En Sıcak Konular

Baydemir: Diyarbakır geriliyor!

9 Şubat 2008 18:38 tsi
Baydemir: Diyarbakır geriliyor! Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir'den istihdam serzenişi. 'Belediyeler Sorunlarını Tartışıyor' konulu panelde konuşan Baydemir Doğu'nun sorunlarını masaya yatırdı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Diyarbakır kent merkezine yoğun bir göç yaşandığını, bu durumun kentin istihdam, yoksulluk, kentsel bütünleşme, altyapı, çarpık kentleşme ve kentsel hizmetlerin sağlanması gibi alanlardaki sorunlarını iyice ağırlaştırdığını söyledi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Belediyeler (GABB) Birliği Başkanı ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Türkiye Belediyeler Birliği’nin “Belediyeler Sorunlarını Tartışıyor” başlıklı Diyarbakır toplantısında hem kentin, hem de bölgenin sorunlarına yönelik sunum yaptı.

Baydemir, 1990’lardaki zorunlu göç uygulamaları sonucu kırsal kesimlerden Diyarbakır kent merkezine yoğun bir göç yaşandığını, bu durumun kentin istihdam, yoksulluk, kentsel bütünleşme, altyapı, çarpık kentleşme ve kentsel hizmetlerin sağlanması gibi alanlardaki sorunlarını iyice ağırlaştırdığını belirtti. Baydemir, en geri bölgenin Doğu Anadolu Bölgesi olduğuna işaret ederek, 81 ilin en az gelişmiş 18 ilinin 15’i Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinden bulunurken, Diyarbakır 81 il içinde 63’üncü sırada yer aldığını ifade etti. Aynı şekilde ekonomik gelişme performansı açısından da en geri pozisyonda bulunan 16 ilin 14’ü Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde bulunduğunu vurgulayan Osman Baydemir, Türkiye’nin batısından doğusuna doğru gidildikçe illerin sosyo-ekonomik durumu sistematik bir şekilde kötüleştiğini söyledi.
Son 20 yılda yaşanan çatışma ortamı kamu ve özel sektör yatırımlarının çok büyük oranda durmasına sebebiyet vererek istihdam ve ekonomik gelişme açısından ciddi bir daralmaya yol açtığına işaret eden Baydemir, “Son 20 yıl içerisinde kent içi nüfusu 275 binden fiilen 1 milyona çıkan Diyarbakır, bu nüfusu absorbe edecek yapısal mekanizmalardan yoksun olduğu için hem kentsel hizmetler hem de istihdam alanlarında ağır sorunlar yaşıyor” dedi.

80 BİN KİŞİ GECEKONDUDA YAŞIYOR

Kentsel konut stokunun nüfus artışına yanıt verememesi sonucunda ortaya çıkan barınma sorununa bireysel çözüm olarak gelişen gecekondulaşmayı yarattığını dile getiren Baydemir, kentte bulunan 10 bin gecekonduda 80 bin kişi yaşadığını söyledi.

TÜİK verilerine göre, bu yıl Diyarbakır’ın nüfusu 1 milyar 517 bin 672 olduğunu söyleyen Baydemir, ülke nüfusunun yüzde 2’si Diyarbakır’da yaşadığını ancak ilin 139. 2 milyon YTL ile toplam yatırım teşviklerinin ancak yüzde 0.83’ünü alabildiğini kaydetti. DPT’ye göre, Diyarbakır kalkınma öncelikli 12 il arasında bulunduğunu ancak, 2007 yılında illere göre teşvik dağılımında ancak 26’ncı sırayı alabildiğini ifade etti. Baydemir, “Diyarbakır kağıt üzerinde kalkınma öncelikli bir il iken, uygulamada hak ettiği yere sahip değil” diye konuştu.

Haber 7 



Bu haber 574 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,359 µs