En Sıcak Konular

Eurovision’da Slav paktı delindi

7 Şubat 2008 12:12 tsi
Eurovision’da Slav paktı delindi Türkiye için hala önemini koruyan, Avrupa'da da yeniden popülerleşen Euruvision Şarkı yarışması bu yıl iki grup halinde yapılacak. Amaç, Sovyetlerin dağılmasıyla ortaya çıkan Slav ülkelerin blok halinde hareket etmesini engellemek.

Eurovision Şarkı Yarışması’nda ülke puanları özel oluşturulmuş halk jürileri tarafından veriliyordu. Başta Türkiye olmak üzere düşük oy alan ülkeler jürilerin güdümlü olduğuna inanıyordu.
Teknoloji bu arada çok gelişti. Şarkı yarışmasının ortasında “Bulgaristan’dan geçen uplink hatlarındaki kesilmeden dolayı yayınımıza ara veriyoruz” anonsları artık duyulmaz oldu. Cep telefonu olan herkes halk jürisinin bir ferdi oldu.
Bu durum en çok Avrupa’nın çeşitli köşelerinde gurbetçisi olan ülkelere yaradı. Türkiye’nin Sertap Erener’le birincilik kazanmasında halk oylamasının çok yardımı oldu. Tabii “biz de Avrupalıyız, dostluk, barış, sevgi” temalı sıkıcı ve didaktik şarkı formundan, sapına kadar doğuluyuz seslerinin yükseldiği kıvrak şarkılara geçilmesinin de hakkını yememek lazım.

Halk oylaması bir taraftan Eurovision’a ilgiyi arttıran demokratik bir usul iken diğer taraftan da milliyetçi kaygılarla verilen ve sonu önceden belli sonuçlara yol açmaya başladı.

Yıllar boyu koyun koyuna yaşayan, aynı dili konuşan, aynı ırktan olan ve sonu “-nia” ile biten slav paktının oylarını al gülüm ver gülüm şeklinde dağıtması yarışmayı düzenleyenleri kara kara düşündürüyordu.

Bu yıl ilk defa yapılacak iki turlu yarışma; yarışmacı sayısının çokluğunun yanı sıra, Slav paktının gücünü hafifletmeyi de amaçlıyor.

Türkiye’nin şansı
Türkiye ikinci grupta yarışacak. Ne yazık ki Hırvatistan, Belarus, Portekiz, Kıbrıs Rum Kesimi, Letonya, Malta gibi ülkelerin yer aldığı grubumuzda olan ülkelerin çoğunda gurbetçi Türk yoğunluğu yok. Bu da Türkiye’nin alacağı oyları etkileyecek. Bulgaristan, İsviçre ve Danimarka ise oy gelebilecek ülkeler olarak grupta öne çıkıyor.

Mor ve Ötesi’nin şarkısı ise 9 Şubat’ta açıklanacak.

www.iyibilgi.com analiz



Bu haber 342 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    4,207 µs