En Sıcak Konular

'Sizi yakacağız' deyip katletmişler!

7 Şubat 2008 09:29 tsi
Almanya'daki facianın kundaklama sonucu çıktığı iddiaları güçleniyor. Yangından üç gün önce Kaplan ailesinin yakınları, ırkçılar tarafından 'yakılmakla' tehdit edilmiş.

Almanya'da 9 Türk'ün hayatını kaybettiği yangınla ilgili yeni iddialar ortaya atıldı. Polis, iki Türk kızının verdiği ifadeler doğrultusunda zanlıların robot resmini çıkarmaya çalışırken yangının olduğu semtteki gurbetçilerin, ırkçılar tarafından sürekli tehdit edildiği ortaya çıktı.

Faciada ölen gurbetçilerin yakınlarından İbrahim Ö. (12), üç gün önce ırkçılar tarafından tehdit edildiklerini bildirdi. Kaplan ailesiyle aynı semtte oturan İbrahim Ö., "Telefonu annem açtı. Almanca konuşan biri 'Sıra size geldi, sizi yakacağız.' diyerek annemi tehdit etti. Bu telefondan üç gün sonra akrabalarımızın evi yandı." dedi. Tehdit iddialarını İbrahim Ö.'nün yakınları da doğruladı. Bu arada Ludwigshafen'e giden Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu ise Alman Bakan Maria Böhmer ile birlikte yanan binanın önüne çelenk koydu. Burada, Yazıcıoğlu'nun elini sıkarak teşekkür ettiği bir itfaiye görevlisinin ağladığı görüldü.

Zaman'a konuşan kurban yakınlarından İbrahim Ö. (12), akrabalarının yanan binalarına 10 dakika mesafede yeni satın alıdıkları evlerine olaydan 3 gün önce 'sizi yakacağız' şeklinde tehdit telefonu aldıklarını söyledi. Tehdit telefonundan sonra büyük bir tedirginlik yaşadıklarını vurgulayan İbrahim, "Babam evimizin etrafındaki yabancı kişilerin girebileceği yerleri kapattı. İçeriye ateş atmasınlar diye de bodrum katın dışarıya bakan pencerelerini kapattı. Bizler de korku içindeyiz." İbrahim, yangında ölen akrabalarının acısına dayanamayan dedesinin de olaydan bir gün sonra hayatını kaybettiğini söyledi. İbrahim'in akrabalarından Turgut Bulur da tehdit telefonundan haberdar olduğunu söyledi.

Yangından sağ kurtulanlar da dehşet anlarını Zaman'a anlattı. Kurtulanlar arasında yer alan Kamil Kaplan (32), "Hepimiz evde Karnaval geçidini seyrediyorduk. Binanın içinden bir patlama sesi geldi. Ne olduğunu anlamak için merdivene açılan dairenin dış kapısını açtım. Bir anda dairenin içine duman ve alev hücum etti. Hemen kapıyı kapattık. Kapının altına içeriye duman girmesin diye battaniye ve bez serdik; ama yeterli olmadı." dedi. Ölen eşi Hülya Kaplan ve annesi Medina ile birlikte kızları aradıklarını söyleyen Kamil Kaplan, "Dumandan bir şey görmüyordum. Sadece küçük kızımı buldum ve balkona doğru gidebildim. Balkondan elimi aşağı sallayarak kızımla 10 dakika durduk. Sonra bizi kurtardılar." diye konuştu. Kaplan, yangın anının çok kısa sürede geliştiğini belirterek, "Her şey 5 ila 10 dakika içinde oldu." dedi. 11 aylık Onur bebeği pencereden aşağıya atarak kurtaran kişi olan Kaplan, o anı ise Alman Bild gazetesine şöyle anlattı: "İki kız kardeşim ve kayınbiraderim pencerede duruyorduk. Bebek benim yeğenim Onur'dur. Onu aşağıya bırakmak son şanstı. Binanın önünde bir polis duruyordu. Gözlerine baktım ve iyi olacağına inandım. Polis ceketini çıkardı ve bir tente gibi önünde tuttu. Onur'u bir kez daha öptüm ve onu aşağıya bıraktım." Görgü şahidi Turgut Bulur ise olayla ilgili, "Donanımsız araçlarla gelen belediye ekibi adeta bahçe sular gibi yangını söndürmeye çalıştı. Brandayı açamadılar." şeklinde konuştu.

Alman bakandan İrtemçelik'e tepki

'Yangının sebebi henüz anlaşılmadan bazı Alman politikacıların yangının arkasında yabancı düşmanı bir kundaklama olmadığı, açıklamasını garip bulduğunu' söyleyen Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Mehmet Ali İrtemçelik'e Alman hükümetinden tepki geldi. "Bazen büyükelçilere de görgü öğretmek lazım." diyen İçişleri Bakanı Wolfgang Schäuble, bu eleştirisini İrtemçelik ile yapacağı bir özel görüşmede dile getireceğini söyledi. Türk gazetelerin de yangının yabancı düşmanı kundakçılar tarafından çıkarılmış olabileceğine ilişkin haberlerine tepki gösteren Bakan, yine gazetelerin Ludwigshafen ile Solingen arasında bağlantı kurmasını Almanlara karşı ayrımcılık olarak niteledi.

Robot resim hazırlanıyor

Ludwigshafen polisi sözcüsü Volker Klein, Aylin ve Bedriye adlı kız kardeşlerin verdiği ifadeler doğrultusunda, yangın çıkardığından kuşkulanılan kişinin robot resminin hazırlanmakta olduğunu söyledi. Dün Ludwigshafen Emniyet Müdürlüğü'ne davet edilen iki kız çocuğunun ifade verdikleri resmen doğrulandı. İfadenin içeriği hususunda bilgi vermekten kaçınan polis, yangında ağır yaralanan 3 kişiden birinin hastanede hala yoğun bakımda olduğunu bildirdi. Bu arada BKA labaratuvar uzmanları, beraberlerinde özel yetiştirilmiş köpeklerle ilk kez yanan binaya girdi. Numune olarak alınan külleri kokladıktan sonra hızla binaya giren köpeklerin özellikle sabotaj amacıyla içeriye dökülen bir yanıcı cisim bulunup bulunmadığını araştırdıkları bildirildi.

Zaman



Bu haber 530 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,226 µs