En Sıcak Konular

Murat Yetkin'e sansür suçlaması!

7 Şubat 2008 14:23 tsi
Murat Yetkin'e sansür suçlaması! Muhabirliğin duayenlerinden Adnan Keskin, Radikal Ankara temsilcisi Murat Yetkin'in, hangi haberlere nasıl sansür yaptığını anlattı. "Keskin ayrıca, söz konusu (başarılı-başarısız) müdahalelere ilişkin birçok örnek de veriyor. Mesela “derin devlet

Kürşat Bumin/Yeni Şafak

Adnan Keskin'in Express'e verdiği mülakat

Dünkü yazımın ana fikri ortadaydı: Haberleriyle yıllardır (11 yılmış) Radikal'e can katan Adnan Keskin'e övgü. Keskin'i kısa bir süredir artık Taraf gazetesinde okuyabiliyoruz.

Keskin, Radikal'den imzasının silinmesini Express'e (son sayı) verdiği mülakatta şöyle özetliyor:
“Sonuçta, tazminatsız atarak 11 yıllık emeğime el koydular.”

Söz konusu mülakat, özellikle, Radikal'in Ankara temsilcisi Murat Yetkin'e yönelik son derece sert suçlamalarla dolu. Takdir edersiniz ki, Keskin'in yaptığı açıklamaları olduğu gibi -yani tamamında- gerçek olarak kabul edip, söze bu değerli muhabirin bıraktığı yerden devam etmem doğru bir seçim olmaz.

Dolayısıyla, elimizdeki metne de “mesafeli” yaklaşmam icabediyor. Bu tavrım aşırıya kaçmış bir kuşkuculuk belirtisi ya da Keskin gibi değerli bir muhabirin açıklamalarına ilişkin beslediğim güvensizliğin sonucu olarak yorumlanmamalı. Ben sadece, Keskin'in Radikal'in Ankara bürosunda cereyan ettiğini söylediği bir takım tatsız gelişmelerin doğrudan şahiti olmadığım için ihtiyatlı davranmayı seçiyorum.

Ancak, Keskin'in açıklamalarında “büro”ya ilişkin bu hikayeleri aşan başta öyle tespitler var ki, bunlar üzerine “dışarıdan gazel okumak” hepimizin hakkıdır sanıyorum. İşte benim bugün yapmak istediğim de bundan ibaret zaten.

Önce Murat Yetkin meselesi:

Keskin, Radikal Genel Yayın Yönetmeni İsmet Berkan'ın Ankara temsilciliği dönemini, Yetkin dönemine kıyasla çok daha olumlu değerlendiriyor: “Sistemli bir haber önleme tavrı gazetenin genel yönetiminde yoktu, ama Ankara büroda vardı. Murat Yetkin'in Ankara büronun başına gelmesinden sonra bir anlayış değişikliği yaşandı. Dünyaya, habere bakışı bizimkiyle pek örtüşmüyordu. Etkili güçlere muhalefet etmek yerine, güçlüden yana, konjonktüre uygun haberleri tercih ediyordu. Onun müdahalelerine rağmen, biz haberleri bildiğimiz gibi yazdık; müdahalesini kabul etseydik, yazdığımızın haberlerin yarısı girmezdi.”

Gördüğünüz gibi gerçekten çok sert eleştiriler bunlar... Keskin ayrıca, söz konusu (başarılı-başarısız) müdahalelere ilişkin birçok örnek de veriyor. Mesela “derin devletin nasıl çalıştığını gösteren bir belge”nin, mesela “Güneydoğu'da ormanların kesilip yakılmasına ilişkin Bingöl'den bir yüzbaşının yazılı talimatı”nın, mesela “YÖK'ü eleştiren bir haber”in başına gelenlerden söz ediyor...

Radikal'in Ankara bürosunun dışından, yani büroda yaşananlara şahit olmamış uzaktan” bir gözlemci olarak Keskin'in Murat Yetkin'in gazeteciliğine yönelttiği ( “çağa uyan radikallik”(!) diyelim) eleştirilere doğrusu ben de katılıyorum. Ayrıca bu “katılım”ın pek çok Radikal okuru tarafından paylaşıldığına da sanıyorum. Gerçekten de, özellikle bazı kadim meselelerin tartışıldığı günler Radikal gazetesini eline aldığınızda Ankara'nın bambaşka bir hava çaldığını siz de gözlemlemiyor musunuz?

Neyse “gazetenin iç işidir” diyerek lafı konuyu fazla uzatmayalım...

Keskin'in bu eleştirilerini dile getirirken Türk basınının geneline ilişkin yaptığı şu tespite de katılmamak imkansız: “Gazeteler belki de en antidemokratik kurumlar; daha da iddialı söyleyeyim, gazeteler en faşizan kurumlardır. Gazeteciler bu duruma itiraz etmez, bu kültürün içinde yaşamayı kabullenir. (...) Haber bir düşüncedir, biz düşünce üretiyoruz. Bence muhabirin en belirgin özelliklerinden biri, bir düşüncesinin olması ve bunu yöneticilerine karşı savunabilmesidir. Fakat egemen kültüre göre, gazeteyi yazıişleri yapar, muhabir söz söyleyemez, muhabir başlığını bile atamaz.”

Çok güzel doğrusu....

Keskin'in mülakatta dile getirdiği iş güvencesine ilişkin eleştirilere de kulak verelim. Radikal'den 41 kişinin işine son verilmesi üzerine gazete binası önünde yapılan protesto gösterisine katılmasının yönetim tarafından nasıl değerlendirildiği; İş Yasası icabı işten uzaklaştırılırlarken (Soner Arıkanoğlu ile birlikte) ikinci ihtarı “izinsiz bina dışına çıkmak”tan dolayı yedikleri; tazminatsız olarak yol verilmesi vb.

Keskin'in “mahkemelik” olmuş tazminatına ilişkin yaptığı şu yorum da aydınlatıcıydı.

“... yargıda kâğıt üzerinde kazansan da gerçekte alman gerekeni alamayabilirsin. Muhtemelen, yargıçlar kendi emeklilik ikramiyeleriyle kıyaslayınca. Bir gazetecinin alması gereken tazminata tepki duyuyor. Yargıtay'da böyle bir uygulama başladı. Yargıç, şöyle düşünüyor olmalı: 'Ben kırk yıllık yargıç olarak emekli olduğumda 40 milyar para alacağım, kıçı kırık gazeteci on yıl çalışmış, nasıl olur da 200 milyar tazminat alır!' “

Tahmin ettiğiniz gibi, bu son faslın-eleştirinin Radikal ile uzaktan yakından ilgisi yok. Bunun çaresi -herhalde- yargıçların emekli ikramiyelerinin gazetecilerinkiyle aynı seviyeye getirilmesinden geçiyor!



Bu haber 2,042 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,180 µs