En Sıcak Konular

Bu kadar domuz etini kime yediriyorlar?

9 Şubat 2008 14:25 tsi
Bu kadar domuz etini kime yediriyorlar? Tüketiciler Birliği Başkanvekili Kemal Özer, Türkiye’de resmi domuz eti üretiminin sığır eti üretimine yaklaştığını söyledi. Özer, ‘Ürünlerimizin hiçbir çeşidinde domuz mamulleri yoktur' gibi ibarelerin "yeterli" olmadığını söyledi.

Ülkemizde İslam dinine göne yenilmesi haram olan domuz eti üretiminin hızlı artışı, beraberinde ilginç soruları da getiriyor. İhracat kalemlerinde domuz eti bulunmadığına dikkat çekilirken, sığır eti üretimine yaklaşan domuz eti üretiminin yurt içinde tüketildiği kaydediliyor.

Özellikle büyük işletme ve marketlerde domuz eti satılıyor. Etiketleme yapılmaması halinde, domuz etlerinin diğer etlerden bir fark edilmeden satılması ya da satın alınması mümkün.

Birlik uyarıyor: Etiketlerde yazanlar da yetmeyebilir

Domuz ve domuz mamulleri ve konu hakkındaki yönetmelikleri değerlendiren Tüketiciler Birliği Başkanvekili Kemal Özer, “Ülkemizde resmi yollarla kesilen domuz miktarı sığır miktarına yaklaşıyor. Peki, bu kadar domuzu kim nerede tüketiyor. Birçok mamulde, ‘Ürünlerimizin hiçbir çeşidinde domuz mamulleri yoktur' gibi ibareler yazılıyor. Ama bu yeterli bir şey değil. Ülkemizde et için kesilen domuz miktarı yenilebilir büyük baş hayvanlarla yarışır hale gelmiş durumdadır. Öte yandan ülkemizde domuz ve mamullerinden oluşan ürünleri üretim ve satışı ise yasak değil. Üretilen domuz eti ve yağı ne yapılmaktadır?” dedi.

Kim denetleyecek

Özer, “Ülkemizde gıda katkı maddelerinin bitkisel mi hayvansal mı oldukları, hayvansal ise Domuz, Bufalo vb gibi yenmesi haram hayvanlardan mı yoksa diğer hayvanlardan mı elde edildikleri meçhuldür. Sığır yazması da bir anlam ifade etmemektedir. Sığır olsa bile, o hayvanın İslami kurallara göre beslenip bu kurallara göre kesilip kesilmediğinin bilinmemesi ve tespit edilememesi büyük sorundur. Bir katkı maddesi için bitkisel yahut hayvansal yazmak Türk Bürokrasisi'ne göre yeterlidir. Bu içeriklerin İslam, Musevilik, Hıristiyanlık yahut başka bir din için uygun olup olmamasını hiçbir önemi yoktur.” diye konuştu.

Milli Gazete



Bu haber 498 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,926 µs