'Agresif laikliğin kalıntısı' | " /> 'Agresif laikliğin kalıntısı' | "/>

En Sıcak Konular

Başörtü yasağı: 'Agresif laikliğin kalıntısı'

8 Şubat 2008 16:37 tsi
Başörtü yasağı: 'Agresif laikliğin kalıntısı' Türkiye’deki türban sorunu dünyada giderek artan geniş bir ilgi uyandırıyor. ABD'nin ünlü hukukçularından Harvard Üniversitesi Hukuk Profesörü Noah Feldman da, konuya eğilerek bir tespitte bulundu. Feldman'a göre başörtüsü yasağı, "agresif laikli

Türkiye’deki türban sorunu dünyada giderek artan geniş bir ilgi uyandırıyor. ABD'nin tanınmış anayasa uzmanlarından Harvard Üniversitesi Hukuk Profesörü Noah Feldman, New York Times gazetesinde yayınlanan makalesinde türban yasağını “agresif laikliğin kalıntısı” olarak nitelendirdi ve TBMM'de onaylanan değişikliğe destek verdi. Prof. Feldman, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili olarak da, “Partisini kapsamlı reform planlarına mı adadı yoksa sadece dinin çıkarlarına mı hizmet ediyor? Sonuncusu büyük bir hata olur” diye yazdı.

Irak anayasası için danışmanlık yapan, din-hukuk ve İslami anayasal düşünceye ilişkin çalışmalarıyla tanınan Prof. Noah Feldman, New York Times gazetesinde, “Örtülü Demokrasi mi?“ başlığıyla yayınlanan makalesinde türban yasağının uzun bir süreden beri AKP için bir “diken” olduğunu belirtti. Prof. Feldman makalesinde, Başbakan Erdoğan’ın başını örttüğü için Türkiye’deki üniversitelerde okuyamayan İndiana Üniversitesi’nde öğrenci kızı ile bir kaç yıl önce tanıştığını da anlattı.

Türban yasağını “agresif laikliğin bir kalıntısı” olarak nitelendiren Prof. Feldman, türban değişikliğinin birkaç hafta öncesine kadar AKP tarafından sunulması beklenen daha kapsamlı ve Türkiye’yi kesin bir biçimde daha liberal bir yola götürecek anayasa değişikliklerindeki düzinelerce düzenlemeden sadece biri olduğunu belirtti. Prof. Noah Feldman, “Türban o çerçevede kaldırılsa, liberal, Batılı devletlerin önemsedikleri din özgürlüğüne doğru sadece yeni bir adım olarak görülebilirdi” diye yazdı.

Ancak yeni anayasa paketinin sunulmasından önce MHP’nin yaptığı öneriyi Erdoğan’ın türban yasağını kaldırma fırsatı olarak görüp geri çevirmediğini kaydeden Prof. Feldman, “Maalesef, türban değişikliğinin onaylanması, anayasa paketinin yeni kalan kısmının sunulup sunulmayacağı konusunda kuşku yarattı” ifadesini kullandı. Feldman şu değerlendirmesini yaptı:
“Yapılan değişiklik mesela, sayın Erdoğan konusunda daha büyük bir soru işareti yaratıyor: Partisini kapsamlı reform planlarına mı adadı yoksa sadece dinin çıkarlarına mı hizmet ediyor? Sonuncusu büyük bir hata olur. Eğer Türkiye, Avrupa ve Batı uygarlığına entegrasyonunu sürdürecekse liberal değerler ile İslam’ın sadece barışabileceğini değil aynı zamanda birbirini tamamladığını göstermesi gerekiyor.”

Prof. Feldman, Türkiye’nin bu konuda takınacağı tavır ile Müslüman dünyasına verilecek mesajın büyük önem taşıdığını vurguladı. Prof. Feldman, İslam ve demokrasinin birbiriyle bağdaşmadığı savını reddetmenin en iyi yolunun, liberal ve İslami değerlerin birlikte işlediği bir ülkeyi göstermek olacağının altını çizdi.

Vatan



Bu haber 403 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,244 µs