En Sıcak Konular

PKK'nın yerel seçim korkusu

8 Şubat 2008 10:36 tsi
DTP yerel seçimde Diyarbakır Belediye Başkanlığı'nı kaybeder mi? PKK korktuğunu ortaya koyuyor. Sadece bu kadarla da kalmayıp, Ak Parti'nin yaptığı gibi kapı kapı dolaşıyorlar. - Emin Pazarcı'nın yazısı...

Önceki gün, yine alışılmış bir tablo yaşandı. PKK'ya yönelik operasyonlara tepki gösteren DTP'liler Şırnak'a gittiler. Cudi ve Gabar dağları arasındaki bir bölgeye çadırlar kurdular.

Önde milletvekilleri, arkalarında ise Abdullah Öcalan posterleri yer aldı. Eylem yeri olarak Şırnak'ın seçilmesinin özel bir anlamı vardı... Çünkü, PKK terör örgütü 2007 yılında en büyük darbeyi burada yedi. Üstelik, Şırnak'da PKK terör örgütü bir başka sıkıntı daha yaşıyor.

Örgüt, bu bölgede halk desteğini büyük ölçüde yitirdi. Şırnak'a gönderilen bir kamyon patlayıcı, hem örgütün hem de yerel birimlerin tepkisiyle karşılaştı. Durum bu olunca, patlayıcı dolu kamyon Şırnak dışına çıkarıldı. Diyarbakır'daki o çirkin patlamanın ardından da örgüt içinde Şırnak'a yönelik suçlamalar yapılmaya başlandı: - Şırnak kan kaybetmeye devam ediyor. Biz görevimizi yaptık, ama oradakiler aymazlık içinde!

PKK terör örgütü ciddi sıkıntılarla boğuşuyor. Son dönemde örgüt içinde büyük kopmalar yaşanıyor... Her ay yaklaşık 80 ile 100 PKK'lı Kuzey Irak'taki peşmergelere katılmak için örgütten ayrılıyor. Barzani'nin KDP'si, örgütten ayrılan PKK'lı militanlara büyük imkanlar sunuyor. Ev yapmaları için arsa tahsis ediyor. Üstüne bir de 400 dolar maaş bağlıyor. Tanınan bu imkanlar, dağlarda büyük sıkıntı içinde yaşayan PKK'lılara oldukça cazip geliyor. Türkiye içinde de durum farksız.

Her ay ortalama 20 ile 25 PKK'lı güvenlik güçlerine teslim oluyor. Örgüt, her ay asgariden 100 militanını kaybediyor. Üstelik, katılımlar azaldığı için artık eskisi gibi militan da sağlayamıyor. Teslim olanlar arasında üst düzey yöneticiler de bulunuyor...

Bunlardan biri geçtiğimiz günlerde televizyonda Siyaset Meydanı Programı'na katıldı. Yüzü kapatıldı ve tanınmaması için sesi bozuldu. Ancak, izleyen herkes bu kişinin üst düzey bir militan olduğunu anladı. Yüzü kapatılsa ve sesi değiştirilse de o kişinin kimliğini PKK terör örgütü de gayet iyi biliyor. Televizyonda konuşan o militan birkaç ay önce teslim olan Garzan (Batman Bölgesi) eyalet sorumlusuydu.

PKK, son operasyonlarla Bingöl kırsalında da büyük kayıplar verdi. Gerilla taktiği uygulayan bir örgüt için 10 militan birden kaybetmek ciddi gerileme demek. Açığı kapatmak için yeniden adam yetiştirmesi, Türkiye topraklarına sızdırması, yeni sığınıklar hazırlaması ve militanların yerel halkla temasını sağlaması gerekli. Bütün bunlar için asgariden bir yıla ihtiyacı var.

Terör örgütü, ortaya çıkan bu tablonun yerel seçimleri etkilemesinden çekiniyor. DTP'li milletvekillerinin eylemleriyle güç gösterisi yapıyor. Propaganda faaliyetlerini artırıp, adam adama markaj uyguluyor. Bölgedeki vatandaşın "güçlüden yana tavır alacağını" düşünüp, kendisini güçlü göstermeye çalışıyor. Son dönemde "PKK propagandası yapma" suçundan yakalananların sayısının olağanüstü artması, yerel seçimlere yönelik çalışmaların şimdiden başladığını gösteriyor. Örgütün üst düzey yöneticileri, son günlerde üzerine basa basa bir noktanın altını çiziyorlar:

Yerel seçimleri mutlaka kazanmamız gerekir. Eğer Diyarbakır'ı kaybedersek, davamızın bir önemi kalmayacak. Peki, DTP yerel seçimde Diyarbakır Belediye Başkanlığı'nı kaybeder mi? PKK korktuğunu ortaya koyuyor. Sadece bu kadarla da kalmayıp, Ak Parti'nin yaptığı gibi kapı kapı dolaşıyorlar.

Tek tek aileler üzerinde etkili olmaya çalışıyorlar. İşi bu kadar sıkı tutmaları, başta Diyarbakır olmak üzere bölgedeki pek çok ilin belediye başkanlığını Ak Parti'ye kaptırmaktan çekindiklerinin bir göstergesi. Ak Parti eğer Diyarbakır başta olmak üzere bazı belediye başkanlıklarını kazanırsa, bölgedeki dengeler çok değişecek!

Bugün



Bu haber 433 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,601 µs