumuzdan çok kısa bir süre önce yapılan bir başvuru söz konusu. Bölgede 140 kilometrekarelik alanı biz aldık, ancak 30 kilometrekarelik bir kısım bizden hemen önce özel bir şirket tarafından kapatılmış. Madencilikte ruhsat hakkı ilk başvuranındır. Burada bir bilgi sızması olduğundan şüpheleniyorum. Bizim projemizde hem MTA hem Eti Maden personeli çalışıyor. Yaklaşık 200 kişi var. Özel firmaların elamanları da zaman zaman buralara geliyor.

Bizden emekli olan birçok personel özel şirketlerde görev yapıyor. Kurum içinden bilgi sızmış mı ya da bizim personelimiz neden başvuru işlemlerini geciktirdi? Bir ihmal olup olmadığını inceliyoruz. Konuyu Teftiş Kurulu'na sevk ettik. Burada ahlaki bir sorun var. Herkesin, çalıştığı kurumun çıkarlarını koruması gerekir."

Park Enerji çekildi

Enerji Bakanı Hilmi Güler'in tepkisi ve MTA'nın Park Enerji'nin ruhsat başvurusunun iptali için çalışma başlatması üzerine, Park Enerji şirketi, ruhsat harcı konusunu ağırdan aldı.

MTA da gereken harç ödemesini hemen gerçekleştirdi ve keşfedilen alanın tamamının ruhsatını üzerine aldı. Böylece yatağın en verimli bölgesi olduğu belirtilen 30 kilometrekarelik alan da MTA'ya geçti. Ruhsat başvurusunda ihmali bulunan veya "köstebek"lik yapan yetkililerin saptanması için açılan soruşturma ise devam ediyor.

milliyet



Bu haber 614 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,482 µs