En Sıcak Konular

Obama ve Clinton'ın İran politikası

8 Şubat 2008 15:44 tsi
Obama ve Clinton'ın İran politikası
Barak Obama ile Hillary Rodham Clinton arasındaki İran'a yaklaşım politika farklılıkları Süper Salı'da ortaya çıktı.

Amerika başkanlık yarışlarında dönüm noktası olarak görülen ancak Demokratlar aday adayları açısından tabloyu pek de netleştirmeyen "Süper Salı" Barak Obama ile Hillary Rodham Clinton arasındaki İran'a yaklaşım politika farklılıklarını da ortaya çıkardı.

"Süper Salı" akşamı yaptığı konuşmada Barak Obama kendisinin uygulamayı düşündüğü ABD'nin İran politikası bağlamında Clinton ile arasındaki iki önemli farkı da ortaya koydu.

Obama konuşmasında kimsenin kendisini "Bush'a İran'dan şüphe etme fırsatı verdiği" ve temelden katılmadığı için "Bush ve Cheney'in "sevmediklerimizle konuşmama" doktrinini desteklediği konusunda itham edemeyeceğini iddia etti.

Obama'nın İran politikası bağlamında Clinton'la kendisini ayrıştırdığı ilk konu geçtiğimiz yıl Senato'da yapılan ve dolaylı olarak George Bush'a İran'a savaş açma yetkisi veren bir kanun değişikliğine Clinton'ın destek vermesi oldu.

Obama söz konusu oylamaya katılmamıştı. Kanun değişikliği Bush'a Irak'taki direnişte İran'ın rolünü yakından takip etmeyi vurguluyordu. Değişikliğe göre "İran Devrim Muhafızları" terörist bir oluşum olarak niteleniyordu. Aynı şekilde, "Devrim Muhafızları"nın Irak'taki ABD askerlerine karşı saldırılarda bulunduğu şüpheleri konu ediliyordu. Bush muhalifleri bunun ordunun Irak'ta kalması bir bahane oluşturması ve Bush'un İran'a saldırması için yeşil ışık anlamına geldiğini iddia ediyordular.

Söz konusu değişiklik Senato'dan geçmiş ve başkanlık yarışı içerisindeki aday adaylarından sadece Clinton değişikliğe destek vermişti.

Obama'nın İran politikası bağlamında gündeme getirdiği ikinci farklılık ise "sevmediklerimizle konuşmama" doktrinine yaklaşımlar oldu.

Obama İran, Suriye, Venezüella, Küba, Kuzey Kore gibi ülkelerle başkanlık koltuğuna oturduktan sonra doğrudan ve başkan olarak şahsen diplomasi tezini destekliyor.

CLİNTON, DİYALOGA SICAK BAKIYOR

Clinton ise "sevmediklerimiz" ile konuşmanın diplomasinin zorunlu bir parçası olduğunu kabul etmekle birlikte bunu başkanlık koltuğundaki ilk senesinde düşünmüyor.

Yine Clinton İran'ın nükleer faaliyetleri konusunda diplomatik görüşmeleri destekliyor ve bu ne kadar erken olursa o kadar iyi olacağını düşünüyor.

Dolayısıyla, Obama'nın açıklamalarından, iki demokrat aday adayının uygulamak istedikleri İran politikalarında önemli farklılıklar olduğu ortaya çıkıyor.

Dünya bülteni



Bu haber 620 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,168 µs