En Sıcak Konular

Kosova, KKTC'ye emsal olabilir

7 Şubat 2008 09:20 tsi
Kosova, KKTC'ye emsal olabilir
İngiliz gazetesi Financial Times, Kosova'nın beklenen bağımsızlık ilanının önde gelen AB ülkeleri tarafından tanınması durumunda, KKTC'nin de tanınmasının çok fazla geciktirilemeyeceğini yazdı.

Sırbistan'da geçen hafta Avrupa Birliği (AB) yanlısı Boris Tadiç'in devlet başkanlığı seçimini kazanmasından sonra birkaç hafta içinde tek yanlı olarak bağımsızlığını ilan etmesi gündemde olan Kosova'nın ABD ile İngiltere, Fransa ve Almanya gibi önde gelen Avrupa ülkeleri tarafından tanınması halinde, bu durumun KKTC için emsal oluşturabileceği dile getirildi.

İngiltere'de yayımlanan "Financial Times" gazetesinde dün Quentin Peel imzasıyla çıkan söz konusu analiz, Batı basınında KKTC'nin ayrı devlet olma hakkının ilk kez anlayışla karşılanması bakımından dikkat çekti.

Kosova'nın Sırpların ve Rusya'nın karşı çıkmasına rağmen bağımsızlığını ilan etmesinin Balkanlar'ın dışına uzanan etkileri olacağını kaydeden Financial Times, pek çok AB üyesi ülkenin de derin bir kuşkuyla gelişmeleri izlediğini belirtti. Kosova'nın bağımsızlık ilanının emsal teşkil etmesinden kaygılı olan ülkeler arasında, İspanya, Slovakya ve Romanya'nın yer aldığını kaydeden gazete, bu ülkelerin, bağımsız Kosova'yı tanımayı mümkün mertebe geciktireceğini bildirdi.


En çok Rumlar endişeli
"AB ülkeleri arasında Kosova'yla ilgili gelişmelerden en çok tehdit algılayan ülkenin Kıbrıs Rum Kesimi olduğunu" ifade eden gazete, Rum Dışişleri Bakanı Erato Kozaku Markulli'nin geçen hafta Helsinki'de tek yanlı bağımsızlık ilanını ülkesinin kabul edemeyeceğini ve etmeyeceğini açıkça söylediğini hatırlattı.

Financial Times, Markulli'nin bu tutumlarının ilkesel nedenler ve uluslararası yasalara saygılarından kaynaklandığını belirterek, olayın uluslararası ilişkilerde yanlış bir emsal oluşturabileceğini ifade ettiğini de vurguladı.

Gazete, "Açıkça görülüyor ki Rumlar için çok tehdit edici bir emsal. Eğer Kosova ABD ve AB tarafından tanınmayı başarırsa aynı şekilde oluşmuş KKTC için aynı şeyi yapmayı daha ne kadar süreyle reddedebilirler?" diye sordu.

Çok sayıda AB ülkesinin Güney Kıbrıs'ın çözümsüzlüğe rağmen Birliğe katılmasına olanak tanıdıkları için pişmanlık duyduğunu vurgulayan gazete, "Kosova örneği tuhaf bir şekilde Kıbrıs'ta iki tarafı bir araya getirmek için gereken şok olabilir" ifadesini kullandı. Gazete, yakında Rum Kesimi'nde yapılacak başkanlık seçiminin önemine de dikkat çekti.

KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Turgay Avcı'nın açıklamalarına da yer veren Financial Times, Avcı'nın, "Kıbrıslı Türkler nefeslerini tutmuş gelişmeleri izliyor. 2008, belki de uluslararası düzeyde bulunacak çözüm için son şansımız" şeklindeki sözlerini aktardı.

milliyet



Bu haber 399 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,052 µs