En Sıcak Konular

Çağan Irmak’a 10 soru!

8 Şubat 2008 12:17 tsi
Çağan Irmak’a 10 soru! Çağan Irmak’ın 25 Ocak’ta gösterime giren simgelerle yüklü yeni filmi Ulak, pek çok izleyici gibi bizim de kafamızı allak bullak etti. Hal böyle olunca da, iyibilgi olarak yanıtlaması için Çağan Irmak’a şu 10 soruyu sormak mecburiyetinde

Babam ve Oğlum’un yönetmeni Çağan Irmak’ın 25 Ocak’ta gösterime giren yeni filmi Ulak, izleyicilerin kafasını fena halde karıştırdı. Simgelerle yüklü bir film olan Ulak’ta kutsal kavram ve isimler, dini ve ladini mesajlar birbirine o kadar karıştırılmış ki film derdini anlatmakta aciz kalıyor. Hal böyle olunca da, iyibilgi olarak yanıtlaması için Çağan Irmak’a şu 10 soruyu sormak mecburiyetinde kaldık. Şayet kendisinden bir cevap geldiği takdirde yanıtını aynen yayınlayacağımızı da duyuruyoruz.

1. Çağan Bey, evvela bir türlü tam olarak anlayamadık, Ulak kim?

2. Film, “De ki" ile başlayan, ayete benzer bir paragraf ile açılıyor. Sonra "Mehmet'in Kitabı"ndan söz ediyorsunuz. Einstein’a çok benzeyen felçli Mehmet’e bir gece yarısı adeta vahiy geliyor. Mehmet, adeta bir Peygamber gibi resmediliyor. Üstelik havarileri de var. Bu bölümlerde İslam’a ya da Hıristiyanlığa bir atıf mı var?

3. Havva, Âdem, Yunus, Ferhat, Davut, Zekeriya, Meryem, Esma gibi tüm bu kutsal kitaplarda anılan isimlerinin filmde buluşması herhalde bir tesadüf olmasa gerek. Karakterlerinizi kutsal kitaplarda anılan isimlerden seçmekte amacınız neydi?

4. Filmde kızını zorla erkeklere pazarlayan kadın ile kızının adı neden Esma ve Asiye?

5. Peki esrar satıp çocuğunu döven adam “kötü adam”ın adı neden Adem?

6. Kitabı çoğaltan altı "havari" bir yandan "Yaradan Rabbin adıyla" diyor, öte yandan eşitlikten, sosyal adaletten dem vuruyor. Bu adamlar Taksim Meydanı’nda dergilerini satan komünistler mi, yoksa "Yaradan Rab"be davet eden Ehl-i Kitap habercileri mi? Bu Rab kimin "Rab"bi. Tıpkı Çağrı filmindeki gibi karanlık odalarından çıkıp insanlara tebliğ (!) yapmaya çalışan bu gençler neyi temsil ediyor?

7. Cüzam hastalığının her bir yanı sardığı, geleceğin yok olduğu, sistemin iflas ettiği finalde çocukların ve birkaç iyi insanın bulundukları diyarı terk edip gitmesi ile neyi kastettiniz? Bu sahne, Fazıl Say'ın “Bu ülkeden gitmeyi düşünüyorum” sözü ile eşdeğer algılandı. Hiç bu ülkeyi terk etmeyi düşündünüz mü?

8. Finalde insanların kurtuluşa doğru ilerledikleri köy kapısının masonik mimariyi yansıttığı ve Süleyman Mabedi’ni çağrıştırdığı iddiaları var. Bunlar için ne diyorsunuz?

9. Toplumu kurtaracak kitabın tek kopyasını elinde bulunduran Mehmet’in babasının doktor olması bilinçli bir tercih mi? Burada dine alternatif bilim tezini mi işlediniz?

10. Filmin, “Dinlerin insanlık için yapabileceği bir şey yok. Ancak bizi bilim ya da kendi doğrularımız kurtarır” diye bir mesajı var mı?

www.iyibilgi.com özel Ömer Çakkal



Bu haber 1,645 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,584 µs