En Sıcak Konular

4 milyon çocuğa laptop

9 Şubat 2008 09:59 tsi
4 milyon çocuğa laptop "Dünya'da her çocuğa bir dizüstü bilgisayar” projesi Türkiye'ye geliyor. Üstün yetenekli Türk genci Yunus Şaşmaz’ın öncülük yaptığı proje ile, özellikle Doğu ve Güneydoğu’da yaşayan milyonlarca yoksul öğrenci bilgisayar sahibi olacak.

Dünyanın en önemli üniversitelerinden Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) Başkanı Prof. Nicholas Negropente'nin fikir babalığı yaptığı "Dünya'da her çocuğa bir dizüstü bilgisayar" projesi Türkiye'ye geliyor 100 Dolara Dizüstü Bilgisayar (Her Çocuğa Laptop)" projesinin öncülüğünü, Türkiye'nin yetiştirdiği üstün yetenekli gençlerden biri olan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü öğrencisi Yunus Şaşmaz yapıyor. Projenin amacı, Türkiye'de 4 milyonu aşkın çocuğu bilgisayara kavuşturmak.

Köyleri dolaşacaklar

Hiçbir kâr amacı gütmeyen proje ile özellikle yoksul çocuklara destek olmak istediklerini söyleyen Yunus Şaşmaz,

"Eğitim projemiz sayesinde milyonlarca çocuk bilgisayara kavuşacak. Benim gibi küçük yaşta bilimi keşfedebilecekler. Doğu'da bilgisayarı hiç tanımayan çocukların olduğunu biliyoruz. Projemizle eğitimdeki eşitsizliğin önüne geçmiş olacağız. 6-12 yaşındaki çocukların zeka gelişimine destek vereceğiz. Biz bütün köyleri tek tek dolaşmaya hazırız" dedi. Kampanyaya destek beklediklerini ifade eden Şaşmaz, bilgisayarları Türkiye'ye daha ucuza getirmeye çalıştıklarını kaydetti. Projeyi MİT Türk Öğrenci Derneği'nin yürüttüğünü anlatan Yunus Şaşmaz, yurt dışındaki Türklerin ülkelerini unutmadıklarını belirterek şöyle konuştu:

"Her şeyi devletten beklememeliyiz. Sivil toplum kuruluşlarına da iş düşüyor. Bilgisayarlardaki programların Türkçeye çevrilmesi için bilgisayar uzmanlarına ihtiyacımız var. Bu konuda destek istiyoruz. Bu program birçok ülkede başarıyla uygulandı. Çocuklara vereceğimiz bilgisayarlar, 1.5 kg olup içerisindeki programlar onların yetişmesine katkıda sağlıyor. Her yerde rahatlıkla internete bağlanılıyor. Bilgisayarın hard diski yok. Çocuklara zarar verecek hiçbir şey yok üzerlerinde. Hatta çocuklar bilgisayarları bozarlarsa kendileri bile tamir edebilir. Dev projeye Google, RedHat ve News Corp gibi kuruluşlar destek veriyor. Türkiye'den de destek bekliyoruz."

Bugün



Bu haber 559 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,156 µs