Dikkat! Bugün provokasyon var! | " /> Dikkat! Bugün provokasyon var! | "/>

En Sıcak Konular

Dikkat! Bugün provokasyon var!

9 Şubat 2008 09:28 tsi
Dikkat! Bugün provokasyon var! Türkiye en kritik günlerinden birisini yaşıyor. Türbana serbestlik için bugün son oylama yapılıyor. Ankara'da karşıt büyük bir miting düzenleniyor. 'Türban yasağı kalksın' mitingi iptal edildi. Provokasyon alarmı var.

Meclis'te türbana serbestlik getiren değişiklik oylanırken Ankara sokaklarında da türban karşıtı miting gerçekleştirilecek. Olası bir provokasyona karşı ise, çeşitli önlemler alındı.

Türbana serbestliği sessiz sedasız kabul etmemiz beklenmesin

2 Şubat'ta 54 derneğin desteğiyle Anıtkabir'de yapılan 222-A eyleminin ardından bugün de Ankara'da geniş katılımlı olması beklenen bir miting gerçekleştirilecek. Türban serbestisini protesto amacıyla bugün saat 12.00'de Sıhhıye Abdi İpekçi Parkı'nda “Bağımsızlık ve Laiklik Mitingi” yapılacak. Mitinge bu kez 76 STK destek veriyor. Mitingi organize edenlerin başında yer alan Cumhuriyet Kadınları Derneği Genel Başkanı Şenal Sarıhan, cumhuriyet devrimlerini korumakta kararlı olan yurttaşların, yapılan türban değişimini sessiz sedasız kabul etmelerinin beklenemeyeceğini kaydetti.

Türban yanlısı miting iptal

Türban değişikliğine taraftar olanların düzenleyeceği miting ise güvenlik gerekçesiyle iptal edildi. Emniyet provokosyon alarmına geçmiş durumda. Mitinglerde kuş uçurtulmayacak, Meclis'e polislerden duvar örülecek.

Türban tartışmalarında en kritik gün bugün. Bir tarafta üniversitelerdeki türban yasağını kaldıracak anayasa değişikliği teklifinin TBMM'deki ikinci tur oylaması gerçekleştirilirken diğer yanda türbana yönelik tepkiler sokağa taşacak. Bugünkü oylamada da çarşamba günkü birinci turda olduğu gibi 367'nin üzerinde oy çıkması bekleniyor.

Türbana ilişkin anayasal düzenleme Meclis'teki kabulünün ardından Çankaya Köşkü'ne çıkacak ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 15 günlük yasal inceleme süresi başlayacak. Cumhurbaşkanı Gül değişikliklerin referandum çıtası olan 367'nin üzerinde oy alması durumunda bile referanduma götürme yetkisine sahip. Ancak Gül'ün referanduma soğuk baktığına dair açıklamaları bu ihtimali zayıflatıyor.

ANAYASAYA AYKIRILIK

Düzenlemeye en sert tepkiyi gösteren ve “aslında gündem türban değil laikliktir, anayasadaki laiklik ilkesine ağır darbe vuruluyor; sonrasında da toplum kamplara bölünecek” görüşünü savunan CHP ise, Gül'ün olası “onay” kararının ardından konuyu Anayasa Mahkemesi'ne taşıyacak. CHP tezini, “Anayasaya aykırılık” gerekçesine dayandıracak. CHP bu başvuruyu da bu konuda destek veren DSP ile birlikte gerçekleştirecek. CHP'nin başvurudaki temel tezi, düzenlemenin, laikliği güvence altına alan anayasanın değiştirilmesi dahi teklif edilemez maddelerine aykırı olduğu iddiasına dayandırılacak.

ŞERHTE DE BİLDİRMİŞLERDİ

Türban düzenlemesinin Anayasa Komisyonu'ndaki müzakereleri sırasında sert bir muhalefet yapan CHP, 10 sayfalık muhalefet şerhinde de, “Teklif anayasanın; 1, 2, 4, 12/2, 13, 14/1, 24/son ve 174. maddelerine aykırıdır. Teklif, Danıştay ve Anayasa Mahkemesi kararları dışında AİHM'nin 1993-2004 arasında aldığı 7 kararın hüküm ve sonuçlarını ortadan kaldırmaya yönelik. Teklif Cumhuriyet, laiklik, sosyal hukuk devleti ve demokratik olma ilkelerini ihlal eden, içini boşaltan ve işlevsiz hale getiren niteliktir” görüşlerini savundu.

SÖZ MAHKEMEYE KALACAK

Muhalefetin konuyu Anayasa Mahkemesi'ne taşıması durumunda mahkeme son yıllardaki en kritik kararını verecek. Mahkeme eğer, “Benim yetkim şekil şartlarını incelemekle sınırlı” derse “değiştirilmez maddeler”in sahipsiz kalacağı yorumu yapılıyor. Ancak eğer mahkeme “esastan aykırılık” tezine onay verirse de, bu durumda artık mahkemeye onaylatmadan anayasa değişikliği yapmak söz konusu olamayacak.

17'nci madde sonra da yapılır

ANAYASA değişikliğinin ardından gündeme getirilmesi beklenen YÖK'ün 17. maddesine ilişkin değişiklik konusunda ise MHP kurmayları, “Öncelik anayasa değişikliği, çözüm alanını birlikte oluşturacağız; ek 17. madde sonra da yapılır. AKP'lilerle bu konuda anlaşmamız var. Eğer türban konusunda kanunda bir değişiklik yapılacaksa beraber yapacağız” değerlendirmesini yaptı.



Bu haber 345 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,555 µs