real McCain! | " /> real McCain! | "/>

En Sıcak Konular

The real McCain!

8 Şubat 2008 18:07 tsi
The real McCain! Süper Salı'nın sonuçlarıyla birlikte ABD seçimlerinde sonuçlar belli gibi... Romney'in çekilmesiyle Cumhuriyetçilerin tek adayı kaldı: Senatör John McCain. 'Bir kadın ya da bir zenci ile beyaz erkek arasında seçim yapacak vatandaşlar McCain'e oy verme

5.5 yıl işkenceden Beyaz Saray yoluna

'Süper Salı' seçimleriyle adaylığını kesinleştiren McCain, 21 yıldır senatör. Babası Vietnam güçlerinin başındayken esir düşünce serbest bırakılmak istenen, ancak 'ilk gelen ilk döner' diyerek reddedince işkence gören bir kahraman..

Başkanlık yarışında Cumhuriyetçi cephede sürpriz yaparak bir anda sivrilen John McCain, kır saçları ve yüzündeki çizgileriyle yılların deneyimini yüzünde taşıyan bir siyasetçi. 29 Ağustos 1936'da Panama Kanalı'nda doğduğunda kaderi de çizilmişti. Babası ve dedesi Amerikan donanmasında görev almış, dört yıldızlı amiral rütbesine yükselmiş başarılı amirallerdi. O rütbede görev yapan ilk baba-oğul olarak ABD tarihine geçmişlerdi. McCain de ailesine, onlar gibi cesur ve başarılı bir asker olabileceğini göstermek istiyordu.

Vietnam'a gönüllü gitti!

Annapolis Donanma Akademisi'ne girdi. Okulu kazanmasına kazandı ama, sonuncu sırada zorlukla bitirebildi. Sonunda Vietnam'a gitmek için gönüllü oldu. Bu karar, hayatının akışını değiştirecekti. Kıdemli Yüzbaşı John McCain, bombardımanın beşinci gününde, az daha ölüyordu. Uçağına yüklenen bombalardan biri patladı. 132 silah arkadaşı öldü, McCain son anda kurtuldu. Ancak ölümden beter 5.5 yıl onu bekliyordu...

Bırakılmayı reddetti

26 Ekim 1967'de uçağı kuzey Vietnam'da vuruldu. McCain iki kolu ve bir bacağı kırık halde kurtuldu. Gözünü açtığında Vietnamlı askerlere yakalandı. Esaret günleri başladı... Günlerce süren işkenceden sonra Vietnamlılar, esirlerinin ABD'nin ülkelerindeki tüm güçlerinin komutanı olduğunu öğrendi. Bir anlaşma yaparak McCain'i bırakmayı teklif etti. Ancak ABD ordusunda yazılı olmayan bir kanun vardı: İlk gelen, ilk döner... Genç asker, kendisinden önce esir alınan ABD askerleri bırakılmadan ülkesine dönmeyi reddetti.

Kayınpederi siyasete soktu

"Hanoi Hilton" hapishanesinde 5.5 yıl esir kaldı. 1973'te bırakıldı. Orduda göreve devam etti. 1982'de Temsilciler Meclisi'ne seçilerek siyasete atıldı. Bunda ikinci eşinin zengin ve nüfuzlu babasının payı büyüktü. 1987'de Arizona senatörü seçildi. 2000'de başkan aday adayı oldu. Ancak George W. Bush'a yenildi. O da siyasetteki yerini senatörlükle sağlamlaştırdı. Ermeni lobisine rağmen "soykırım" demeyi reddetti. Sekiz yıllık Bush iktidarında kötü giden ekonomi, Irak ve Afganistan savaşlarından bıkan seçmenin Demokratlara kayma ihtimali karşısında var gücüyle "geniş bir tabana" seslenmeye çalışıyor...

Savaşı savundu!

Irak Savaşı'nı yüksek sesle destekleyen siyasilerden biri oldu. ABD askerlerini "Gerekirse Irak'ta 100 yıl kalırız" diyecek kadar da net savundu. Başkan Bush kadar dindar değil.

'En etkili' listesi

Haber dergisi Time, 1997'de Senatör John McCain'i ülkenin en etkili 25 ismi arasında gösterdi. İki yıl sonra McCain, bu kez derginin "dünyanın en etkili 100 kişisi" listesinde yer aldı.

'En yaşlı' aday

Yılların getirdiği siyasi deneyimiyle övünen McCain, bu konuda bir de eleştiri alıyor. Geçtiğimiz ağustos ayında 72 yaşına giren senatör, Cumhuriyetçilerin adaylığını kazanırsa "en yaşlı ABD başkan adayı" olacak.

Romney çekildi

ABD başkanlık yarışı ön seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti'nin ikinci sıradaki aday adayı Mitt Romney yarıştan çekildi. Romney, seçim kampanyasında şimdiye kadar şahsi servetinden yaklaşık 40 milyon dolar harcamıştı.

The real McCain!First Lady adayı zengin bir iş kadını

Cindy McCain, eşinin en önemli kozlarından biri. Güzel, alımlı, iyi bir anne, fedakâr bir eş, başarılı bir iş kadını... 1979'da tanıştığı senatörün ikinci eşi. Babası, ülkenin en büyük bira dağıtıcılarından Hensley&Company şirketinin kurucusu. Cindy, 2000'de babası ölünce yıllık 300 milyon dolar kazanan şirketin yönetim kurulu başkanı oldu. Eski bir rodeo kraliçesi ve amigo kızlar lideri. Felaket bölgelerine doktor gönderen "Amerika Gönüllü Tıp Ekibi" (AVMT) yardım vakfının kurucusu. 1999'da "ağrı kesici bağımlısı" olduğunu açıkladı. 2004'te yüksek tansiyona bağlı ağır bir felç geçirdi. Aylar süren fizik tedaviyle iyileşti. John McCain'in iki evliliğinden üçü evlatlık 7 çocuğu var.

Sabah



Bu haber 1,421 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,660 µs