En Sıcak Konular

Çok eşlilere yardım tartışması

11 Şubat 2008 09:42 tsi
Kanada'nın Toronto kenti sakinleri, çok eşli ailelere verilen sosyal yardım konusunda belediyeye şikayet yağdırdı.

Toronto Belediye Meclisi üyesi Rob Ford, çok fazla şikayet aldıklarını, Müslüman ülkelerden gelenler arasında birden fazla kadınla evli olup, çok fazla çocuk sahibi olan erkekler bulunduğunu belirtti. Kanada'da yasaların tek kadınla evliliği öngördüğünü hatırlatan Ford, bununla birlikte ortada fiili bir durumun söz konusu olduğunu ve bu durumun belediye bütçesinden ihtiyaç sahibi ailelere yapılan yardım konusunda adaletsizliğe yol açtığını kaydetti.

Ontario Eyaleti Muhafazakar Parti lideri John Tory ise çok eşli ailelerin durumunun yasal bir düzenleme gerektirdiğini söyledi. Bu ailelerin sayısının belirlenerek tek bir isim altında toplatılmasını isteyen Tory, Eyalet Başbakanı Dalton McGuinty'ye de yasal düzenleme çağrısında bulundu.

Konunun basına yansıması üzerine açıklama yapan Kanada Müslümanlar Birliği Başkanı Mümtaz Ali, çok eşliliğin İslam'da izin verilen bir konu olduğunu belirterek, "Bu durum hiçbir Kanada yasasıyla çelişmemektedir. Kanada Müslüman toplumu içerisinde çok eşli erkekler vardır. Bu ailelerin zaman zaman sosyal yardım almaları ise her Kanadalının hakkı olduğu gibi onların da hakkıdır. Konunun yasal olmayan bir boyutu olmadığı gibi, şikayete değer tarafı da yoktur" dedi.

Verilen bilgiye göre, Toronto Büyükşehir Belediyesi, 2007'de ihtiyaç sahibi ailelere 1,5 milyar Kanada Doları (1,8 milyar YTL) sosyal yardım dağıttı.

Kanada genelinde uygulanan "Wellfare" sisteminde, bir kişinin aylık temel ihtiyaç ve giderleri hesaplanarak, bekarlar için 550 Kanada Doları ayni yardım yapılıyor. Yardımı alan kişinin hafta içi her gün yetişkinler için açılan dil ya da beceri kurslarına gitmesi zorunlu. Sosyal yardım miktarı, evliler ve çocuklu aileler için çocuk sayısına göre artıyor.

Sistem, yardımı alan kişilere ilaç gideri ve kiranın yanı sıra bazı durumlarda elektrik, doğal gaz ve şehir içi ulaşım giderini de karşılıyor. Sisteme dahil olanlar, kendilerine gönderilen çeki göstermek suretiyle, isterlerse ücretsiz aylık gıda yardımı da alabiliyor. Beş çocuklu bir ailenin eline, sosyal yardımdan ayrı olarak federal bütçeden gönderilen çocuk yardımı da eklendiğinde 4 ila 4 bin 500 Kanada Doları civarında para geçiyor.

hurriyet



Bu haber 696 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,374 µs