En Sıcak Konular

Hangi ülkeler NATO'da savaşmak istemiyor?

7 Şubat 2008 21:25 tsi
Hangi ülkeler NATO'da savaşmak istemiyor? ABD, Afganistan'daki saldırılarda yer almak istemeyen NATO ülkelerinin bölünmeye neden olacaklarını iddia etti.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Afganistan'daki NATO gücünde yer alan ülkelerden, savaşmak istemeyenlere büyük baskı uygularken, birlik içinde 'savaşmak isteyenler ve istemeyenler' ayrımının başgöstereceği iddiasını ortaya attı. Afganistan'da silahlı çatışmaları büyük ölçüde, Amerikan, İngiliz, Kanada ve Hollanda güçleri yapıyor.


ABD Savunma Bakanı Robert Gates yaptığı açıklamada, bazı Avrupa ülkelerinin Afganistan'a daha fazla asker göndermeyi reddetmesinden dolayı NATO'dan bir bölünmeye neden olacağını söyledi.


NATO'nun savaşmak isteyen ve istemeyen ülkeler olarak ikiye ayrılacağını söyleyen Gates, 'bu, birliği parçalayabilir' diye konuştu.


Litvanya'da bugün başlayacak NATO savunma bakanları toplantısı öncesinde konuşan Robert Gates bu görüş ayrılıkları yüzünden NATO'nun, bünyesinde, iki farklı anlayışa sahip ülkeleri bulunduran bir ittifaka dönüşebileceğini savundu.


ABD Savunma Bakanı Gates yaptığı açıklamada "NATO'nun, ittifak içerisinde bir kısım müttefiklerimizin insanların güvenliği için savaşmaya ve ölmeye hazır, ancak diğer bir kısım müttefiklerin buna hazır olmadığı iki türlü bir parçalanmış yapıya dönüşmesinden büyük ölçüde endişe ediyorum" görüşünü öne sürdü.


ABD Savunma Bakanı, Kongre'nin bir komitesine yaptığı açıklamada " bu durumun ittifak üzerinde kara bulutlar dolaşmasına sebep olacağını ve böyle devam ederse durumun daha vahim bir hal alacağını düşünüyorum" dedi.


RİCE VE MİLİBAND BÖLGEDE


Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband Afganistan'a ortak bir ziyaret düzenliyor.


Dün İngiltere'nin başkenti Londra'da bir görüşme gerçekleştiren ve NATO üyelerinin Afganistan'ın güneyindeki süren askerî mücadelenin yükünü paylaşmalarının yollarını tartışan dışişleri bakanlarının Afganistan ziyaretleri daha önce medyaya duyurulmamıştı.


Bakanlar, "Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ile görüşeceklerini ve ülkede görev yapan kendi ülkelerinin askerlerini ziyarete edeceklerini" söylüyorlar.


ALMANYA BASKILARA BOYUN EĞDİ


ABD, NATO içinde savaşmak istemeyen ülkelerin başında gelen, Almanya'yı ikna etmeyi başardı.


Son olarak, Afganistan'ın güneyinde çatışmalara katılması yönünde giderek baskı altında kalan Almanya, önümüzdeki günlerde ülkeye acil müdahale gücü sevkedeceğini açıkladı.

Almanya Savunma Bakanı Franz Josef Lung, 200 kişilik gücün kuzeyde konuşlandırılacağını, ama acil durumlarda ülkenin diğer bölümlerinde de görev yapabileceğini söyledi.

Afganistan'ın güneyinde çatışmalara katılması yönünde giderek baskı altında kalan Almanya, önümüzdeki günlerde ülkeye acil müdahale gücü sevkedeceğini açıkladı.

dunyabulteni.net



Bu haber 570 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,329 µs