En Sıcak Konular

İzmir'de türban karşı yürüyüş

7 Şubat 2008 16:01 tsi
İzmir'de ‘Türbana Karşı Laik Cumhuriyet Yürüyüşü yapıldı. Gösteriye, çoğunluğu kadın yaklaşık 10 bin kişi katıldı.


Yurtsever Yurttaşlar Platformu'nun düzenlediği, Karşıyaka'daki Atatürk'ün Annesi Zübeyde Hanım'ın anıt mezarı önünde toplanan binlerce kişi, Karşıyaka Belediyesi Bandosu'nun çaldığı marşlar eşliğinde Karşıyaka Çarşısı'na doğru yürüyüşe geçti. 'Atatürkçü Laik Türkiye', 'Laik devrimlerin bekçisi kadınlarız', 'Türbana karşı erkek kadın omuz omuza', 'Tayyip türbanı Bahçeli'ye tak', 'Susma sustukça sıra sana gelecek' sloganları atan çoğunluğu kadın protestoculara esnaf da alkışlarla destek verdi. Karşıya Belediye Başkanı Cevat Durak da kortejde yerini aldı.

Protestocular Karşıyaka Çarsısı'na ulaştığında katılımlarla birlikte sayıları 10 bini buldu. Birçok Karşıyakalı esnaf da dükkanını bırakarak bayrağı kapıp kalabalığa katıldı. Anayasa Meydanı'nda Atatürk Anıtı'na çelenk koyan Platform üyeleri saygı duruşunda bulundu, İstiklal Marşı'nı hep bir ağızdan söyledi. Yapılan konuşmalar sırasında bazi kadınların ağladığı görüldü.

Yüzyıllarda olduğu gibi bugün de ulusların bilgisizliğinden ve bağnazlığından yararlanarak, bin türlü siyasal ve kişisel çıkarları için dini araç olarak kullanmaya kalkışanlar içeride ve dışarıda bulunacağını belirten Yurtsever Yurttaşları Platformu üyesi Nihal Öktem, okuduğu bildiride, şunları söyledi:

“İnkilabın kanunu mevcut kanunun üstündedir. Bizi öldürmedikçe, bizim kafamızdaki cereyanı boğmadıkça, başladığımız inkilap ve yenilik bir an bile durmuyacaktır. Kara taassup seni parçalamaya bile kalksa, başını vereceksin fakat eğilmeyeceksin. Laiklik tüm özgürlüklerin güvencesidir. Yerel şeçimler yaklaştıkça kadının üzerinden siyaset yapanlar, ısıtıp ısıtıp türban sorununu önümüze getirenler, ekonomi ve sosyal açıdan ülkemizdeki sorunların çözümündeki başarısızlıklarını, yaratılan bu tür gündemlerle gözardı ettirmeye çalışmaktadır. Kadını erkeği ile el ele Cumhuriyet'in aydınlık yurtaşlarının kolkola girmesi, ayağa kalkması, karanlığı ezmesi şart oldu.”






Hürriyet

 




Bu haber 1,708 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,256 µs