En Sıcak Konular

Çalık Grubu nelere sahip oldu?

8 Şubat 2008 12:48 tsi
RTÜK, Sabah-atv ihalesini 1.1 milyar dolara kazanan Çalık Grubu’na onay verdi. Devir için engel kalmadı. Çalık gazetede yüzde 20, televizyonda yüzde 23 payla medyanın ikinci büyüğü haline geldi .

RADYO Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) medyada dengeleri değiştirecek dev satışa izin verdi. TMSF’nin düzenlediği ihalede Sabah-atv’yi 1.1 milyar dolarlık teklifiyle kazanan Çalık Grubu medya sektörünün ikinci büyük oyuncusu haline geldi. TMSF Kurulu, Rekabet Kurumu ve RTÜK’ün ardı ardına verdiği onayların ardından Çalık’ın Sabah-atv’yi almasının önünde engel kalmazken, kesin devrin önümüzdeki günlerde yapılması bekleniyor.

Son onayın ardından Çalık Grubu, Sabah ve Takvim gazetesiyle yazılı basında yüzde 20’lik paya sahip oldu. Grup atv aracılığıyla da televizyon yayıncılığı pastasının yüzde 23’üne hükmedecek. Çalık Grubu bu satın almayla 3.7 milyar YTL’lik Türkiye reklam pazarının da yüzde 21’ine ulaşmış oldu. Sabah-atv’nin Çalık Grubu’na devri için gerekli onayın verildiği, dün olağan toplantısını yapan RTÜK’ün akşam üzeri yaptığı açıklamayla duyuruldu.

RTÜK’ten yapılan açıklamada atv’nin Üst Kurul nezdindeki izin ve lisansları ile kanal ve frekans kullanım haklarının, Turkuvaz Radyo Televizyon Gazetecilik ve Yayıncılık A.Ş. adına tescil edildiği kaydedildi.

ONAY AKŞAM ÜZERİ ÇIKTI

AÇIKLAMADA şu sözlere yer verildi: ‘5411 Sayılı Bankacılık Kanunu’nun 134. maddesi kapsamında atv-Sabah ticari ve iktisadi bütünlüğünün, Turkuvaz Radyo Televizyon Gazetecilik ve Yayıncılık A.Ş.’ye devrinin tesciliyle ilgili işlemlerin tekemmül ettirilebilmesi amacıyla, 3984 Sayılı Yasada ve Özel Radyo ve Televizyon Kuruluşları İdari ve Mali Şartlar Yönetmeliğinde belirlenen yükümlülüklerin 31 Ocak 2008 tarihi itibariyle yerine getirilmesinin ardından Radyo ve Televizyon Üst Kurulu 7 Şubat 2008 tarihli toplantısında konuyu gündemine almıştır.

Yapılan değerlendirmeler sonucunda, Merkez atv Televizyon Prodüksiyon A.Ş.’nin sahibi olduğu atv ve Radyo City’e ait Üst Kurul nezdindeki izin ve lisanslar ile 3984 Sayılı Kanunun Geçici 6. maddesi kapsamında kullandırılan kanal ve frekansların kullanım haklarının Turkuvaz Radyo Televizyon Gazetecilik ve Yayıncılık A.Ş. adına tesciline karar verilmiştir.’


NELERİ DEVRALDI?


ÇALIK’IN devralacağı Sabah-atv ticari ve iktisadi bütünlüğü içerisinde, atv, Radyo City, Sabah, Takvim, Günaydın, Yeni Asır, PasFotomaç gazeteleri, Bebeğim ve Biz Merkez, Sinema Merkez, Sofra Merkez, Home Art Merkez, Şamdan Plus, Yeni Aktüel, Para, Global Enerji Merkez, Transport ve Hukuki Perspektifler dergileri bulunuyor.


ÇALISAN SAYISI 19 BİNE ULASACAK

İŞ yaşamına tekstil işi ile başlayan Çalık Grubu bünyesindeki 30’dan fazla şirkette 18 bin kişi çalışıyor. Sabah-atv’nin satın alınmasıyla çalışan sayısı 19 bine çıkacak olan Çalık Grubu son dönemde enerji ve telekomünikasyona da girerek dikkat çekmişti. Çalık, Aralık 2003’te Bursagaz’ın işletmesini, ardından Kayseri doğalgaz dağıtım şirketinin yüzde 90’ını aldı. Geçen yıl Arnavutluk’un en büyük ikinci bankası olan Banka Kombetare Tregtare’nin (BKT) yüzde 60’ını ve yine Türk Telekom ortaklığı ile Arnavutluk Telecom’un yüzde 76’sını 120 milyon Euro’ya satın aldı.

Çalık Grubu’nun Samsun-Ceyhan Boru Hattı projesinde İtalyan Eni ile ortaklığı bulunuyor. Aynı zamanda rafineri kurmaya hazırlanan Çalık’ın, Indian Oil’le birlikte Ceyhan’daki rafineri projesi yürüyor. Çalık, Telekom ve Petkim ihalesinde en istekli yarışçılar arasında yer almıştı. Çalık Grubu’nun 2006 sonu itibariyle aktif büyüklüğü 2.3 milyar dolar düzeyinde bulunuyor. Türkiye ve Türkmenistan’ın yanı sıra birçok ülkede 18 bin kişiyi istihdam eden grup, enerji, tekstil, inşaat gibi sektörlerde faaliyet gösteriyor.


Star

 



Bu haber 727 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,205 µs