En Sıcak Konular

Bayat ankete kadınlardan tepki!

8 Şubat 2008 15:51 tsi
Bayat ankete kadınlardan tepki! 2004 yılında yapılan bir araştırmanın Radikal’de yeniymiş gibi manşete taşınması kadın örgütlerinin tepkisini çekti. “Amaç kızların eğitimiyse türban sahiden teferruat” manşetine tepki gösteren Av. Fatma Benli, “Hem kapıları kapatı

Boğaziçi Üniversitesi'nden Binnaz Toprak ve Sabancı Üniversitesi'nden Ersin Kalaycıoğlu'nun 2004 yılında yaptıkları bir araştırma dün Radikal Gazetesi’nde “Amaç kızların eğitimiyse türban sahiden teferruat” manşeti ile okurlara duyuruldu. Gazeteye göre kız çocukların liseden sonra üniversiteye gidememelerinin nedenlerinde türban yasağı sadece yüzde 1’lik bir orana karşılık geliyordu. Kızların lise sonrası devam etmemesinin bir numaralı sebebi olarak yüzde 29 ile sınavı kazanamamayı gösteren Radikal, bunu yüzde 14'le evlilik ve yüzde 10'la çalışma zorunluluğunun izlediğini yazdı.

2004 yılında Açık Toplum Enstitüsü ile Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etütler Vakfı'nın (TESEV) mali desteğiyle gerçekleştirilen 'İş Yaşamı, Üst Yönetim ve Siyasette Kadın' başlıklı bir araştırma 1557 kadın ve 993 erkekle yüz yüze görüşerek yapıldı. Araştırmanın 'Kadın ve Eğitim' başlıklı bölümünde kadınların eğitim alanında önlerine çıkan engeller tespit edildi.

Bundan 9 ay önce Irak’ta Dürzîlerin yaptığı bir linç, Hürriyet, Milliyet ve Vatan gazetelerinin internet sitelerinde önceki gün yeni bir habermiş gibi verildi. Başörtüsüne üniversite yolunun açıldığı bir dönemde bu kez de 2004 yılında yapılan bir araştırmanın Radikal’de yeni bir çalışma gibi sunulması oldukça anlamlı bulundu.

Araştırmada gözle görülür yanlışlıklar var

İşin tuhaf yanı, araştırmada gözle görülür yanlışlıklar var. Liseden sonra okula devam edememenin nedenlerinin tespit edildiği listede yüzde 9.8 ile öğrenci olanlar yer tutuyor. İyi ama bu kızlar zaten -ya lisede ya da üniversitede- okuyor. Onların ‘Liseden sonra okula devam edememesi’ gibi bir durum söz konusu değil ki. Ya da örneğin araştırmada kızların ilköğretimden sonra okuyamamalarının nedenleri arasında yüzde 49.2 ile ‘Ailesi izin vermedi’ şıkkı başı çekiyor. İyi ama Anadolu’da muhafazakâr ailelerin kızlarını okutmamalarının nedenleri arasında önemli bir gerekçeyi de, lisede ya da üniversitede kızını başörtülü okutamamak gelmiyor mu?

Özkök: Aileler yalancı!

Radikal’in manşetini gören Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök ise bu araştırmadan yola çıkarak, ‘Kızım türban yüzünden yurtdışında okumak zorunda’ diyen tüm anne ve babaları yalancılıkla suçladı. Özkök yazısında şu ifadeleri kullandı: “Büyük yalanlar tek tek ortaya çıkıyor. Neydi? Zavallı kızlar, türbana izin verilmediği için okullara gidemiyor değil mi? Bir başka sinir bozucu ifade ise ‘Türkiye’de türbana izin verilmediği için çocuğumu dışarıda okutuyorum’ bahanesi. Ben bunu sadece bahane değil, aynı zamanda Türkiye’de kalan binlerce genç kıza da hakaret olarak kabul ediyorum. Yani okumak için başını açıp kampusa, üniversiteye giren kızlara dolaylı yoldan, ‘Siz iyi Müslüman değilsiniz’ mi denmek isteniyor?”

Kadın örgütleri tepkili

Radikal’in manşetine çıkan araştırmaya ve Ertuğrul Özkök’ün yazısına tepkiler gecikmedi. “Madem başörtüsü nedeniyle okuyamayan kızların oranı sadece yüzde 1, o zaman sorun ne” diyen AKDER Başkanı Rafiye Kızılhan, yasağın devam etmesini isteyenlerin büyük bir tablonun sadece bir karesine bakarak tüm tabloyu inkâr ettiklerini söyledi. TESEV’in araştırmasında Türkiye’deki başörtülü kadınların oranının yüzde 62 olarak tespit edildiğini anlatan Kızılhan şöyle dedi: “Bu kadınların kaçta kaçının yükseköğretim çağında olduğu incelenmeden, kaçının ÖSS sınavında yasak olmasaydı sınava girerek Yükseköğretim görme hakkını kullanabilecek olduğunu bilinmeden, en basitinden 1998 de yasak başladığında kaç tane öğrencinin üniversitelerde olduğunu ve kaçının okula alınmadığı için devamsızlıktan kaldığı tespit edilmeden, başka bir araştırma içinde tek bir soru üzerinden yapılan çıkarımlarla bir sonuca varılamaz.”
 
“Hem kapıları kapatıp hem de sorun yok demek samimiyetsizlik”

Hukukçular Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Av. Fatma Benli de, Türkiye’de başörtüsü nedeniyle üniversiteye gitmeyen kızların oranını yüzde bir olarak açıklamanın büyük bir samimiyetsizlik olduğunu söyledi. Benli şöyle dedi: “Bunu şu an tespit etmek mümkün değil. Önce kapıyı kapatacak sonra da bakın zaten sorun yok diyeceksiniz. Bu samimiyetsizlik.”

www.iyibilgi.com özel Ömer Çakkal



Bu haber 504 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,939 µs