En Sıcak Konular

Ülker yeni satın alım peşinde mi?

8 Şubat 2008 16:00 tsi
Çikolata devi Godiva'yı satın alan Ülker'in, 800 milyon dolar kredi aradığı iddia edildi. 2007'de 720 milyon $'lık satış yapan grubun kredi arayışı yeni satın alma şeklinde yorumlarındı.

Ülker, Godiva'yı satın almak için 800 milyon dolarlık kredi alıyor.

Finansonline'de yer alan habere göre, bir bankacılık kaynağı Ülker'in Godiva'yı satın almak için 800 milyon dolarlık kredi aradığını açıkladı. Campbell Soup geçen sene Aralık ayında Godiva'yı 850 milyon dolara, Ülker'in sahibi olan Yıldız Holding'e satmak için anlaşma imzalamıştı. 

ÜLKER Grubu, yılın son günlerinde patlattığı bomba ile Belçika anavatanlı dünyaca ünlü çikolata markası Godiva'yı ABD'li Campell Soup'tan 850 milyon dolara satın almıştı.

Ülker'in Godiva operasyonu sürecinde , 850 milyon doların 3'te 1'i peşin, geri kalanı kredi finansmanı ile ödeneceği basına yansıdı.  850 milyon dolarlık Godiva ise Ülker Çikolata şirketinin olacaktı..

Ülker Grubu'nun Goidvanın satışını tamamlamak için 800 milyon dolar kredi aradığı yönündeki iddia, grubun yeni satın almalara mı hazırlandığı yorumlarına neden oldu. Zira Grup Godiva operasyonundan sonra son dönemlerde küçük çaplı bir takım satın almalara daha imza attı.

İşte o satın almalardan bazıları:

Ülker ünlü Goidva operasyonundan sonra, satın alarak büyümeye sürecini devam ettirdi. Son olarak Uno Ekmek'i satın alan Ülker yeniden çayda iddialı olmaya hazırlanıyor. Ülker, çay pazarındaki payı henüz küçük, ancak marka bilinirliği fazla olan Oba Çay'ın büyük bölümünü satın aldı.

Oba ile yetinmeyen grup, Doktor Feryal Menemenli'nin 1989 yılında kurduğu Doğa Bitkisel Ürünler'i bünyesine katarak çaydaki iddiasını güçlendirdi.

Ülker Uno Ekmek'in yüzde 50'sini satın aldı

Ülker, Türkiye’nin ilk ambalajlı ekmek markası olan Uno Ekmek’e ortak oldu. Ülker Grubu şirketlerinden Ülker Bisküvi’nin yüzde 10 iştiraki olan Fresh Cake Gıda, Unmaş Unlu Mamüller (Uno Ekmek) ve Doruk Unlu Mamülleri’nin (Komşu Fırın) yüzde 50’şer hissesini aldı. Dün akşam atılan imzalar sonrası varılan anlaşmaya göre, her iki şirketin piyasa değeri 75 milyon dolar olarak belirlendi. Böylece, Fresh Cake Gıda, iki şirketin yüzde 50’si için 37.5 milyon dolar ödeyecek.

İki satıştan cepte 720 milyon $ hazır

Ülker'in 800 milyon dolarlık kredi aradığı yönündeki bilg notu grubun bu yıl yaptığı satışları gündeme getirdi. Ülker son olarak Fon Finansal Kiralama'nın yüzde 60'ını 120 milyon dolara Kuveytli Global Investment House'a sattı. 18 Temmuz 2007'de de Ülker, Boydak Grubu ile birlikte eşit oranda ortak oldukları Türkiye Finans Katılım Bankası'nın yüzde 60'ını 1 milyar 80 milyon dolara Suudi Arabistanlı National Commercial Bank'a sattı. Üstelik, Türkiye Finans'ın bu yıl sonunda elde edilecek kârı da alması gündemde. Yani bu satış kâr da eklendiğinde 1.2 milyar doları bulacak. Sonuçta bu operasyondan Ülker'e 600 milyon dolar kalacak. İki iştirak satışından Ülker'in kasasında 720 milyon dolar kaynak bulunuyor.

Kredi maliyeti % 5'ten 150 milyon $'ı bulur

SÖZ konusu satın almalar da gündeme geldiğinde Ülker 850 milyon doların 3'te 1'ine denk gelen 280 milyon doları peşin ödedikten sonra geri kalan 570 milyon doları borçlanmayı tercih edebilir. Ülker'e libor faizi ve komisyonları ile bu finansman yıllık dolar bazında yüzde 5'e mal olabilir. 570 milyon dolarlık bir kredi için 5 yıllık bir finansmanın faiz maliyeti ise 150 milyon doları bulabilir. Bu maliyet mortgage krizi nedeniyle likidite sıkıntısı çeken finans piyasalarında borçlanmanın maliyetini artırsa da Ülker'in kaynak yaratmada sıkıntı ile karşılaşmayabileceği de belirtiliyor.

Rotahaber 
 



Bu haber 632 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,464 µs