En Sıcak Konular

JİTEM arşivi için özel arama timi kurulmuş!

7 Şubat 2008 08:14 tsi
JİTEM arşivi için özel arama timi kurulmuş! Ergenekon operasyonu, JİTEM'i yeniden tartışmaya açtı. Jandarma içinde oluşturulduğu iddia edilen yapılanmanın önde gelen isimlerinden Ahmet Cem Ersever'in arşivinin de bu operasyonda ele geçirildiği öne sürüldü.

JİTEM'in en önemli komutanı olarak gösterilen Ersever'in avukatı Emin Emir, konuyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Ersever'in 1993'te öldürülmesinin ardından devlet yetkilileriyle arşivi günlerce aradıklarını anlatan Emir şu bilgileri verdi: "Vefatından sonra Ankara Jandarma İl Komutanlığı'nda özel bir tim oluşturuldu. Ersever'in kaldığı yerleri tek tek aradık. O dönem, Ersever'in arşivi yüzünden öldürülmüş olabileceğine dair kuvvetli soru işaretleri vardı. Tüm aramalarımıza rağmen arşive ulaşamadık, sadece boş bir bilgisayar bulduk." Arşivi elinde bulunduran kişinin cinayetle bağlantısı olabileceğini de ima eden Emir, "Bu şahıs, arşivin niye kendisinde olduğunu, o dönemde niçin teslim etmediği- ni açıklamalı. Bunu yapamıyorsa, üzerindeki şüpheler yoğunlaşır." dedi.

JİTEM komutanlarından binbaşı Ahmet Cem Ersever, 17 Mart 1993'te ordudaki görevinden istifa etti. Daha sonra bazı gazete ve dergilere Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım ve Güneydoğu'daki faili meçhullerle ilgili açıklamalar yapan Ersever, Aydınlık gazetesine anlattıkları ile ilgili olarak mahkemeye ifade vermek için 24 Ekim 1993'te Ankara'ya gittikten sonra bir daha kendisinden haber alınamadı. 4 Kasım 1993'te Elmadağ'da cesedi jandarma tarafından bulundu. Eski bir asker olan Avukat Emin Emir, JİTEM'in kurucularından olduğu iddia edilen Ersever'le 1989 yılında, 'Kürtler, PKK ve Abdullah Öcalan' isimli kitabının dağıtımında yaşadığı zorlukların ardından tanıştı. Kitabın basımı için Ersever'e yardım etti. Daha sonra Ersever'in avukatlığını da üstlendi. Emir, Ersever'i savunmak için şehir dışına çıktığında JİTEM tarafından korundu.

Avukat Emir, JİTEM'in kurucusunun iddia edildiği gibi Veli Küçük olmadığını savunuyor. Teşkilatın Eski Jandarma Genel Komutanı Eşref Bitlis'in bilgisi dahilinde oluşturulduğunu ileri süren Emir, Veli Küçük'ün amacının 'parsayı toplamak' olduğunu savunuyor. JİTEM'in G.Doğu'da terörün yoğun yaşandığı illerde istihbarat sağlamak için oluşturulduğunu belirten Emir, daha sonra ise Jandarma Genel Komutanlığı'na bilgi vermek için Ankara'da bir merkez oluşturulduğunu kaydediyor. Emir, Cem Ersever zamanında bu birimlerin tek çatı altında toplandığına dikkat çekiyor.

JİTEM'in terörle mücadelede istihbarat toplama noktasında büyük başarı sağladığını vurgulayan Emir, "O dönem Abdullah Öcalan'ı adım adım izleyebiliyorlardı." diyor. Emir, JİTEM'in bölgede efsane haline gelmesinin ardından resmi ya da diğer bazı kişilerin teşkilatın ismini kullanıp gayr-i hukuki işler yapmış olabileceğini söylüyor. Avukat Emir'e göre JİTEM'in kurucusu Veli Küçük değil. Küçük Paşa, JİTEM üzerinden kendine rant sağlamaya çalışıyor. Emir, "JİTEM sanki Küçük'ün iradesiyle mi kuruldu? JİTEM resmi bir teşkilattı, devlet teşkilatıydı." şeklinde konuşuyor.
 
zaman



Bu haber 1,003 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,605 µs