En Sıcak Konular

Kadını bırak, parayı izle!

8 Şubat 2008 12:57 tsi
Kadını bırak, parayı izle! ABD Başkanlık seçimleri için ‘para’ ne demek? Bu soruya kestirme yoldan ‘herşey’ deyip, bırakmak mümkün. Ama para o kadar önemli ki, başkan olmak isteyenler için ‘herşey’den de önemli. Süper Salı gibi kritik bir eşiği a

ABD’de başkanlık seçimlerinde adaysanız, aynı zamanda büyük miktarda ve sürekli akışı olan bir bütçeye sahip olmanız gerekir. Olmazsanız kaybedersiniz. Bu kadar basittir. Bu paranın harcanacağı kalemler ve miktarlar o denli yüksektir ki, adaylar, seçime başlamadan önce “para toplama” turu atarlar.

Seçimin bir aşamasında para biterse, siz de bitersiniz. Paranın nereden geldiği de bellidir. Amerika’da seçim kampanyalarını finanse etmek kanunidir. Herkes kişi veya kurum olarak adayını maddi yönden destekleyebilir.

Tabii ki bu bol rakamlı ödemelerin bir bedeli vardır ve başkanlık kazanılırsa bir şekilde karşılığı alınır. ABD için bu normal sayılır. Sadece adayı sevdiğiniz veya şirketinize ileride bir koruma beklediğiniz için de yardım yapabilirsiniz ama örneğin çok zengin olup, emekliliğinizi Avrupa’nın bir şehrinde “ABD büyükelçisi” olarak geçirmek istiyorsanız da-garip ama- mümkündür.

Clinton’un parası neden bitti?

Bu soru gerçekten incelenmeli. Çünkü, (Cumhuriyetçilerin parası pek bitmez zaten ama) Demokratların önde giden adayının, hele süper salıyı az bir farkla da olsa aşan bir adayın parasının bittiği pek görülmüş değildir.

Hillary Clinton, rakibi Barack Obama’nın "Süper Salı"dan bir gün sonra, kasasına 4 milyon dolar daha girerken, Clinton, kendi kampanyasına 5 milyon dolar bağışladı. Ocak ayında ise Obama 32 milyon dolar bağış toplarken, Clinton 13.5 milyon dolar toplayabildi. Hillary Clinton’ın bazı kampanya çalışanlarına maaş ödeyemediği de belirtiliyor.

Doğal olarak şu sorulmalı, ABD Başkanı olma ihtamali kağıt üzerinde bu kadar yüksek olan bir adayı siz  olsanız paranızla desteklemez misiniz? ABD’de bir çok firma veya kişi için hiç önemli olmayan bir miktar para, Clinton Başkan seçilirse sizi ihya edebilir!

Bu olmadığı gibi daha geride bulunan aday para buluyor? Bu ciddi bir ipucu sayılabilir mi? Obama’nın Clinton’u geçerek-ki bundan sonraki eyaletlerde Obama’nın avantajlı olduğu söyleniyor-Demokratların başkan adayı olma ihtimali demek ki para sahipleri tarafından daha büyük olasılık olarak okunuyor.

Para ancak bu şekilde gelebilir ve sağlıklı bir çok anketten bile daha önemli ipucu sayılabilir. “Ya parayı ya kadını” izleyin biçimindeki kriminal doktrin sanırız bu sefer “parayı izleyin” şeklinde tezahür edebilir.

Son olarak. Cumhuriyetçi Parti bu dönemde büyük maddi imkanlara sahip. Bunun sebebi Bush döneminin petrol gelirleri. Siz Cumhuriyetçi olsaydınız Demokratların hangi adayını desteklerdiniz?



Bu haber 1,621 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,664 µs