En Sıcak Konular

Yasak kaldırıldı, türban okullu oldu!

9 Şubat 2008 15:10 tsi
Yasak kaldırıldı, türban okullu oldu! Üniversitelerde başörtüsünün serbest bırakılmasını öngören Anayasa değişikliği teklifi rekor düzeydeki evet oyları ile kabul edildi. TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın yönettiği oturumun sonunda akıllarda Kamer Genç'in 'Kürsüyü işgal edelim' sözleri kaldı.

Üniversitelerde uygulanan başörtüsü yasağının kaldırılmasını öngören ve AK Parti ile MHP'nin birlikte verdiği Anayasa değişiklik teklifinin ikinci tur oylaması TBMM Genel Kurulu'nda yapıldı. TBMM Başkanı Köksal Toptan yönettiği oturumun sonunda değişiklik teklifi rekor düzeydeki evet oyları ile kabul edildi.

Değişiklikle anayasanın, “Kanun önünde eşitlik” başlıklı 10. maddesinin son fıkrasına, “... ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında” ibaresi ekleniyor. Bu değişiklikle madde, “Devlet organları ve idari makamları, bütün işlemlerinde ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır” haline geliyor.

Arıtman: Kara devrim

2. tur oylaması, tartışmalarla başladı. TBMM Başkanı Köksal Toptan, Anayasa değişiklik teklifinin 2. tur oylamalarına geçmeden önce bir konuşma yaptı. Toptan, “Cumhuriyetimizin temel niteliklerinden vazgeçmek, milletimizin karakter yapısını terk etmek gibi bir şey olur ki; bunu kimse düşünmez, düşünemez, yapmaz, yapamaz” dedi.

Maddeyle ilgili önerge veren CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman, türbanın bir dini mesele değil, “Bugünün Türkiyesinde tarikatların ve emperyalizmin bayrağı” haline getirilmiş bir siyasi düşünce ve üniforma olduğunu savundu. İktidar ve yandaşlarının din kisvesi adı altında laik demokratik rejim karşıtı olarak kullandıkları bu siyasi simgeyi topluma dayatma çalıştıklarını ifade eden Arıtman, “Bu sistemde ne yazık ki kadınlar, hem figüran hem de kurban durumundadır” dedi. Türban bayrağı adı altında bir karşı devrim hareketi yapılmak istendiğini belirten Arıtman, “Ukrayna’nın turuncu devrimi gibi bu da ne yazık ki Türkiye’nin kara devrimidir. Kara devrimin amacı ne dindir, ne bireysel özgürlüklerdir ne de eşitliktir. Bu hareketin amacı, Türkiye Cumhuriyetini kuran o özgür ruhun gücünü karanlıkla örtmektir” dedi.

Kamer Genç konuştu, meclis gerildi

Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, aynı içerikteki önergesi üzerinde konuşurken tartışma yaşandı. Genç, “Tek başına bir milletvekili olmasaydım, ne yapardım biliyor musunuz? Bu kürsüyü işgal ederdim. Bu kanunu çıkartmazdım. Tarih bizi affetmez. Buyurun gelin bu kürsünün etrafında toplanalım. Birinci oylamayla laikliği yoğun bakıma aldınız, 2. oylama geçerse öldüreceksiniz. Gerçekten Laik Cumhuriyeti savunmak böyle lafla, majestelerinin muhalefetiyle olmaz, eylemle olur.”

Konuşma süresi dolduktan sonra da kürsüden ayrılmayan Genç’e, Meclis Bakanı Toptan müdahale ederek, yerine oturmasını istedi. “Böyle bir yasa yapma biçimi var mı? Türkiye Cumhuriyeti devleti yok edilemez. Muhalefetinizi yaptınız yerinize buyurun” diyen Toptan, Genç’in “Müzakereleri sabote edecek davranışlardan kaçınmasını” istedi.

Toptan, Genç’in yerine oturmaması üzerine birleşime ara verdi. Arada da kürsüden ayrılmayan Genç’i Meclis İdare Amirleri ile grup başkanvekilleri ikna ederek yerine oturttu.

Teklif nasıl kanunlaşacak?

Cumhurbaşkanı, Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunları, bir daha görüşülmek üzere TBMM’ye geri gönderebilecek.

Meclis, geri gönderilen Kanunu, üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu (367) ile aynen kabul ederse Cumhurbaşkanı bu Kanunu halkoyuna sunabilecek.

Doğrudan veya Cumhurbaşkanının iadesi üzerine, Meclis üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu (367) ile kabul edilen Anayasa değişikliğine ilişkin kanun veya gerekli görülen maddeleri, Cumhurbaşkanı tarafından halkoyuna sunulabilecek.

Meclisce üye tam sayısının beşte üçü (330) ile veya üçte ikisinden (367) az oyla kabul edilen Anayasa değişikliği hakkındaki Kanun, Cumhurbaşkanı tarafından Meclise iade edilmediği takdirde halkoyuna sunulmak üzere Resmi Gazetede yayımlanacak.

Halk oylamasına sunulmayan Anayasa değişikliğine ilişkin Kanun veya ilgili maddeler Resmi Gazetede yayımlanacak.

Halkoyuna sunulan Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunların yürürlüğe girmesi için, halk oylamasında kullanılan geçerli oyların yarısından çoğunun kabul oyu olması gerekecek. Meclisce üye tam sayısının beşte üçü (330) ile veya üçte ikisinden (367) az oyla kabul edilen Anayasa değişikliği hakkındaki Kanun, Cumhurbaşkanı tarafından Meclise iade edilmediği takdirde halkoyuna sunulmak üzere Resmi Gazetede yayımlanacak.



Bu haber 1,025 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,005 µs