En Sıcak Konular

Vekillerin cebine ücretsiz casus!

9 Şubat 2008 10:32 tsi
Vekillerin cebine ücretsiz casus! ABD istihbaratı tarafından izlendiği gerekçesiyle Fransa'da yasaklanan 'BlackBerry' telefonunu TBMM tarafından milletvekillerine ücretsiz dağıtılacak. Vekiller endişeli: "CIA bizi de dinler mi?"

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'nın milletvekillerine ücretsiz dağıtmayı planladığı 'BlackBerry' marka cep telefonları soru önergesi olarak Meclis gündemine geldi. Demokratik Toplum Partisi Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde, BlackBerry'nin Fransa parlamentosunda yasaklandığını hatırlatarak, BlackBerry'nin güvenilir olup olmadığını sordu.

ABD istihbaratı izliyor mu?

Fransa'da Blackberry kullanımı, izlenme olasılığının yüksek olduğu gerekçesiyle devlet yöneticilerine yasaklanmıştı. Fransızlar, Blackberry ile yollanan mesajların, Amerikan istihbarat örgütlerince izlenme olasılığının yüksek olduğunu savunuyor. Personelin gizlice Blackberry kullanmaya devam ettiği belirtilirken, Blackberry'yi üreten Kanada'lı Research In Motion Ltd. güvenlik açısında bir sorun bulunmadığını savunuyor. Blackberry cihazları, alınan elektronik posta mesajlarını, kullanıcıya anında ulaştırabilmek için 'Push' adı verilen bir teknoloji kullanılıyor. Bu teknolojiyle, alıcıya gönderilen e-postalar önce BlackBerry hizmeti veren sunuculara ulaşıyor, buradan da BlackBerry'lerde daha hızlı görüntülenecek bir formata dönüştürülecek kullanıcıya gönderiliyor. Blackberry'den gönderilen mesaj da önce ABD'deki merkeze gidiyor.

Klasik e-postadan farklı

Kanadalı bir şirket olan RIM'in Kanada'nın yanısıra ABD, İngiltere ve işbirliği içinde olduğu ülkelerde sunucuları bulunuyor. Hizmet alınan ülkeye göre, tüm kullanıcılara ait elektronik posta mesajları bu sunucularda BlackBerry'e uygun formata dönüştürüldükten sonra kullanıcıya ulaşıyor. Klasik elektronik posta servislerinde ise, kullanıcı mesajları hiç bir yere aktarılmaksızın mobil cihazlara indiriliyor.

Pili çıkarılsa dahi izlenen telefon hangisi?

DTP'li Kaplan soru önergesinde hangi cep telefonlarının dinlenip dinlenmediğini de sordu: "Cep telefonları mikrofon görevi görüyor mu? Pil çıkarılsa dahi, uydu kanalı ile dinlenen telefonlar hangileri? Bu yoldan boşaltılan banka hesapları var mı? Cep telefonlarında GSM operatörü, istediği takdirde bulunulan yeri rahatlıkla tespit edebiliyor. 50 bin dolara alınan bir cihazla, 10 bin cep telefonu kontrol edilebiliyor. Çetelerde bu cihazlardan kaç tane yakalandı?"

Yeni Şafak



Bu haber 286 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,490 µs