En Sıcak Konular

Anayasa keyfi karara kapalı!

11 Şubat 2008 08:13 tsi
Anayasa keyfi karara kapalı!
Başörtüsü yasağının kaldırılmasına yönelik Anayasa değişiklik paketinin iptali için Anayasa Mahkemesi'nde dava açmaya hazırlanan CHP'nin tezlerini 1982 Anayasa'sının görüşme tutanakları geçersiz hale getirdi.

Mahkeme, değişikliği esastan inceleyemez

1982 Anayasası'nın hazırlayıcıları, geçmişte yaşanan bazı keyfi tutumları dikkate alarak benzer keyfi durumların yaşanmaması için Anayasa Mahkemesi'nin Anayasa değişikliklerini sadece şekil yoluyla inceleyebilmesini hükme bağladılar.

Başörtüsü yasağının kaldırılmasına yönelik Anayasa değişiklik paketinin iptali için Anayasa Mahkemesi'nde dava açmaya hazırlanan CHP'nin tezlerini 1982 Anayasa'sının görüşme tutanakları geçersiz hale getirdi. 1982 Anayasa'sı yapılırken Anayasa Mahkemesi'nin Anayasa değişikliklerini esas açısından denetleyemeyeceğinin açıkça vurgulandığı görülüyor.

ALDIKAÇTI'DAN UYARI

1982 Anayasa'sının Anayasa Komisyonu'nda "Anayasa değişikliklerinin Anayasa'da gösterilen şekil şartlarına uygunluğunu denetler" düzenlemesinin yapılması önerildi. Anayasa Komisyonu'nun Başkanı Prof. Dr. Orhan Aldıkaçtı, Anayasa Mahkemesi'nin 1975 yılında verdiği ve şekilden esasa girerek yaptığı denetimi hatırlatarak, "Yeniden bu tür kararlar verilmeye giderse ne yapılacak? Türkiye'de bu tür Anayasa Mahkemesi kararları verilmiş ve uygulamaya konulmuşken ve bu ilkeye uygun olarak birçok Anayasa değişikliği iptal edilmişken bu maddede bir ölçü içersinde değiştirme ve daha açık şekilde sokmamız gerekir. Çünkü yeniden aynı yola gidebilir ve gittikleri zaman, karar verdikleri zaman yapacak birşey yok. Keyfi bir düzen bizi nerelere götürür onu göstermesi bakımından önemli. Ben daha açıklık getirilmesine kaniyim" dediği görülüyor.

DAHA NET BİR ŞEKİLDE YAZALIM

Anayasa Komisyonu üyesi Kemal Dal ise "1961 Anayasası döneminde problem olmuştur. Şekil yönünden sadece Anayasa değişikliklerinin Anayasa Mahkemesi denetimine tâbi tutulacağına dair bir açıklık varken bu giderek şekli bahane ederek esasa intikal ettirilmiştir" siteminde bulunuyor.

ŞEKİL ŞARTLARI YAZILDI

Anayasa Komisyonu'nda yapılan tartışmaların ardından "Anayasa değişikliklerinin Anayasa'da göste-rilen şekil şartlarına uygunluğunu denetler" cümlesinin yeterli olmayacağı belirtilerek şekil şartlarının neler olduğunun tek tek Anayasa'ya yazılması önerildi. Anayasa Komisyonu'nda "Anayasa değişikliklerini teklif ve oylama çoğunluğu ve ivedilikle görüşme şartlarına uyulup uyulmadığı hususları ile inhisar edilmiştir" düzenlemesi yapıldı.


Mahkemenin yetkisi şekille sınırlıdır

Anayasa'nın 148. maddesi Anayasa Mehkemesi'inin görev ve yetkilerini içeriyor. 148. ikinci fıkrasında Anayasa Mahkemesi'nin Anayasa değişiklikleri ile ilgili hükme yer veriyor. Maddeye göre değişiklikler konusunda mahkemenin yetkisi şekille sınırlandırılıyor. İşte 148. maddenin ikinci fıkrası 'Anayasa değişikliklerinde ise, teklif ve oylama çoğunluğuna ve ivedilikle görüşülemeyeceği şartına uyulup uyulmadığı hususları ile sınırlıdır'


yenişafak



Bu haber 290 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,305 µs