'sıradışı' sınav önerileri... | " /> 'sıradışı' sınav önerileri... | "/>

En Sıcak Konular

ÖSYM'den 'sıradışı' sınav önerileri...

10 Şubat 2008 14:12 tsi
ÖSYM'den 'sıradışı' sınav önerileri...
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM)başkanından 'sıradışı' öneriler: Üniversiteler kendi ÖSS'lerini yapsın, açıköğretime giriş sınavsız olsun, Anadolu liseleri kaldırılsın, üniversitelerin kontenjanı artırılsın.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, sınav sistemine dair şimdiye dek dillendirilmemiş önerileri ortaya attı. Yarımağan, üniversiteye sınavsız girişten, Anadolu liselerinin kaldırılmasına, üniversitelerin kendi sınavlarının kendilerinin yapmasından sosyal bilimlerdeki öğrencilerin tıp bölümlerine girebilmesine bir dizi ilginç öneri ortaya attı. Antalya'da düzenlenen Ortaöğretim Sisteminde Arayışlar Sempozyumu'nda konuşan Yarımağan, yeni bir üniversiteye geçiş modeli önerdiği konuşmasında şu önerileri dile getirdi.

12 DERSTEN SINAV: Biz 'ders sınavları' öneriyoruz. Liselerde 12 temel ders var. Bu 12 dersten birer sınav yapalım. Üniversitelere de özerklik verelim, üniversiteler hangi derslerin puanlarını kullanacaklarına kendileri karar versin. İnşaat Mühendisliği'nde okumak isteyen öğrenci Fizik, Türkçe, Matematik derslerinden sınava girsin.

SINAVSIZ GİRİŞ: Başta açıköğretim olmak üzere bazı programlara sınavsız girilmeli. Açıköğretime sınavla girilmesine ne gerek var.

BAŞKALARINA DA ENGEL VAR: Öğrencilerin, alanlarının devamı olan yükseköğretim programlarına gitmelerini teşvik eden sistem sadece meslek liseleri için engel getirmiyor, eğer ki bir engel varsa. Sosyal bilimler alanından mezun olan bir öğrenci, tıp okumak istese, karşısına çıkan engel meslek liseleriyle eşdeğer. İstisnai durumlar için geçiş için bir yol olmalı. Yapılan seçim değiştirilemez olmamalı.

ANADOLU LİSELERİ KALDIRILMALI: Anadolu lisesi gibi bir okul türünün olmasını yadırgıyorum. Ben Milli Eğitim Bakanı olsam, bütün liseleri, Anadolu lisesi yaparım.

MİLLİ POLİTİKA ŞART: Her yıl üniversiteye girmek isteyen 1 milyon 700 bin öğrenci olduğu müddetçe sorunlardan kurtulamayız. Kontenjanları artırmamız gerekiyor. Ama bu milli bir politika gerektirir.

ÖSS GÜNAH KEÇİSİ: Ortaöğretimde ve yükseköğretimde ciddi sorunlar var. Bu sorunların üzerine gitmeyip bütün suçu üç saatlik bir sınavın üzerine yükler günah keçisi haline getirirseniz, sorunları görmemezlikten gelmiş olursunuz.

SINAV MÜFREDATA DAYANMALI: Ortaöğretimin ilk sınıfı ortak müfredattır. Hem liselerde, meslek liselerinde aynı dersleri içermektedir. Sınavın önemli bir kısmını bu müfredata dayandırmak zorundasınız. Bunun üzerine alan bilgisi sormak istediğinizde meslek liseleriyle ilgili alan bilgisi sormak isterseniz, meslek lisesinin her alanı için ayrı sormak zorundasınız.

Alana göre sınav zor

Prof. Ünal Yarımağan, farklı bölümlerdeki öğrencilerin aynı sınava tabi tutulmasına yönelik eleştirilerle ilgili şu anda farklı sınavların yapılmasının mümkün olamayacağını söyleyerek yanıt verdi.

yenişafak

 



Bu haber 381 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,867 µs