'Yasağı üniversite değil, rektörler istiyor'< | " /> 'Yasağı üniversite değil, rektörler istiyor'< | "/>

En Sıcak Konular

'Yasağı üniversite değil, rektörler istiyor'<

9 Şubat 2008 13:38 tsi
'Yasağı üniversite değil, rektörler istiyor' Başörtüsü serbestisi için rektörlere karşı bildiri yayınlayan Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şaban Çalış, yasağı hocaların değil, rektörlerin istediğini söyledi. Çalış, 4-5 bin öğretim görevlisinin ismini listeye ekleyemediklerini bildirdi.

Türkiye tarihinde görülmedik bir imza kampanyası düzenlendi. Yıllardır devam eden başörtüsü sorunu Meclis’te çözülmeye çalışılırken, değişik kesimler yasağın devam etmesi için eylem ve açıklamalar yapıyor. Üniversiteler adına rektörler kurulu ODTÜ’de toplanarak yapılan yasal düzenlemeye karşı militanca açıklamalarda bulundu. Rektörlerin bu açıklamasına dayanılarak,“Üniversiteler yasağın kalkmasına karşı” denirken, ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. İhsan Dağı ile Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şaban Çalış internet üzerinden, başörtüsü sorununun çözümü için, bir bildiri yayınladı. Bir hafta devam eden bildiriye öğretim üyelerinin desteği ise tahminlerin çok üzerinde oldu. Ortaya çıkan tablo, yasağın devam etmesini üniversitelerin değil rektörlerin istediğini ortaya koydu.

Konuyla ilgili görüştüğümüz Doç. Dr. Şaban Çalış, kampanyaya beklemedikleri düzeyde bir katılım olduğunu kabul ediyor ve ilgilin yüksek olmasını ÜAK toplantısında rektörlerin başörtüsü karşıtı militanca açıklamalarına bağlıyor. Kampanyayı Çarşamba günü başlattıklarını hatırlatan Çalış, “Cuma gün öğleden sonra imza patlaması yaşandı. Bunun da sebebi ÜAK’nın yaptığı o açıklama ve ÜAK’ya katılan o rektörlerin militanca tavırlarıdır.” diyor.

"Listeye giremeyen 4-5 bin imza daha var"

Yaşanan yoğunluktan dolayı kendilerine mail yoluyla gelen 4-5 bin öğretim görevlisinin ismini listeye ekleyemediklerini söyleyen Çalış, “Hala listede olmadığından dolayı üzüntülerini bize ileten öğretim üyesi arkadaşlarımız var. Burada önemli olan sayı değil. Biz burada temel insani bir noktayı, insani hakkı dile getirdik. Türkiye’de şimdiye kadar çok fazla bu şekilde kurumsal yapıların beyanatları dışına çıkan hareket olmamış. Ama öyle anlaşılıyor ki, Türkiye’de akademisyenler de dahil, herkes bu işten bunalmış. Kampanyaya gösterilen bu ilgilin bir sebebi de bu.” diye konuşuyor.

"Bildiri çığır açtı"

Ortaya konulan duyurunun bir çığır açtığı görüşünde olan Çalış, kampanyanın toplumu, üniversiteleri ve rektörleri rahatsız etmeyen bir kampanya olduğunu kaydediyor. “Burada çok basit bir ifade hürriyetinin kullanılması ama çok etkin bir şekilde kullanılması sözkonusu.” diyen Çalış, yapılan çalışmanın, usulüne uygun bir şekilde yürütüldüğünü muhaliflerin bile kabul ettiğinin altını çiziyor.

AK Parti’den Konya Büyükşehir Belediye Başkanı aday adayı olduğu gündeme getirilerek kampanyayı küçümsemeye çalışanlara sert tepki gösteren Çalış, adaylığını ‘kişisel siyasi tercih’ olarak değerlendiriyor ve “Eleştirenleri merak ediyorum, onlar hangi partiye oy veriyorlar?” diyerek tepkisini ortaya koyuyor.

“Bazı arkadaşların hanımları, bazı arkadaşların eşleri, AK Parti’de milletvekili olabilir.” ifadelerinde bulunan Çalış, yapılan kampanyanın bu şekilde küçümsenemeyeceğine dikkat çekiyor. Bildiriye imza atanlar arasında MHP’den; soldan ve sağdan çok sayıda ismin de yer aldığını hatırlatan Çalış, “Böyle bir bildiriyi yapmak için illaki muhalefet partisinden mi olmak gerekiyor, illaki CHP’den mi olmak gerekiyor? Bu küçümsenecek bir hareket değil. Önce rakamları küçümsediler, sonra bunu AK Parti ve MHP’ye destek girişimi olarak görmeye çalışanlar çıktı. Bizden önce birileri çıktı da, bir duyuru yaptı da özgürlükleri istedi de biz mi bunu engelledik. Ya da AK Parti-MHP mi bunları engelledi? Bunların hiç birinin hakikatle ilgisi yok. Burada tek bir hakikat var. Özgür üniversite istiyoruz, gündemde olduğu için kılık-kıyafette serbestlik istiyoruz.” diyor.

"İnsanlar boynuma sarılıp ağladı"

Bir hafta devam eden imza kampanyası sürecinde çok olumlu tepkiler aldıklarını ifade eden Çalış sözlerini şöyle tamamladı: “Pek çok mail aldık. Bu süreç içerisinde çok farklı tepkilerle karşılaştık. Boynuma sarılıp ağlayan insanlar oldu, ben bile ağladım. Toplum bu kadar gerilmiş. Toplum üniversite hocası deyince, kendi değerlerine uzak tipler zannediyor. Bu anlamda akademiye de toplumsal bir katkımız olduğunu düşünüyorum. Toplum üniversite hocalarını sadece, kılık-kıyafet’e karşı çıkan, yasakçı olmadığını, bu duyuru sayesinde gördü. Bazı arkadaşlar da bildiriyi yumuşak buldu. “Yumuşak bir bildiri, sadece üniversiteleri kapsamamalı, özgürlükler konusu çok temel bir sorundur, duyuru buna göre yapılmalı” diyenler de oldu.”

Konya Selçuk ilk sırada

Bildiriye atılan imzalar konusunda da bilgi veren Doç. Dr. Şaban Çalış, kampanyaya en fazla imzanın Selçuk Üniversitesi’nden geldiğini açıkladı. Bildiriye Selçuk Üniversitesi’nden 259 öğretim üyesinin destek verdiğini söyleyen Çalış, Atatürk Üniversitesi’nin 257 imzayla 2., Fırat Üniversitesi’nin 178 imzayla 3. sırada yer aldığını bildirdi.

8 Sütun



Bu haber 404 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    2,924 µs