En Sıcak Konular

OYAK, Fransız AXA ile yollarını ayırdı

7 Şubat 2008 10:58 tsi
Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının yardımlaşma ve emeklilik fonu olan Oyak, sözde soykırım mağduru Ermenilere tazminat ödeyen ortağı Fransız Axa ile yollarını nihayet ayırdı.

Geçen yıl Oyakbank'ı 2,7 milyar dolara Hollandalı ING'ye satan Oyak Holding, sigorta sektöründen de çekiliyor. Ordu Yardımlaşma Kurumu, Axa Oyak Holding'deki yüzde 50 hissesini 525 milyon dolar bedelle Axa Grubu'na satacağını açıkladı. Bir grup Ermeni, Osmanlı topraklarında yaşayan yakınlarının 1915'ten önce Fransız sigorta şirketinden hayat sigortası poliçeleri aldığını; ancak bu poliçeleri alanların vârislerine herhangi bir ödeme yapılmadığını, bu sebeple de mirasçı olduklarını iddia ederek, avukatları aracılığıyla 2005 yılında Axa'yı mahkemeye vermişlerdi. Fransız şirket de mahkeme sonuçlanmadan ödeme yapmayı kabul ettiğini duyurmuştu. Davacıların avukatı Mark Geragos da Axa ile varılan uzlaşmayı, "Türkiye ve ABD'nin soykırımı resmen tanıması yolunda atılan adımların temel parçası." diye yorumlamıştı. Axa, ödemeyi taahhüt ettiği 17 milyon doların 1 milyonunu geçtiğimiz yıl kasımda Paris'teki Ermeni derneklerine teslim etmişti.

1961'de, subay-astsubaylardan oluşan üyelerine en üst düzeyde hizmet ve nema sağlamak amacıyla kurulan Oyak'ın Fransız şirketlerle ilişkisi, sürekli eleştiri konusu oluyor. Türkiye'yi uluslararası arenada zor durumda bırakmak isteyen Ermeni diasporasının en büyük destekçileri arasında Fransa ilk sırada geliyor. Soykırımı kabul etmekle kalmayan Fransa, 2006'nın sonunda kabul ettiği bir kanunla, ülkesinde 'Ermeni soykırımı yoktur' denmesini bile suç saydı. Ankara-Paris ilişkilerini bir hayli geren söz konusu gelişmeler, Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının yardımlaşma sandığının bu ülke şirketleriyle ilişkilerini de gündeme taşımıştı. Oyak'ın ayrıca Fransız otomobil üreticisi Renault ile de büyük bir ortaklığı bulunuyor. Oyak'ın, tazminat ödemesine tepki olarak ortaklıklarını askıya alabileceği kulislere yansımıştı, ancak aradan geçen zamanda bu yönde herhangi bir adım atılmadı. Ordu Yardımlaşma Kurumu, Ermeni diasporasına karşı mahkemede savunma bile yapmadan ödeme yapacağını kabul eden Axa ile yollarını ayıracağını dün resmen açıkladı. Açıklamada, "Ayrıca, Axa Oyak Holding, bir Oyak iştiraki olan Mais Motorlu Araçlar AŞ'nin, Axa Oyak Sigorta AŞ'de sahip olduğu yüzde 1,5 oranındaki hisseyi 15 milyon dolar bedelle satın alacaktır. Resmi mercilerin iznine tabi olan bu satışın, 2008 baharının başlarında tamamlanmış olması beklenmektedir. Satışın tamamlanmasını müteakip Axa Oyak ve iştirakleri, Oyak ismini ve markasını kullanamayacaklardır." denildi. Axa ve Oyak şirketleri tarafından 1999 yılında yüzde 50-50 ortaklıkla oluşturulan Axa Oyak Holding, 2007 yılının ilk yarısında 342 milyon Euro ciro ile 19 milyon Euro kâr etmişti. Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği'nin verilerine göre Axa Oyak'ın yüzde 71'inin sahibi olduğu Axa Oyak Sigorta, Türkiye'de hayat sigortası dışındaki sigorta sektöründe, 2006 yılında yüzde 11,8 piyasa payına ve 507 milyon Euro ciroya sahip. Şirket, toplam prim ve pazar payında geçtiğimiz yılın üçüncü çeyreği itibarıyla ikinci sırada bulunuyor. Geçen yılın ilk dokuz ayında, toplam primlerini 2006'nın aynı dönemine göre yüzde 20,4 artırarak 823,45 milyon YTL'ye çıkaran şirket, pazar payını da yüzde 10,26'ya yükseltmişti. Sigorta ve fon yönetimi alanında dünya lideri olan Fransız Axa grubu, Forbes'in dünyanın en büyük şirketleri listesinde ilk 30 şirket arasında yer alıyor.

Axa'dan hayat sigortası yaptıran Ermenilerin varisleri, ABD'nin California eyaletinde şirket aleyhine tazminat davası açmıştı. Mahkeme sonuçlanmadan tazminat teklifinde bulunan Fransız şirket, ayrıca çeşitli Ermeni yardım kuruluşlarına birkaç milyon dolar bağış yapacağını da açıklamıştı. Ardından olaylarda hayatını kaybettiğini belirttiği 7 bin kişinin isim listesini yayınlamıştı. California, dünyada Ermeni diasporasının en fazla nüfusa sahip olduğu yer olma özelliğini taşıyor. ABD'nin 'soykırımı' resmen tanımamasına karşın, ikinci kez bu konuda yaşanan bir uzlaşmazlık, ABD mahkemelerinde yargıya götürülerek çözüme kavuşturuldu. New York Life şirketi de Ermenilerin yakınlarına 20 milyon dolar ödeme yapmayı kabul etmişti. Amerikan şirketinin listesinde de 1875-1915 arasında Osmanlı İmparatorluğu'nda yaşayan 2 bin 300 sigortalı Ermeni'nin adı bulunuyor. Ermeniler, Birinci Dünya Savaşı sırasında Doğu, Güneydoğu ve Orta Anadolu'da yaşayan soydaşlarının Osmanlı tarafından göçe zorlanmaları sırasında yaklaşık 1,5 milyon Ermeni'nin öldürüldüğünü öne sürüyor. Türkiye ise 300 bin kişinin zor iklim ve göç şartları ile çatışmalarda hayatını kaybettiğini belirtiyor.

Sigorta hisseleri uçtu

Borsa gerilerken, şirketler bazında özellikle sigorta sektörü hisselerinde hareketlilik yaşandı. Oyak'ın, Axa Oyak Holding'deki yüzde 50 hissesini 525 milyon dolar bedelle Axa Grubu'na satacağını açıklamasının ardından, sigorta sektöründe faaliyet gösteren Ray Sigorta yüzde 4,38, Güneş Sigorta yüzde 7,41, Anadolu Sigorta yüzde 3,42 ve Aksigorta yüzde 7,69 primle günün en çok yükselen hisseleri arasında yer aldı. Analistler, Axa Oyak Holding'deki hisse devrinde ortaya çıkan fiyatın yatırımcılar tarafından olumlu algılandığına, bu durumun da sigortacılık sektörü hisselerine olan ilgiyi artırdığına dikkat çekti.

Zaman

 



Bu haber 675 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,797 µs