En Sıcak Konular

Putin’den ABD'ye: Bizi misillemeye zorlamayın!

9 Şubat 2008 09:48 tsi
Putin’den ABD'ye: Bizi misillemeye zorlamayın! Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD ve NATO’yu “Rusya sınırlarına doğru askeri yayılmacılık” ile suçladı ve Moskova’nın buna ordu ve silah sistemini modernize ederek karşılık vereceğini söyledi.

Putin, Rus televizyonlarından yayınlanan açıklamasında, adını vermediği bazı ülkelerin Rusya’yı zayıflatmaya ve enerji kaynaklarına erişmeye çalıştıklarını belirterek, yeni bir silahlanma yarışının başladığını savundu. 
Haberin devamı 

NATO ve ABD’nin Rusya sınırları yakınına kadar genişlemesinin Rusya’nın Küba ve Vietnam’daki Sovyet döneminden kalma üsleri kapatması kararıyla çelişkili bir durum oluşturduğuna işaret eden Putin, “Bizim çok haklı kaygılarımıza yapıcı bir karşılık verilmedi” dedi.

Washington’un, Rusya’nın yeni askeri bölgelerle ilgili kaygılarını gidermek için tatmin edici bir adım atmadığını ve uzlaşmayla ilgili gerçek adım görmediklerini ifade eden Putin, ABD’nin, Rusya ile bu konudaki diyalogunu da, planlarını hayata geçirmek için diplomatik örtü olarak kullandığını söyledi.

Rusya’nın güvenliğine yönelik yeni tehdide, askeri ve silah sistemini modernize ederek karşılık vereceğini söyleyen Putin, “Biz misilleme tedbirleri almaya zorlanıyoruz. Rusya bu yeni meydan okumalara her zaman cevap vermiştir ve vermeye devam edecektir. Rusya, yakın gelecekte yeni silah sistemleri üretimine başlayacak ve bu silahlar diğer ülkelerdeki mevcut silahlardan daha aşağı kalitede olmayacağı gibi, bazı açılardan onlardan da ileri seviyede olacak” diye konuştu.

Batının, Rusya’nın, Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Antlaşması’ndan (AKKA) çekilmesini eleştirmesine de sert çıkan Putin, “NATO ülkeleri, anlaşmanın yenilenmiş versiyonunu onaylamadılar, ancak bizden tek taraflı olarak bunu uygulamamızı istiyorlar” dedi.

Yeni bir silahlanma yarışı başlatıldığını savunan Putin, “Bunu kimin başlattığı konusunda ise en ufak bir şüphe yok” ifadesini kullandı.

Rusya’nın ekonomik gelişimi için barış içinde küresel bir ortam istediğini, ancak bazı yabancı ulusların Rusya’nın zengin doğal kaynaklarını kontrol etmeye çalıştığını ifade eden Putin, “Doğal kaynaklar için sert mücadele niyetleri uzun süredir aleni. Birçok çatışma, dış politika eylemleri ve diplomatik hareketler gaz ve petrol kokuyor. Tüm bunların ötesinde, sürekli kaynaklarımıza erişim için adil olmayan bir şekilde erişim arzusu var” dedi.

Ntvmsnbc



Bu haber 1,139 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,704 µs