Baykal'ın idam çağrısına büyük tepki! | " /> Baykal'ın idam çağrısına büyük tepki! | "/>

En Sıcak Konular

Baykal'ın idam çağrısına büyük tepki!

8 Şubat 2008 10:42 tsi
Baykal'ın idam çağrısına büyük tepki! CHP liderinin anayasanın tümüyle değişmesinin ancak darbe ya da yeni bir devlet kurarak olacağına ilişkin sözlerine tepki yağdı. Menderes, ‘Baykal’ın açıklaması hezeyan’ dedi.

CHP lideri Deniz Baykal’ın ‘Anayasa yeniden yapılamaz mı? Elbette yapılır. Düşmanı atarsın, devleti yeniden kurarsın. Bayrağı dikersin. Parayı bastırırsın. Yapanlar yapmış... İhtilali yaparsın. İdamı göze alırsın... Anayasa toptan yenilenir’’ şeklindeki sözlerine hem siyasetçilerden hem de akademisyenlerden tepki geldi. Baykal’ın yeni bir tartışma başlatan sözleriyle ilgili değerlendirmeler şöyle:

Aydın Menderes: Türkiye’de CHP’lilerin ve özellikle de liderinin hiç ağzına almaması gereken kelime idamdır. Kendisinin bu beyanı bir hezeyandır ve gözüdönmüşlükten başka bir şey değildir. Baykal dahil Türkiye’de hiç kimse kendisini bu milletin üzerinde görmemelidir. Milletin ve egemenliğin millete ait olduğu gerçeğinin aksine hareket edenler, amaçları ve niyetleri ne olursa olsun Cumhuriyete ve müesses nizama savaş ilan etmişler demektir.

MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı: Şartlar oluştuğunda ihtiyaçlara göre anayasada değişikliğe gidilebilir. Ama değiştirilemez maddeler vardır.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay: Siyaset adamı için vahim bir açıklama. Böyle bir açıklama yapan kişinin demokratik sisteme inancı olmadığı sonucuna varılabilir. Bu ülkede 1924 Anayasası var. Halkoyuyla seçilmiş bir Meclis tarafından yapılmıştır.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat: Hiçbir siyasi parti liderinin böyle bir söylemde bulunabileceğini mantığım almıyor. Politikada böyle bir beyanatta bulunamazsınız. İster faşist, ister komünist partiden olsun, kişinin akli rahatsızlığı yoksa, böyle bir laf edilemez.

Eski Kültür Bakanı Fikri Sağlar: Anayasanın tümden değiştirilmesini ihtilal ya da darbeye bağlamak mümkün değil. Anayasa’yı parlamentolar değiştirebilir.

SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın: Anayasayı parlamentolar değiştirebilir. Baykal’ın söylediklerinde de haklılık payı var. Çünkü bizde ve dünyada Anayasaların bu şekilde değiştirildiğine dair sayısız örnek var.

Prof. Doğu Ergil: Bir kere siyasetin karşısına ölümü çıkartarak böyle beyanlarda bulunmayı talihsizce buluyorum... Darbeci edebiyatıdır bu yapılan. Siyasal gücün varsa, çıkarsın ve insanları ikna edersin.

Doç. Şaban Çalış: Meclis’in iradesine ipotek koymak aslında Cumhuriyet’in iradesine ipotek koymaktır.

Ercan Karakaş (SODEV Onursal Başkanı): Değiştirilebilir maddeler pek ala demokratik yöntemlerle değiştirilebilir. NEVİN BİLGİN-SEÇKİN ŞENVARDAR


NE DEMİŞTİ?


BAYKAL önceki gün TBMM kulisinde gazetecilerle sohbeti sırasında Anayasa’nın tümüyle değiştirilmesi koşullarını anlatmıştı. Tümden değiştirmenin, bazı maddelerdeki düzenlemeleri görmezlikten gelme olanağı doğuracağını, bu nedenle ‘Her maddeyle tek tek hesaplaşmak gerektiğini’ savunan Baykal, ‘Anayasa yeniden yapılamaz mı? Elbette yapılır. Düşmanı atarsın, devleti yeniden kurarsın. Bayrağı dikersin. Parayı bastırırsın. Yapanlar yapmış... İhtilali yaparsın. İdamı göze alırsın... Anayasa toptan yenilenir’ demişti.
 
 



Bu haber 653 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,896 µs