En Sıcak Konular

Zaman makinası: Tünelin ucunda ışık var mı?

8 Şubat 2008 15:57 tsi
Zaman makinası: Tünelin ucunda ışık var mı? Evet, tabii ki her zaman haber olacak ve tabii ki hep biraz daha bekleyeceğiz. Efsanevi fizikçi Einstain’ın bize dil çıkarması bu. ‘Geleceğe dönüş’ hayali mümkün olursa, ölümsüzlüğü yakalarız!? Ah bir yapabilsek, zamanı bir kontrol edebi

Elbette o adresten çıkacaktı bu peşinden koşmaya doyamadığımız hayalin icadı. Adını ilk kez, Dan Brown’un ‘Melekler ve Şeytanlar’ında duyduk, orada ıskalayan içinde fizikçilerimizin olduğu uçağın düşmesi ile öğrendi.

İşte CERN, yani “Avrupa Nükleer Enerji Çalışmaları Merkezi”,  tüm netameli işleri gibi “zaman makinası”nın icadına da ev sahipliği yapacak gibi.

Siz yine, haberi allayıp pullamaya çalışan medyanın “Zamanda yolculuk hayal değil” cümleli girizgahlarına, hatta “üç ay sonra büyük hayal gerçek olabilir” dolduruşlarına kapılmayın.

Zira zaman makinası insanoğlunu çok hayal kırıklığına uğrattı. Onun içinz kendimizi romanlarına ve sayısız filmlerine vurduk. Hayal ettik ama bir yandan da “olmayabileceğine” kendimizi inandırdık.

Yine de “olmaz olmaz” demiyoruz. Zira “teorik” olarak mümkün. Yani zamanda yolculuk teorisi çürütülmüş değil. Yeter ki gittiğiniz zaman ve mekanın ayarları (!) ile oynamayın. Geçmişe gidip adam öldürürseniz, bakarsınız “siz” yok olmuşsunuz! Geleceğe gidip maç sonuçlarını alırsanız bugün zengin olmuşsunuz.

Artık çoğaltabildiğiniz kadar renklendirin. Hayal bu ya. Zaman makinazı hayal ya? Fakat işte bugün, Rusya'nın önde gelen matematik profesörleri Irina Arefeva ve Igor Volovich, CERN tarafından kullanılan dünyanın en büyük atom parçalayıcısının, ilk zaman makinesi sayılabileceğini öne sürüyorlar.

İşte iddia yine muhkem ama, kahretsin “öne sürme” var. Yani iddia var ispat yok! Ve yine kahretsin, tezleri Einstein'ın "görecelik kuramı"na dayanıyor. Ne çürütebiliniyor ne de sağlamlanabiliyor.

Şimdi formül şu; “bir maddenin yoğun bir enerjiyle itilmesi sonucu çevresindeki zamanın da itileceğini ve zamanda yolculuk için tünel oluşacağı”. Detayları yok ve varsa da biz anlamayız.

İyi de ne zaman? On yıllardır oyalıyorsunuz. İşte bu yeni haberde bu da mevcut. 3ay! Yani 90 gün. Nihayet hesabı sorulabilir bilimsel bir tez!

Peki biz bu zamanla niye oynamak istiyoruz?.. Zaman makinası “hile” değil mi? Kağıdın üzerine bir çizgi çekin. İki ucu arasındaki uzunluğunu ölçün. Diyelim 10 santim. Sonra kağıdı ikiye katlayın, çizginin uçlarını birleştirin. Şimdi mesafe ne kadar? Sıfır!

Yani 10 santim gitmenize gerek yok. İyi de kağıdı (mekanı/zamanı) bükmek oyunun kuralları içinde mi?

Neyse ne? Bu kadar zaman içinde, madde iteklenecek, zaman kakılacak ve bir yol, bir tünel açılacak. Ucunda “ışık” var mı yok mu o zaman göreceğiz!

www.iyibilgi.com Ankara



Bu haber 4,421 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,547 µs