En Sıcak Konular

'ABD Kürtlere borcunu ödedi!'

9 Şubat 2008 19:38 tsi
'ABD Kürtlere borcunu ödedi!' Washington Post gazetesi, Kuzey Irak yönetiminin, 'bağımsız Kürt devleti ve Kerkük planından vazgeçmemesi halinde tüm ülkeyi sarsacağı' yorumunda bulundu. Gazeteye göre ABD Kürtlere borcunu ödedi ve şimdi Türklerle savaşmanın faydasız olacağını söyledi.

Michael O'Hanlon ve Ömer Taşpınar imzalı haberde, Kürt yönetiminin ajandasında bulunan 2 öncelikli konunun petrol gelirleri ve Kerkük'ün kendi yönetimlerine girmesi olduğu belirtildi.

Kürtlerin Irak'ın başarısızlığa düşmesi halinde kendilerine birşey olmayacağını düşünmekle hata yaptığını belirten gazete, Kuzey Irak yönetiminin böyle bir durumda ABD'nin 'Kürt dostları'na arka çıkmasını beklediklerini kaydetti.

'KUZEY IRAK ÜSLERE UYGUN DEĞİL'

Kuzey Irak yönetiminin, ABD'den bölgede askeri üs kurarak kendilerini güvence altına almasını beklediğini ifade eden gazete, bunun aslında Washington tarafından pek de tercih edilecek bir olasılık olmadığını vurguladı.

ABD'nin İran'a karşı olası bir saldırı durumunda Kuzey Irak'a kuracağı üslerden çok komşu ülkelerdeki üslerinden faydalanma yoluna gitmesinin muhtemel olduğunu belirten gazete, Kuzey Irak gibi dağlık ve kapalı bir bölgenin, askeri açıdan ABD'nin işine gelmeyeceğını kaydetti.

'ABD, BORCUNU ÖDEDİ'

Saddam döneminde baskı altına tutulmalarından dolayı ABD'de pek çok kişinin Kürtlere karşı ahlaken kendilerini borçlu hissettiğinin bir gerçek olduğunu yazan gazete, buna karşın Washington'un 1991'den bu yana Kürtleri korumak için milyarlarca dolar harcadığını ve pek çok askerini kaybettiğini belirterek, 'bu borcun bir kısmının ödendiği' yorumunu yaptı.

Gazete, bu nedenle Kürtlerin mevcut ajandalarını sürdürmek yerine, olarlara gerçekçi yaklaşmaları gerektiğini kaydetti.

'TÜRK-KÜRT SAVAŞI KADER DEĞİL'

Kuzey Irak'lı yetkililerin, bir Türk-Kürt savaşını kader olarak görmemeleri gerektiğinin altını çizen gazete, PKK'ya karşı ortak mücadelenin her iki taraf için de faydalı olacağını belirtti.

Haberde son olarak Kürtlerin önünde önemli bir seçim bulunduğu belirtilerek, Kuzey Irak'ın diğer dost Iraklılarla ortak bir gelecek için çalışmaması ve Türkiye ile bağlarını güçlendirmemesi halinde, bunun tüm ülkeyi sarsacağı ve daha geniş bir bölgeye istikrarsızlık getireceği vurgulandı.

 

gazeteport



Bu haber 665 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,068 µs