En Sıcak Konular

Altınların üstünde 3 nesil sefalet çekmiş

10 Şubat 2008 15:11 tsi
İzmir'in Torbalı ilçesine bağlı Demirci köyünde filmlere konu olacak bir olay yaşandı. Üç nesil fakirlik çeken Çakıroğlu ailesinin evlerinin altındaki altınlar, onlar öldükten yıllar sonra bulundu.

İki katlı kerpiç evin temelinden Venedik, Avusturya ve Osmanlı dönemine ait altın paralar çıktı. 50-60 bin YTL tutarındaki 67 sikkenin tarihî değerini ise Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü'nce oluşturulan komisyon belirleyecek. Altınların bulunuş hikâyesi de ilginç. Her şey aynı köyde oturan Şakir Karabel'in, yeğeni Turan Çakıroğlu'ndan 300 metrekarelik arsayı satın almasıyla başlamış. Arsanın içindeki virane evi yıkarak bahçe yapmaya karar veren Karabel, kepçeyi vurunca altınlar etrafa saçılmış.

Bir kısmını Karabel toplamış. Bir kısmını da hafriyatta çalışan işçiler almış. Evin temelinde hazine çıktığı haberi kısa sürede köye yayılınca ertesi gün jandarma altınlara el koymuş. Olayı Müze'ye ve jandarmaya geç bildirdiği için Karabel, tarihî eserlerden yüzde 20 pay alma hakkını da kaybetmiş.

Altınları kaybettiğine üzülmediğini söyleyen Şakir Karabel, "Ben altınlardan kurtulduğuma seviniyorum." diyor. Eşinin büyüklerinin altın üstünde yoksulluk içinde bir ömür tükettiğini kaydeden Karabel, şunları söylüyor: "Kayınbabamın cenazesini bile biz kaldırdık. Varlık içinde yokluk yaşamışlar. Altınlar temele gömülmemiş. Bir bez içinde, evin bir köşesine konulmuş ve üzerine toprak atılmış."

Arsayı enişteleri Şakir Karabel'e satan Turan Çakıroğlu ise üzüntüsünü "Çok yazık oldu." diyerek özetliyor. Yaşananların acı bir hadise olduğunu aktaran Çakıroğlu, 30 yıla yakın yıkık evin bitişiğindeki evde oturduklarını, çocukluğunun arsa üzerinde oynayarak geçtiğini anlatıyor. "Altınlar o kadar basit bir yerdeymiş ki, duyunca üzülmemek elde değil." diyen Çakıroğlu, "Altınlara sahip olmak demek ki nasip değilmiş." sözleriyle teselli buluyor.

Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü yetkilileri, 2 ile 7 gram arasındaki altın sikkelerin 18. yüzyıl sonlarına doğru eve saklandığını tahmin ediyor. Venedik, Avusturya ve Osmanlı sikkelerinin altın olarak 50-60 bin YTL değerinde olduğu tahmin ediliyor. Paraların tarihî değeri Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü'nde oluşturulacak üçlü bir komisyon tarafından belirlenecek.
 
zaman



Bu haber 787 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,924 µs